Ravintola Smörin Laura Virolainen on Vuoden Nuori kokki

HELI NIEMINEN

Turkulaisessa ravintola Smörissätyöskentelevä Laura Virolainenvoitti viikonloppuna Rovaniemellä pidetyn Vuoden nuori kokki-kilpailun.

– En missään nimessä osannut odottaa voittoa, sillä en ole kilpaillut aiemmin edes opiskeluaikoina. Lähdin mukaan kokemuksia hakemaan, ilman sen isompia odotuksia, Virolainen kertoo.

Lauantaina 31.1. järjestetyssä kokkikilpailussa valmistettiin kolmen ruokalajin menu neljälle hengelle raaka-aineista, jotka eivät olleet kokkien tiedossa etukäteen.

Kun raaka-aineet oli paljastettu, kilpailijoilla oli puoli tuntia aikaa suunnitella menu ja sitten kolme tuntia aikaa valmistaa se. Tuomarit arvioivat sekä keittiötyöskentelyä että annosten makua, esillepanoa ja omaperäisyyttä.

Kilpailun alkuruoassa tuli valmistaa kokonainen hauki kahta kypsennysmenetelmää käyttäen. Pääruokalajin raaka-aineina oli broilerin rintapaloja ja maksaa. Jälkiruoan pääraaka-aineena oli pakastettuja vadelmia. Annoksesta piti löytyä leivonnainen, mousse ja hilloketta.

– Aluksi hermostutti, mutta kun kilpailu alkoi, unohdin kaiken muun ja keskityin. Hirveä kiire kyllä tuli loppua kohti, mutta sain lautasella kaiken sen mitä piti, Virolainen kertoo.

Kilpailusta jäi Virolaisella kaikkiaan hyvä fiilis ja hän kuvailee kisan tunnelmaa hienoksi. Virolainen ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että lähtisi kilpailemaan jatkossa lisää, mutta nyt ensin keskitytään voiton tuomaan haasteeseen. Virolainen lähtee nimittäin edustamaan Suomea kansainvälisiin Nuorten kokkien kilpailuihin Unkarin Budapestiin syyskuussa 2015.

Virolainen kertoo, että työpaikalla Smörissä häntä on kannustettu kovasti ja hän on saanut hyviä neuvoja esimerkiksi Janne Juvoseltaja Jarno Sepältä.

Nuorten kokkien kilpailua on järjestetty vuosittain 1990-luvulta lähtien, mutta naisvoittajat ovat olleet harvassa. Edellisen kerran naiskokki on voittanut kisan vuonna 2007.

– Toivon että näihin kisoihin tulisi jatkossa lisää girl poweria, naurahtaa Virolainen.

Vuoden Nuori kokki -kilpailut ovat Suomen merkittävimmän gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseursin eli Paistinkääntäjien järjestämiä. Tavoitteena on rohkaista nuoria ammattilaisia ja antaa heille mahdollisuus kehittää taitojaan.

Vuoden Nuori kokki -kilpailun johtaja, Conseiller Culinaire Commandeur ja opetusneuvos Martti Lehtinenkiitteli kilpailijoiden ammattitaitoa.

– ”Kärkikolmikon välillä erot eivät olleet suuria, ja heiltä kaikilta voimme odottaa merkittävää uraa, Lehtinen jatkoi. Historian aikana Nuorten kokkien kilpailun ovat voittaneet  muun muassa myös Henri Alénsekä Arto Rastas.

Rovaniemellä järjestettiin samaan aikaan myös Nuori sommelier -kilpailu, jonka voitti ravintola C:ssä Tampereella työskentelevä Heidi Mäkinen.