Ruoka

Tältä näyttävät Matti Jämsénin annokset

Suomen Bocuse d´Or -edustaja Matti Jämséninja hänen assistenttinsa Antti Lukkarinkilpailu-urakka Ranskan Lyonissa alkoi tänään keskiviikkona kello 9.10 Suomen aikaa.

Bocuse d’Or -kilpailussa valmistetaan lihavati ja kala-annos etukäteen annetuista pakollisista pääraaka-aineista, jotka tänä vuonna ovat helmikana ja ranskalainen purotaimen. Lisäksi kilpailupäivänä julkistetaan vihannes, jota annoksissa on käytettävä. Näissä raameissa jokainen kilpailija rakentaa oman näköisensä kilpailusuorituksen, jossa arvioidaan teknisiä taitoja sekä makua ja ulkonäköä. Tänä vuonna 20 prosenttia pisteistä annetaan kotimaan esiintuomisesta ruoassa.

– Olen hämmästynyt, jos Suomi-tarinamme ei innosta tuomareita. Matin ja tiimin vahva näkemys ja luotto suomalaiseen metsään on annoksissa ja ainutlaatuisen kauniisti esillä, sekä annoksissa, vadin muotoilussa että ruoasta sanallistetussa tarinassa, jotka kaikki esitellään tuomareille kilpailupäivänä, sanoo Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Kala-annokseninspiraationa on toiminut suomalainen arktinen luonto ja sen upeat revontulet. Purotaimenen seuraksi on nostettu pohjoista kuningasrapua ja merellisiä ostereita. Annoksen kastikkeen kruunaa aito suomalainen kaviaari. Lisäkkeet tuovat annokseen raikkaita ja puhtaita makuja, raaka-aineena niissä on mm. pakollinen fenkoli. Lisäkkeen päältä löytyy mielenkiintoisen tekstuurin tuovia friteerattuja kalansuomuja. Suomalaista muotokieltä toistava purotaimen tarjotaan tuomaristolle kauniin puuvadin päältä ja myös kala-annos on koristeltu metsän antimilla.

LihavadissaSuomen teemana on Helmikanaa Lapland. Tuomaristo saa tutustua upealle metsäteemaiselle vadille kootussa kilpailusuorituksessa Suomen metsistä löytyviin raaka-aineisiin, kuten metsäsieniin ja poroon. Sienikerma on piilotettu pieneen käsinmuotoiltuun keraamiseen helmikanan munaan ja annokset on koristeltu taidokkaasti herkillä luonnosta inspiraationsa saaneilla yksityiskohdilla. Vadilta puolestaan löytyy ruoan hengen mukaisesti metsän tarjoamia koristeita, esimerkiksi kanervaa ja jäkälää.

Kilpailuvati koostuu seuraavista komponenteista:

    • Metsämarjoilla ja ilmakuivatulla porolla maustettua helmikananrintaa
    • Katajanmarjoilla ja metsäsienillä täytettyä helmikanankoipea
    • Sienikermaa, paistettua helmikanan sydäntä ja kivipiiraa
    • Persilja-kukkakaalivanukasta
    • Marinoitua sipulia, omenaa ja Keisarin juustoa

Kuusenkerkällä ja tryffelillä maustettua helmikanan paistinlientä

Metsäteemaisen vadin, kalalautasen puisen tarjottimen sekä keraamisen munan on suunnitellut muotoilija Pekka Paikkari. Jämsénin ja Paikkarin hedelmällinen yhteistyö on jo aiemmin herättänyt huomiota Bocuse d’Or-kilpailussa ja Tukholmassa pidetyssä osakilpailussa yhdessä ideoitu vati voitti parhaan lihavadin palkinnon.

Lisää  kuvia annoksista löydät

Bocuse d’Or finaali Lyonissa 27.-28.1.2015 –

Suomen tiimin kilpailuaikataulu:

Keskiviikko 28.1. – Kisakeittiö numero 2

klo 08.10 (Suomen aikaa 09.10) kilpailu alkaa

klo 13.10 (Suomen aikaa 14.10) kala-annos valmis

klo 13.45 (Suomen aikaa 14.45) liha-annos valmis

klo 18.00 (Suomen aikaa 19.00) palkintojenjako