Ruoka

Joulun parhaat viinit ja oluet

Täydellisen juhlajuoman valitseminen perinteiselle jouluaterialle on mahdoton tehtävä. Jouluruokien kirjo silleistä, mädeistä ja graaveista kaloista, laatikoiden kautta kinkkuihin on niin laaja, että yhtä täydellistä viiniä ei ole. Parilla erilaisella viinillä pärjää jo hyvin, mutta myös olut sopii mainiosti juomapöytään. Itse asiassa oikein valittu olut peittoaa sillien kanssa kaikki viinit.

Valkoviineistäoiva yleisviini on hapokas mutta aavistuksen makea uusiseelantilainen Spy Valley Riesling(14,50 euroa). Erinomainen valinta kaloille, mutta aromikas viini toimii mainiosti myös kinkun ja kalkkunan kanssa. Kevyempi valita on italialainen Zenato Pinot Grigio(10,99 e), joka on omimmillaan kalojen kanssa.

Punaviineistäjoululle tuoksuva ja maistuva Vivaldi Passatempo(9,79 euroa) sopii mainiosti yleisviiniksi. Monipuolinen luomuviini Gérard Bertrand Naturalys Syrah(9,98 euroa) taipuu myös hyvin joulun makumaailmaan. Jos pöytään kuuluu riistaa tai illallisen päätteeksi haluaa maistella vain voimakasta punaviiniä ovat portugalialinen Esporão Reserva 2010(19,98  euroa) ja yhdysvaltalainen Chateau Ste Michelle Syrah(15,99 e) oivia valintoja.

Kuohuviinitovat loistavia ruokaviinejä, sillä ne leikkaavat rasvan makua ja kuplat tuovat mukavan raikkaan tunnun suuhun. Kalojen ja äyriäisten ohella monet kuohuviinit sopivat mainiosti kinkun ja kalkkunan kaveriksi, joten kuohuvaa voi nauttia vaikka läpi aterian.

Espanjalainen Jaume Serra Brut(8,49 e) on erinomaisen monikäyttöinen viini, josta löytyy jopa samppanjamaisia vivahteita. Takuuvarma valinta on myös Ranskan Alsacesta tuleva Crémant d’Alsace Brut(14,29 euroa). Jos on valmis panostamaan vähän enemmän euroja niin saksalainen Barth Riesling Brut(19,98 e) ja tasmanialainen, hedelmäinen Taltarni Brut Taché(16,50 e) nostavat mukavasti tunnelmaa joulupöydässä.

Joulun voimakkaiden jälkiruokien kanssa portviinitovat omiaan. Oiva valinta on Graham's Late Bottled Vintage Port 2008, jota myydään Alkossa myös 5 senttilitran  pikkupulloissa (2,99 e). Jos portviini ei maistu, niin Italian Sisiliassa valmistettu NES Passito di Pantelleria(14,73 e/0,375 l) on oiva jälkiruokaviini.

Vaikka tavalliset lageritkin istuvat hyvin jouluun, juhlapyhänä kannattaa kokeilla erikoisoluita. Kotimaisten panimoiden peruslageria tummemmat ja maltaisemmat jouluoluet maistuvat erityisesti kinkun ja laatikoiden kanssa tai vaikkapa illalla kinkkuvoileivän seuraksi.

Pääruuan juomaksi voi hyvin valita myös vahvan bock-tyyppisen oluen tai kirpeämmän savuoluen.

Joulukalojen kanssa sopii raikas ja vahvasti humaloitua pils-olut ja lipeäkalan seuraksi vaalea vehnäolut. Suklaan kanssa kannattaa kokeilla vahvaa stoutia tai portteria. Kalojen kanssa tšekkiläinen pils Pilsner Urquell(3,08 e/0,5 l) ja Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Luomu Pils(4,14 e/0,5 l) ovat mainioita valintoja.

Kinkun ja laatikoiden palanpainikkeina amerikkalainen tumma lager Samuel Adams Winter Lager(3,99 e/0,355 l) ja Teerenpelin savuolut Sauhusanttu(4,29 e/0,33 l) ovat kuin kotonaan.