Ruoka

VTT kehitti härkäpavusta gluteenitonta leipää ja pastaa

Teknologian tutkimuskeskus on kehittänyt härkäpavusta elintarvikkeita gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Keskus kertoo kehittäneensä leivän, joka valmistetaan 70 prosenttisesti härkäpavusta, sekä pastaa, jonka valmistukseen ei tarvita kuin härkäpapujauhoa.

Härkäpapu sisältää yhdisteitä, joiden takia siitä on hankala valmistaa ruokaa perinteisin konstein. VTT kertoo ratkaisseensa tuotantopulman mekaanisen fraktioinnin ja bioprosessoinnin yhdistävällä menetelmällä.

Suomessa kasvava härkäpapu päätyy VTT:n mukaan nykyisin pääasiassa rehuksi. Sen mukaan härkäpapu kelpaisi oikein käsiteltynä hyvin myös ihmisravinnoksi, sillä se sisältää runsaasti proteiinia.

Härkäpavun proteiinipitoisuus 25–35 prosenttia. Härkäpavun markkinahinnat ovat VTT:n mukaan myös alhaisemmat kuin herneen ja soijapavun.