Tässä ovat Suomen parhaat juustot
Turun ruoka- ja viinimessuilla jaettiin tänään palkinnot Suomen parhaille juustoille. Suomen parhaaksi kypsytetyksi juustoksi valittiin Valio Oltermanni luomu ja parhaaksi tuorejuustoksi Valio Mustapekka valkosipuli. Erikoisjuustojen sarjan voitti Ålands Centralandelslagin Ålands Kastelholm 50+.
Valtakunnallisia juustojen laatukilpailuja on järjestetty vuodesta 1912 asti ja järjestäjänä toimivat Suomen juustonvalmistajain yhdistys, Suomen pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailu toteutetaan joka toinen vuosi.
Tänä vuonna kilpailuun osallistui 132 juustoa joita arvioitiin 13 sarjassa. Kaikki kilpailussa mukana olevat juustot ovat nähtävillä Turun ruokamessuilla sunnuntai-iltaan asti.
Vuoden parhaaksi kypsytetyksi juustoksi valittiin nyt luomujuusto, mutta Valion viestintäpäällikkö Taina Lampea-Helinsanoo, että luomujuustojen menekki on melko vähäistä.
- Luomutuotteiden menekki on tasaista, mutta kuitenkin pientä. Tietyille ihmisille luomu on toki tärkeä arvo, ja istuu nykyiseen, luonnollisuutta ja alkuperää korostavaa ajatteluun.
Lampela pitää palkintoja tärkeänä tunnustuksena pienille paikkakunnille, joilla juustoja tehdään. Esimerkiksi palkittu Mustapekka valkosipuli valmistetaan Valion Kaitsorin tehtaalla.
Sarjojen voittajat:
Emmental-juustot: Valio Emmental punaleima
Edam-tyyppiset juustot: Valion Hyvä suomalainen arkijuusto
Murukolojuustot: Valio Oltermanni luomu
Kittijuustot:Juustoportin Vuohen viinitarhurin juusto
Erikoisjuustot:Ålands Kastelholm 50+
Homejuustot:Valio Aura Gold
Kevytjuustot: Valio Edam 17%
Salaattijuustot:Valio Eila 180 g salaattijuusto kuutiona laktoositon
Cheddar-juustot:Kolatun Waldemar kuttucheddar
Maustamattomat tuorejuustot: Juustoportti laktoositon leipäjuusto
Maustetut tuorejuustot:Viola Mustapekka valkosipuli leikattava tuorejuusto
Sulatejuustot:Valio Olympia perinteinen sulatejuusto
Höylättävät maito-kasviöljyvalmisteet: Kuusamon juuston Savurypsi