Ruoka

Kokoelmien aarteita vapaaseen käyttöön

Valtakunnallisessa Suomi syö ja juo -hankkeessa mukana olevat 12 museota avaavat verkossa vapaaseen käyttöön ruoka- ja juomakulttuuriin liittyviä vanhoja ja uusia valokuvia sekä tutkimusmateriaalia. Museot järjestävät myös kaikille avoimen ”Silmänruokaa”-valokuvakilpailun sekä kutsuvat osallistumaan ”Rakkain reseptini” -reseptivihkon kokoamiseen.

Museoiden valokuvamateriaali löytyy kuvapalvelu , ja avoin tutkimusmateriaali hankkeen .

”Silmänruokaa”-valokuvakilpailuun osallistuja voi valita vanhoista ruoka-aiheisista tilannekuvista suosikkinsa, lavastaa ja valokuvata kuvan tilanteen uudelleen nykypäivän näkökulmasta.Kilpailun palkintoina on sadan euron lahjakortti Restelin hotelleihin tai ravintoloihin sekä kaksi Hotelli- ja ravintolamuseon uutta Taste of History -tietopakettia. Yhden tietopaketin arvo on 45 euroa. Taste of History -tietopaketin avulla voi järjestää bailut 80-luvun tyyliin. Nostalgiset ruoka- ja juomavinkit sekä juhlaideat on koonnut Hotelli- ja ravintolamuseo.

”Rakkain reseptini” on kollektiivinen reseptivihko, jonka idea on lähtenyt kiinnostuksesta suomalaisia uusia ja vanhoja rakkaita reseptejä kohtaan. Reseptivihko toimii blogimuodossa hankkeen verkkosivuilla  ja siihen voi osallistua joko omalla perintöreseptillään tai tuunaamalla tarjolla olevia, museoiden kokoelmista poimittuja vanhoja ruoka-ohjeita. Omat versiot kuvien kera lähetetään julkaistaviksi hankkeen verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Linkit ”Silmänruokaa”-valokuvakilpailuun ja ”Rakkain reseptini” -reseptivihkoon löytyvät .

”Silmänruokaa”-valokuvakilpailu ja ”Rakkain reseptini” -reseptivihko sulkeutuvat sunnuntaina 30.11.2014. Flickr’ssä ja hankkeen verkkosivuilla julkaistu kuva- ja tutkimusmateriaali ovat käytettävissä tämän jälkeenkin.

”Suomi syö ja juo” on nykydokumentointihanke, jonka aiheena on suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri. Hankkeessa on mukana 12 tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:on kuuluvaa museota: Hotelli- ja ravintolamuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Keski-Suomen museo, Suomen kansallismuseo, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Nautelankosken museo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Satakunnan Museo, Tampereen museot, Turun museokeskus, Vantaan kaupunginmuseo ja Suomen Metsästysmuseo.

”Suomi syö ja juo” -hankkeen toisessa vaiheessa on tavoitteena hyödyntää monipuolisesti aiemmin kertynyttä materiaalia, tehdä tunnetuksi museoiden nykydokumentointi- ja kokoelmatyötä sekä houkutella suomalaisia mukaan museoiden tallennustoimintaan.

”Suomi syö ja juo” -hankkeen verkkosivut www.suomisyojajuo.fi