Ruoka

Reseptikuningattaren keittiössä

Parhaat kaalikääryleet, paras muffinssi, paras halloumisalaatti ja possunfileerulla. Sauvolaisessa keittiössä on syntynyt  huikea määrä reseptejä, jotka ovat korjanneet voittoja ruokakilpailuissa.

Nyt reseptikuningatar Kaisa on koonnut aarteensa myös koviin kansiin.

Kaikki alkoi vähän vahingossa, niinkuin asiat usein. Sauvolainen Kaisa Sillanpääosallistui viitisen vuotta sitten erääseen reseptikilpailuun – ja voittohan sieltä napsahti. Siitä innostuneena hän osallistui seuraavaan, ja taas sitä seuraavaan.

Viimeisen viiden vuoden aikana Sillanpää on sijoittunut kärkeen yli 60 suomalaisessa reseptikilpailussa. Välillä kilpailuun lähtee tuttu, jo testattu resepti, välillä taas kehitetään jotain aivan uutta.

– Useimmiten resepti-ideat tulevat silloin, kun teen jotain aivan muuta, naurahtaa Sillanpää.

Sillanpää on ammatiltaan kuvataiteilija, mutta ruuasta on tullut hänelle vahva harrastus. Hän aloitti myös reilut kaksi vuotta sitten myös blogin nimeltä .

Suositusta kokkaajasta kiinnostui myös kustantamo Readme.fi, ja pian sovittiin yhteisestä keittokirjaprojektista.

Tänä syksynä ilmestyneen kirjan nimeksi tuli Reseptikuningatar – palkittua kotiruokaa. Kustantaja keksi Sillanpäälle reseptikuningatar-nimen, Sillanpäätä itseään se vähän huvittaa.

Kirjaprojekti kesti puolisen vuotta, ja sen parissa touhuttiin lähes joka päivä – onhan kirja melkoinen paketti, yli 250-sivuinen reseptipankki. Sillanpää kokkasi ruuat, kirjasi reseptit tarkasti muistiin ja kuvasi ruuat. Suurimman osan keittiön pöydällä.

– Ja kaikki ruuat syötiin, hän naurahtaa.

Ruokia kuvasi lisäksi puoliso Jukka Sillanpää. Se kumman kuvasta tuli parempi, päätyi kirjaan.

Mukana on muun muassa broileritaskut, silakkapurilainen, täyteläinen kasvisvuoka, makkarapata sekä piirakoita, muffineja ja muita leivonnaisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kirjassa on hyvin testattuja kotiruokia, joiden ainekset löytyvät pienemmästäkin kaupasta. Reseptejä on helppo seurata – ei ruuanlaitto ole mitään vaikeaa, Sillanpää sanoo.

Mikä on suosikkikotiruokasi? Jätä kommenttisi TS Ruoka -sivustolle tai facebookiin ja osallistut kahden signeeratun Reseptikuningatar-kirjan arvontaan. Vastausaikaa su 7.9. asti.

Punajuuri-porkkanaleipä

Punajuuritaikina 2½ dl maitoa kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
25 g voita sulatettuna
7–8 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl punajuuriraastetta
Porkkanataikina 2½ dl maitoa kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
25 g voita sulatettuna
7–8 dl vehnäjauhoja
3 dl porkkanaraastetta
  1. Tee kaksi erillistä taikinaa omiin kulhoihin. Jauhojen määrä riippuu punajuurien ja porkkanoiden mehevyydestä. Liota hiiva maitoon, lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja ensin 6 dl, voisula sekä juuresraaste (toiseen taikinaan punajuuriraaste ja toiseen porkkanaraaste). Lisää vielä tarvittava määrä jauhoja, että saat pehmeän taikinan.
  2. Anna taikinoiden nousta liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele kaksi suorakaiteen muotoista leipävuokaa. Jaa molemmat taikinat kahteen osaan. Kauli punajuuritaikinasta sekä porkkanataikinasta vuoan pituinen ja vähän leveämpi levy. Nosta punajuuritaikina porkkanataikinan päälle.
  3. Rullaa kuin kääretorttu ja laita vuokaan kohoamaa. Tee toisille taikinapaloille samoin. Anna leipien kohota noin puoli tuntia. Paista 220 asteessa noin 30 minuuttia.
  4. Taikinasta tulee kaksi vuokaleipää.

Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet

800 g kesäkurpitsaa
öljyä paistamiseen
3 valkosipulinkynttä
cayennepippuria
persiljasilppua
Mausteliemi 1 dl valkoviinietikkaa
2 dl vettä
2 tl sokeria
½ tl suolaa
  1. Viipaloi kesäkurpitsat. Leikkaa valkosipulit ohuiksi lastuiksi. Kuumenna öljy ja paista kesäkurpitsaviipaleet pienissä erissä molemmin puolin.
  2. Valuta viipaleet talouspaperin päällä. Laita kesäkurpitsaviipaleita, ripaus cayennepippuria, valkosipulilastuja sekä runsaasti persiljaa kerroksittain kulhoon. Kiehauta mausteliemen ainekset kattilasta. Kaada liemi kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Peitä kulho ja anna kesäkurpitsojen maustua viileässä vuorokausi.

Raikas omenahillo

1 kg omenoita
1 sitruunan kuori raastettuna ja hedelmäliha paloiteltuna
pala tuoretta inkivääriä pieneksi silputtuna
2 dl hillosokeria
  1. Kuori ja kuutioi omenat. Laita omenakuutiot, sitruunankuoriraaste, sitruunan hedelmäliha ja inkivääri kattilaan, keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella.
  2. Lisää sokeri ja kuumenna hillo. Tölkitä omenahillo puhtaisiin lasitölkkeihin. Säilytä kylmässä.
  3. Reseptikuningatar-nimen kustantajalta saanut Kaisa Sillanpää osallistuu innokkaasti erilaisiin reseptikilpailuihin. Ja voittoja tuppaa tulemaan.

Kaikki reseptit ovat Sillanpään kirjasta Reseptikuningatar.