Ruoka

Monikäyttöiset herkkutatit ja muita sieniruokia italialaisittain

Muutettuaan Suomeen italialainen Lia Gasbarraajatteli, että tämä maahan on paratiisi. Jokamiehenoikeudet ja se, että kaupungistakin pääsee bussilla kätevästi metsän tuntumaan, tekivät häneen vaikutuksen. Gasbarra hämmästeli sitä, miten Suomessa kuka tahansa voi poimia sieniaterian ainekset luonnosta hetkessä. Italiassa maaton pääsee maistamaan samoja makuja vain ravintolassa.

Gasbarra ja hänen ystävänsä, sieniruokiin erikoistunut toimittaja Ina Ruokolainenalkoivat yhdessä kehitellä reseptejä, joissa maistuvat molempien maiden keittiöt. Tulokset ovat nähtävillä tuoreessa keittokirjassa nimeltä Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella.

Kirjan tarkoituksena on kannustaa ihmisiä lähtemään sienimetsälle ja innostaa sieniin tottumattomiakin kokkaamaan niistä. Mukana on muun muassa toscanalainen sienikeitto, herkkutatti-pähkinätäytteiset kaalikääryleet, tatticappuccino, herkkutattirisotto ja suppilovahveronäkkileipä.

Reseptien lomassa tarinoidaan sekä suomalaisesta että italialaisesta ruokakulttuurista.

Sympaattinen kirja tarjoilee maukkaan oloisia ja suhteellisen helppoja reseptejä, joihin on helppo tarttua. Hauska tuttavuus on esimerkiksi aitoitalialainen, yön yli kohotettava pizzataikina, josta leivotaan herkkutattipizzaa.

Kirjan kuvissa ollaan myös metsässä, puhdistamassa sieniä ja syömässä, ehkä siksi kirjasta tulee kotoinen olo. Kirja tarjoilee paljon erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja ruokien soveltamiseen.

Harmi, että osassa reseptejä ainekset on lueteltu eri järjestyksessä kuin missä niitä reseptissä käytetään, se paikoin hankaloittaa ruokien valmistusta.

Ina Ruokolainen ja Lia Gasbarra: Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella. Nemo, 2014. 128 sivua.

Mitä sinä kokkaat sienistä? Vastaa 7.9. mennessä ja osallistut tämän kirjan arvontaan!

Monikäyttöherkkutatit

700-1000 g herkkutatteja
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl korppujauhoja
3 rkl parmesaania tai grana padanoa raastettuna (ei pakollinen)
timjamia, persiljaa, muutama meiraminlehti
suolaa ja pippuria
  1. Paista ensin herkkutattiviipaleet pannulla ilman öljyä ja mausteita. Siirrä sivuun.
  2. Paista valkosipulia oliiviöljyssä, lisää sienet. Paista kohtalaisessa lämmössä puoli tuntia. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai kasvislientä ja tomaattipyree.
  3. Keittämisen loppuvaiheessa lisää parmesaani, timjami, meirami, persilja ja korppujauhot, mausta vielä tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lopputulos on kermaisen sakea ja erittäin maukas.
  4. Monikäyttöherkkutatit sopivat alkupalaksi crostinien päälle ja polentan tai lyhyen pastan seuraksi. Niistä saa myös sellaisenaan hyvän lisukkeen.
Resepti kirjasta Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella.