Täydellisen puuron salaisuus – ja joukko maistuvia lisukkeita

HELI NIEMINEN

Laitatko kaurapuuroon aina voisilmän? Tai puoli purkkia raejuustoa? Mitä jos kokeilisit jugurttia ja hilloa, tai ripottelisit puuron pinnalle hunajaisia pähkinöitä.

Puuron valmistaminen on yksinkertaista: tarvitaan vain maitoa tai vettä, hiutaleita ja suolaa. Mikro, vedenkeitin tai kattila. Siinä se.

Mutta jos halutaan valmistaa maultaan täydellinen puuro, pitää miettiä asiaa tarkemmin: Millaiset hiutaleet valitaan? Käytetäänkö maitoa, vettä vai molempia? Paljonko suolaa tarvitaan? Entä miten pitkä keittoaika ja haudutus olisi juuri se ihanteellinen?

Äkkiä vaiheita onkin monta.

Keittiömestariopiskelijat Juha Teerimäkija Miki Puikkonenovat keitelleet lukuisan määrän koepuuroja ja arvioineet niitä aistinvaraisesti etsiessään reseptiä täydelliseen kaurapuuroon. Elintarvikeyhtiö Raision Elovena-puurobaarin keittiömestareiksi nimetyt miehet päätyivät lopulta vannomaan Elovenan luomuhiutaleiden ja punaisen maidon nimiin.

Vastoin yleistä käytäntöä maitoa ei tarvitse miesten mielestä kiehauttaa. Puuro keitetään veteen, ja maito lisätään vasta ennen haudutusta. Suola sen sijaan laitetaan jo heti keittoveteen, ei loppuvaiheessa.

Ja se oikeaoppinen haudutusaika on noin kymmenen minuuttia.

– Tällä reseptillä tulee pehmeää, täyteläistä puuroa, miehet lupaavat.

Koska puuro itsessään on maultaan neutraalia ja koostumukseltaan pehmeää, Teerimäki ja Puikkonen ovat suunnitelleet puurolle maukkaita lisukkeita. Paahdetut pähkinät tuovat puuroannokseen rapeutta, hilloke ja jugurtti taas makeutta ja happamuutta. Voin sijaan puuron pinnalle laitetaan lusikallinen kookosöljyä. Se sulaa nopeasti lämpöiseen puuroon ja antaa uudenlaista makua.

Reseptit ovat helposti toteutettavissa kotonakin, ja niihin voi hyödyntää vielä kesän viimeiset raparperit.

– Halusimme luoda uudenlaiset, hauskat lisukkeet puurolle.

Teerimäki ja Puikkonen isännöivät Elovenan puurobaaria Helsingissä rautatieaseman edessä vielä tämän viikon, sitten toimipisteenä oleva auto muuttaa syyskuun ajaksi Vanhan ylioppilastalon viereen. Ensi vuonna puuroautoa tullaan näkemään eri puolilla Suomea tapahtumissa ja festivaaleissa.

– Haluamme tuoda puuron lähelle ihmisiä ja nostaa puuron arvostusta, kertoo Elovenan markkinointipäällikkö Jaana Henriksson.

– Olemme Raisiolla jo pitkään miettineet puurobaaria tai pop up -ravintolaa. Seuraamme trendejä, ja food truckit ovat nousussa, joten päätimme panostaa sellaiseen.

Puuron arvostus maailmalla on nousussa, ja esimerkiksi Tanskasta löytyy vain puuroihin erikoistunut ravintola, Grød.

– Ihmisten mielestä tämä on mahtava, hullu konsepti, naurahtaa ravintolan perustanut Lasse Andersen.

– Kun olin perustamassa ravintolaani vuonna 2011, mietin, mikä on puuron määritelmä. Huomasin, että jokaisessa maassa ja kulttuurissa syödään puuroa, ja että se on tärkeä osa ruokakulttuuria. Puuro voi olla makeaa tai suolaista, ja hiutaleina voi käyttää paljon muutakin kuin kauraa, kertoo Andersen.

Moni piti alkuun Andersenin ideaa mahdottomana, mutta nykyisin hänellä on kaksi ravintolaa ja hän on kysytty puhuja ja workshopien vetäjä. Lisäksi hän on kirjoittanut puurosta myös kirjoja.

– Puuro pitää ajatella uudelleen! Kannustan ihmisiä kokeilemaan erilaisia hiutaleita, jotta he löytävät uudenlaisia makuja ja tekstuureja. Samaten kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti puurolle erilaisia lisukkeita.

Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje

(neljälle)

7 dl vettä
3 dl täysmaitoa
4 dl kaurahiutaleita tai -luomukaurahiutaleita
1–1½ tl suolaa
 1. Puuro kannattaa keittää riittävän laakeassa kattilassa, jotta se pääsee hautumaan. Laita vesi kattilaan, lisää joukkoon mitattu määrä suolaa.
 2. Kiehauta suolattu vesi kattilassa ja lisää kaurahiutaleet veteen. Sekoita lyhyesti.
 3. Pienennä lämpöä sekoittamisen jälkeen miedolle haudutuslämmölle eli noin 20-prosenttiselle teholle. Sekoita puuroa välillä, jotta puuro ei pala pohjaan. Vältä kuitenkin liian innokasta sekoittamista, sillä se lisää kauran liukoisen kuidun eli beetaglukaanin liukenemista nesteeseen, jolloin puurosta tulee helposti liian geelimäistä.
 4. Kun puuro on noin 8 haudutusminuutin kuluttua sakeutunut ja pehmentynyt, kytke liesi pois päältä ja lisää joukkoon maito.
 5. Anna puuron hautua ja levähtää vielä muutama minuutti kannen alla. Jos puuro vaikuttaa liian löysältä, hauduta sitä hieman pidempään.
 6. Sekoita, tarkista maku ja nauti lisukkeiden kanssa.

Mansikka-raparperihilloke

500 g raparperia
500 g mansikoita
200 g sokeria
250 g hillosokeria
2–3 dl vettä
75 g tuoretta inkivääriä
½–1 sitruuna
kanelitanko
vaniljaa mausteeksi
 1. Kuori raparpereista kovin kuori pois. Viipaloi inkivääri kuorineen. Laita kuoret ja puolet viipaloidusta inkivääristä kattilaan veden kanssa. Keittele miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia tai kunnes nesteestä on puolet jäljellä.
 2. Keitettäessä kuorista ja inkivääristä irtoaa väriä ja makua.
 3. Sillä välin kun kuoret kiehuvat, leikkaa puolet kuorituista raparpereista noin sormenpään kokoisiksi kuutioksi. Loput raparperit leikkaa vieläkin pienemmiksi kuutioiksi. Poista mansikoista kannat.
 4. Siivilöi keiteltyä raparperinkuori-inkiväärinestettä kattilaan n. 1–2 desilitran verran ja lisää joukkoon isot raparperikuutiot, puolet mansikoista, sitruunan mehu, loput inkiväärit viipaleina kuorineen, kanelitanko, vanilja sekä sokerit.
 5. Keittele kohtalaisella lämmöllä noin 20 minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet ja hajoavat.
 6. Ota hilloke liedeltä. Lisää sen jälkeen joukkoon pienet raparperikuutiot ja loput mansikat.
 7. Anna jäähtyä ja purkita steriileihin purkkeihin, hillot voi vielä vakumoida upottamalla ne purkeissaan kiehuvaan veteen. Reseptistä tulee hilloketta n. 4–5 purkillista (à 250 ml)
 8. Hilloke säilyy avaamattomana jääkaapissa puolisen vuotta. Avattu hilloke tulee säilyttää jääkaapissa ja käyttää kuukauden sisällä avaamisestaan.
 9. Hilloke sopii tuomaan makeutta puuroannokseen. Hillokkeen kanssa maistuvat hyvin mm. turkkilainen jogurtti sekä rapeat kookoshiutaleet.

Hunajapaahdetut pähkinät

100 g cashewpähkinöitä
100 g saksanpähkinöitä
n. ½ dl luomuhunajaa
suolaa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Valmistele pähkinät murskaamalla niin hieman esimerkiksi morttelissa tai leikkaamalla niitä isolla veitsellä leikkuulaudalla.

Kaada pähkinät leivinpaperin päälle, uunipellille, tasaisesti.

Paahda pähkinöitä uunissa n. 5–10 minuuttia kunnes pähkinät ovat saaneet kullanruskean värin ja ovat maultaan hieman paahtuneita.

Uunissa pähkinät kuumenevat, joten varo polttamasta suutasi, jos maistat pähkinöitä paahtamisen aikana.

Pähkinät voivat myös palaa kuumassa uunissa helposti, joten tarkkaile paahtumista.

Ota pähkinät uunista, kaada hunajaa kuumien pähkinöiden päälle ja mausta kevyesti suolalla.

Anna pähkinämassan jäähtyä kunnolla. Jos pähkinät tarttuvat jäähdyttyään levymäisesti kiinni, niitä voi irrottaa toisistaan sormin tai veitsellä leikkaamalla.

Valmiit ja jäähtyneet pähkinät kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa ja annostella sieltä puuroannoksen päälle maun mukaan.