Ruoka

Vaahteramäen tila kehitti kananmunataksin

Somerolla sijaitsevan ulkokanalan pihamaalta kuuluu iloinen kotkotus. Muutama kana on lajityypillisesti kuopsuttanut itsensä ulos ulkotarhastaan ja tepastelee tyytyväisenä pihamaan niityllä.

Mikko Välttilänkanoilla ei kuitenkaan ole tarvetta karkailuun. Välttilän 8 500 kanaa saavat nimittäin itse päättää ovatko kanalassa sisällä, 300 neliön katetulla terassilla vai viiden hehtaarin tarhassa. Kanoille on tarhassa tarjolla sekä niittyä että puiden tarjoamaa suojaa.

Koska Välttilän kanala on kanamäärältään keskimääräistä kanalaa pienempi, eikä käsite ulkokanala ole kuluttajille vielä kovin tuttu, Välttilä on kehittänyt uudenlaisen tavan saada kuluttajille tuotteitaan.

Hän aloitti heinäkuun alussa Muna Eggs Press -munataksin, jolta asiakkaat voivat tilata ulkokananmunia lähes kotiovelleen. Välttilä itse toimii munataksikuskina.

– Tämä idea tuli itse asiassa eräältä ystävältäni, joka asuu kauempana. Hän kysyi, miten voisi saada meidän munia, Välttilä kertoo.

Välttilä lupasi toimittaa munia, jos tilausmäärä olisi sellainen, että Somerolta kannattaa lähteä kananmunia kuskaamaan Uudellemaalle. Hetken mietittyään hän ajatteli, että toimintaa voisi laajentaa muuallekin.

Välttilä otti yhteyttä sosiaalisessa mediassa kuluttajiin ja kyseli onko kiinnostusta. Nyt Muna Eggs Pressillä on jo kuusi reittiä, joita pitkin Välttilä myy kananmuniaan kuluttajille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tilaaminenkin toimii kätevästi sosiaalisen median kautta.

– Suunnittelen reittien aikataulut sekä reitit, ja sen jälkeen julkaisen tilauslomakkeen.

Minimitilausmäärä on yksi 30 munan kenno, mikä maksaa kuusi euroa. Sitten kuljetan kananmunat sovittuna päivänä sovittuun paikkaan, selventää Välttilä.

Hänen mukaansa vastaanotto on ollut erittäin positiivista.

– Ihmisille on tärkeää nykyään tietää mistä ruoka tulee. Kuluttajat suosivat sitä, että voivat ostaa ruokansa suoraan tuottajilta.

Välttilä siirtyi kananmunatuottajaksi muutama vuosi sitten oltuaan ensin sikafarmarina. Sian kasvattamisen muututtua kannattamattomaksi, Välttilä oli ensin perustamassa luomukanalaa.

Hän kuitenkin kuuli laitilalaisen Munaxin projektista perustaa Suomen ensimmäinen ulkokanala eli niin sanottu free range -kanala, ja päätti lähteä siihen mukaan.

Välttilän kanat ruokitaan rehulla, mikä sisältää viljaa, rapsiöljyä, kivennäisiä, kalkkia ja soijaa. Sen lisäksi ne saavat sesonginmukaisina herkkupaloina porkkanaa ja omenaa, sekä niityltä tuoretta ruohoa.

– En väheksy luomua, mutta eläimen hyvinvoinnin kannalta ulkokanala on mielestäni kanalle se vielä parempi vaihtoehto, toteaa Välttilä.

Vaahteranmäen tilan kanala on Suomeen ensimmäiseksi perustettu ulkokanala. Suomessa on tiettävästi nyt kolme ulkokanalaa, joista kaksi sijaitsee Somerolla.

Ulkokanala tarkoittaa sitä, että kanoilla on mahdollisuus ulkoiluun ympäri vuoden. Vaahteramäen tilalla kanalan luukut avataan aamuisin yhdeksältä. Kesäaikaan luukut suljetaan yhdentoista aikaan illalla, kun laidun on jo niin tyhjä, että viimeisetkin ulkona viihtyvät kanat on edes mahdollista ajaa sisälle. Kanojen yöaika alkaa kuitenkin virallisesti jo yhdeksältä.

Viideltä aamulla kanalaan syttyvät valot. Se kertoo kanoille, että on aika herätä, käydä syömässä ja ryhtyä munimaan. Yhteentoista mennessä muninta on valmis.

– Iltaisin haetaan aidan ali menneet takaisin tarhaan. Avataan vaan ovet ja sieltä ne sitten palaavat kyllä itsekin takaisin reissuiltaan, naurahtaa Välttilä, jonka ulkokanalassa kanat ovat munineet helmikuusta 2013.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy