Kustavissa kokannut Matti Jämsén valmistautuu Lyoniin

JOHANNA SYDÄNOJA

Keittiömestari Matti Jämsénillelähestyvä syyskausi tietää tiivistä harjoittelua kokkien maailmanmestaruuskilpailuun, joka käydään tammikuussa Lyonissa.

– Nyt pitäisi vain löytää voittamisen kulttuuri, Jämsén toteaa ja viittaa toukokuussa käytyyn karsintakilpailuun.

Bocuse d´Or - Euroopan osakilpailu Tukholmassa toi Jämsenin 20-henkiselle tiimille jatkopaikan. Silloin se sijoittui viidenneksi.

Valmistautuminen MM-mittelöön alkaa toden teolla elokuussa, kun joukkue saa tietoonsa kilpailun raaka-aineet. Jämsen suhtautuu tulevaan luottavaisin mielin.

– Viime kilpailuun olimme valmistautuneet todella hyvin laitehankintoja myöten, joten kesän aikana meillä on ollut aikaa rauhoittua ja osallistua kaikenlaiseen mukavaan oheistoimintaan.

Esimerkiksi heinäkuun puolivälissä keittiömestari tiimeineen kokkasi Kustavin Kipinän pop up -ravintolatapahtumassa.

Syksyllä Jämsénin kalenteri on täynnä. Silloin hän keskittyy viemään Suomea maailmankartalle.

– Minulla ei ole koskaan ollut niin kiireistä syksyä kuin tänä vuonna. Matkustamme paljon ympäri maailmaa, ja teemme joukkuetta tunnetuiksi osallistumalla kaikenlaisiin tapahtumiin, että meillä olisi kisassa jonkinlainen pohja valmiina.

Tukholmassa toukokuussa saatu viides sija oli keittiömestarille ensin pettymys. Hän kuitenkin toteaa ajan jo kullanneen muistot.

– Henkilökohtainen tavoitteeni oli totta kai voitto. Lopulta tavoitteena oli kuitenkin vain päästä jatkoon. Viiden kärjessä kaikki ovat samalla tasolla, ja kilpailun ratkaiseekin se, kenellä on paras päivä, Jämsén pohtii.

– Tukholman kilpailu oli assistentilleni Antti Lukkarilleensimmäinen iso kansainvälinen kilpailu ja tavallaan kenraaliharjoitus Lyoniin, hän lisää.

Jämsenin joukkue lähtee Lyoniin teemanaan Suomen luonto.

– Tarkoitus on ottaa mukaan myös kierrätystä ja ekologisia arvoja. Ne kiinnostavat myös globaalisti.