Ruoka

Perinteinen Brita ja muita marjaherkkuja

Ilmaristen matkailutilalla Liedossa oman puutarhan marjat ovat käytössä niin pitkälle kun satoa ja kasvukautta riittää. Pihalla kasvavia vadelmia, viinimarjoja ja raparperia poimitaan niin asiakkaiden juhliin kuin kotikeittiöönkin. Perinteinen Brita-kakku on perheyrityksen bravuuri.

– Britan voi hyvin paistaa jo edeltävänä päivänä, mutta kokoaminen kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua. Väliin kannattaa laittaa hieman viinimarjoja, jotka tuovat sopivaa hapokkuutta muuten niin makeaan kakkuun, keittiömestari Antti Alilonttinenvinkkaa.

Suolaisen ja makean yhdistäminen ruoanlaitossa on nyt trendi. Makuja yhdistellään erityisesti ruokaisissa salaateissa. Puolukat sopivat piirakan lisäksi myös lihapulliin ja leipätaikinan sekaan.

– Lisään puolukat lihapullataikinan sekaan usein soseena, mutta yhtä hyvin ne voi laittaa myös kokonaisena. Silloin tulee enemmän suutuntumaa ja kauniimpi ulkonäkö.

Marjat kannattaa lisätä ruokien joukkoon niin loppuvaiheessa kuin se vain on mahdollista. Mitä enemmän marjoja kuumentaa, niin sitä nopeampaa tahtia niistä katoavat myös vitamiinit. Sen takia Alilonttinen kehottaa keittämään itsetehdyn mehun yhteen kertaan.

– Marjat terttuina mehumaijaan ja mukaan sokeria maun mukaan. Mehu pullotetaan kuumiin ja puhtaisiin pulloihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotitekoinen mehu säilyy kylmässä jopa parisen vuotta, kunhan pullon täyttää piripintaan niin, ettei siihen jää ilmataskua. Se on mehunkeittäjän yleisin virhe.

Britakakku

(8–10 annosta)

Pohja 150 g voita tai margariinia
  1. 1,5 dl sokeria
  2. 3 keltuaista
  3. 1,5 dl vehnäjauhoja
  4. 1⁄2 dl perunajauhoja
  5. 3 tl leivinjauhetta
  6. 1 dl maitoa
Pinnalle 3 valkuaista
  1. 2 dl sokeria
  2. 1 tl vaniljasokeria
mantelilastuja
Täyte 3 dl vispikermaa
  1. 1 rkl sokeria
  2. vadelmahilloa
  3. 1,5 dl punaisia viinimarjoja
  4. 4 dl vadelmia
tomusokeria, marjoja ja sitruunamelissaa koristeluun

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää keltuaiset yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen vaahtoon. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle.

Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi ja lisää vähitellen sokeri. Levitä valkuiasvaahto pellille pohjataikinan päälle ja ripottele mantelilastut pintaan. Paista kakku 175 asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes marenki on rapeaa ja pohjataikina kypsä. Anna kakun jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri. Leikkaa jäähtynyt kakku puoliksi. Levitä toisen puolen päälle hillo, marjat ja kermavaahto. Nosta toinen puoli ”kanneksi”. Siivilöi pinta tomusokerilla ja koristele tuoreilla marjoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Höyrymehu

8 l marjoja 1,5–2 kg hienoa sokeria

Täytä mehustimen alin kattila vedellä noin 2/3 asti. Aseta mehuun tarkoitettu osa kattilan päälle.

Huuhtele marjat tarvittaessa. Täytä reikäkattila marjoilla ja sokerilla kerroksittain. Anna kiehua noin tunnin ajan, kunnes höyry irrottaa mehua marjoista. Ota ensimmäinen erä mehua kannuun ja kaada marjojen läpi makeuden tasaamiseksi.

Tämän jälkeen mehu pullotetaan puhtaisiin ja kuumiin pulloihin piripintaan, jotta syntyy tyhjiö. Yhden mehumaijallisen valmistaminen kestää noin kaksi tuntia.

Puolukkaiset riistapyörykät ja jogurttikastike

(4 annosta)

puolikas purjo
  1. 2 valkosipulinkynttä
  2. öljyä
  3. 3 rkl kapriksia hienonnettuna
  4. 2 dl puolukoita survottuna
  5. 3 tl timjamia
  6. 200 g hirve tai peuranjauhelihaa
  7. 200 g naudanjauhelihaa
  8. 1 kananmuna
  9. 1/2 dl korppujauhoja
  10. 1,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Kastike ruohosipulia
  1. 4 dl maustamatonta jogurttia
  2. 2 rkl raastettua piparjuurta
  3. 1 rkl dijonsinappia
  4. 1 rkl juoksevaa hunajaa
  5. 1⁄2 tl suolaa
1⁄2 tl mustapippuria

Valmista ensin kastike. Hienonna ruohosipuli ja sekoita kastikkeen aineet kulhoon. Siirrä kastike tekeytymään jääkaappiin.

Hienonna purjo ja valkosipuli pieneksi ja kuullota öljytyllä pannulla. Lisää sekaan kaprikset, puolukat ja timjami. Sekoita loput aineet kulhossa ja yhdistä. Sekoita taikina huolellisesti ja pyöritä siitä pullia. Paista pyörykät voissa pannulla. Tarjoile jogurttikastikkeen ja lohkoperunoiden kera.

Kuningatarhalloumisalaatti

(4–6 annosta)

200 g halloumijuustoa

300g rapeaa salaattia (esimerkiksi jäävuorisalaatti)

rucolaa

1⁄2 kurkku

150 g mustikoita ja vadelmia

Kastike ruohosipulia
  1. 3/4 dl oliiviöljyä
  2. 1/4 dl tummaa balsamicoa
  3. 1⁄2 tl suolaa
  4. ripaus mustapippuria
  5. ripaus sokeria

Paista tai grillaa halloumijuusto kauniin väriseksi. Pese, kuivaa ja revi saalaatit kulhoon. Suikaloi kurkku ja kasaa salaatti tarjoiluvadille. Lisää pinnalle marjat.

Hienonna ruohosipuli ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Levitä salaatin päälle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Juttu on kesäuusinta ja julkaistu alun perin 24.7.2014.