Ruoka

Lampurin ura alkoi häälahjasta

Kahvipöydässä on kortti, jonka kuvaan ovat asettuneet tasavallan presidentti Sauli Niinistö, rouva Jenni Haukiosekä Lennu-koira.

Korttiin on kirjattu sievällä käsialalla teksti ” Tapiolle ja Annelle kaunis kiitos kesämme sulostuttamisesta.” Allekirjoitus on Jennin ja Saulin.

Pöytyän Yläneellä sijaitsevan Rintalan luomulammastilan lampaita vietti viime kesän presidentillisissä maisemissa Kultarannassa. Sama viisikko matkaa Kultarantaan tulevanakin kesänä.

Rintalan tilan isäntä ja suomalaisen lammastalouden keskeisimpiin vaikuttajiin lukeutuva Tapio Rintalamuistaa tasavallan presidenttiä karitsanviululla aina pääsiäisen alla. Viime viikolla viulunsa sai myös Jyrki Katainen, ja Rintala puoli tuntia pääministerin ajasta.

– Tämä on brändäystä ja edunvalvontaa. Jonkun on murrettava kuvaa, jonka mukaan lammastalous on ekologinen tapa köyhtyä, Tapio Rintala veistelee.

Lammasbuumista on puhuttu jo vuosia. Vuonna 2010 lammasmäärä kääntyi nousuun ja pari vuotta myöhemmin myös tilojen määrä alkoi kasvaa. Alan toimijoiden laatiman lammasstrategian mukaan puolet kulutetusta karitsanlihasta on kotimaista vuonna 2015 ja viime vuonna ylittyi 40 prosentin raja.

– Alalla on nostetta ja markkinoilla kysyntää. Kannattavuus on kuitenkin heikko ja sitä pitäisi vahvistaa oikeudenmukaisemmalla tukipolitiikalla, Rintala sanoo.

Siksi Rintala, Suomen lammasyhdistyksen puheenjohtaja, tapaa mielellään sellaisia kavereita kuin Katainen ja Niinistö.

Rintalan tilan pihatoissa määkii 900 suomenlammasta. Tila lukeutuu 330 uuhellaan suurten lammastilojen joukkoon. Keskimäärinen tilakoko on 67 uuhta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rintaloiden ura lampureina alkoi vuonna 1982 häälahjaksi saaduista viidestä lampaasta. Tapio Rintala oli viisi vuotta aiemmin perustanut pienelle viljatilalle maatalousyhtymän isoisänsä kanssa.

– Suomen liittyminen Euroopan unioniin oli käännekohta. Piti valita satsataanko tilaan todella vai lyödäänkö hanskat tiskiin.

Rintalan tilalla on luotettu hallittuun kasvuun ja luomuun.

– Ratkaisevaa ei ole määrä vaan laatu. Meidän kanssa on vaikea kilpailla, sillä me myymme gourmeeta.

Kilpailulla Rintala viittaa uusseelantilaiseen karitsaan, jota saa kaupan lihatiskistä huomattavasti edullisemmin kuin kotimaista karitsaa. Rintalan luomukaritsan saamiseksi kuluttajan on nähtävä vaivaa. Tuotteita myydään kuluttajille suoraan tilalta, luomumyymälöissä, ruokapiireissä sekä ravintoloissa.

Lammastilalla eletään vuoden kiireisintä aikaa. Ala on sesonkiluonteista, ja lampurit tekevät nyt töitä tasatakseen tarjontaa neljään pääsesonkiin.

– Karitsaa on syöty pitkään pääsiäisenä, jouluna ja sadonkorjuun aikaan. Nyt pyrimme luomaan grillikauteen neljännen sesongin, Rintala sanoo.

Takavuosina hyvistä pienteurastamoista ja lihanleikkaajista oli pulaa, mutta nyt tilanne on parempi. Lampurin mukaan ruokahifistelyn ansiosta myös luullinen liha sekä sisäelimet ovat löytäneet ostajansa.

– Alan vakiintuneen sanonnan mukaan hyvän lihanleikkaajan mittari on se, kuinka paljon pystyy myymään luuta, Rintala naurahtaa.

Karitsan viulu, paisti ja file ovat takuuvarmoja valintoja kotikokille, mutta yhä useampi osaa kysyä vaihtoehtoja.

– Esimerkiksi karitsan maksa on erinomaisen pehmeä ja mieto verrattuna sian- tai naudanmaksaan, Rintala vinkkaa.

Tilan eläintenhoitajan Seppo Nevanpäänkotona mestarikokki loihtii pöydänantimet vieläkin eksoottisemmista raaka-aineista.

– Pehmeäksi keitettyä karitsan poskea ei voita mikään. Kiveksiäkin kannattaa kokeilla, sillä liha on koostumukseltaan erittäin hieno, teurastajanakin työskennellyt Nevanpää vakuuttaa.

Karitsanlihaa suoraan tilalta

  • Rintalan tila: Oripääntie 999, Yläne, 0500 257280
  • Määtila Ay: Kortesuontie 279, Oripää, 0400 828 754
  • Perkkiön tila: Laarimäentie 65, Paimio, 040 553 0427
  • Westankärrin kartano: Mjösundintie 726, Kemiö, 0400 838 010
  • Nokan lammastila: Häntäläntie 181, Somero, 050 501 6326
  • Ali-Unkin tila: Taipaleentie 73, Eurajoki, 044 3124 272
  • Mäkitalon tila: Toivelintie 133, Eurajoki, 0400 594 006

Huomaa, että saatavuus vaihtelee ja lihaa kannattaa siksi tiedustella etukäteen.