Ruoka

Lampurin pääsiäispaisti eli ohje karitsanviululle

Yhä useammasta suomalaisesta pääsiäispöydästä löytyy lammasta.

– Ihmiset ovat tulleet rohkeamiksi ja huomanneet, ettei lampaanlihan valmistaminen ole vaikeaa. Tilausten määrä kasvaa vuosi vuodelta, ja koko ajan tulee uusia asiakkaita, iloitsee yläneläisen Rintalan luomutilan emäntä Anne Rintala.

Pääsiäispöydän kruunu on usein lampaanviulu, mutta suosittuja ovat myös muut paistit.

Rintala iloitsee myös siitä, miten aiemmin vähemmän käytetyt osat, kuten potka, niskakiekot ja lapa ovat nousseet suosituiksi, suorastaan trendikkäiksi. Niistä valmistetaan ylikypsää lammasta, pulled lambia.

Lampurin pääsiäispaisti

6–8 hengelle

noin 2,5–3 kg kotimaista luullista karitsan takapaistia eli viulua
ainakin 6 valkosipulin kynttä
½ dl ruokaöljyä
tuoreita tai kuivattuja yrttimausteita:
1 rkl rosmariinia
1 rkl timjamia
1 rkl minttua tai tuoretta/pakastettua persiljaa
½ tl jauhettua mustapippuria tai valkopippuria
2 tl suolaa
3 dl valmista kahvia
2 rkl hunajaa tai pari sokeripalaa
2 dl kermaa tai ruokakermaa
  1. Pistele veitsellä paistin pintaan reikiä vinottain ja laita niihin valkosipulin kynnet kokonaisina tai halkaistuna. Laita uunipannulle alumiinifolio pesäksi ja paisti siihen päälle. Sekoita ruokaöljyyn yrtit, suola ja pippuri ja levitä seos paistin pinnalle hieromalla.
  2. Tämän voi tehdä jo edellisenä päivänä ja pitää folioon käärittyä paistia viileässä.
  3. Nosta paisti huoneenlämpöön ainakin tunti ennen paistamista. Valmista kahvista, kermasta ja hunajasta valeluliemi ja kaada puolet paistin päälle ja ympärille. Älä sulje foliota paistamisen ajaksi. Aloita paistaminen  200 asteessa noin 15 min. Pienennä lämpöä 150 asteeseen ja valele paistia loppuliemellä ja puolen tunnin kuluttua taas pannulla olevalla liemellä.
  4. Anna muhia 2,5–3 tuntia (paistia voi välillä valella liemellä). Jos käytössä on lihalämpömittari, seuraa sitä: liha on sisältä punertavaa, kun mittari näyttää 65–75, kypsälle lihalle se näyttää 82 astetta.
  5. Halutassasi valmistaa samalla koko aterian, lisää uunipellille perunoita, porkkanoita ja palsternakkaa kuorittuna ja lohkottuna kun paistoaikaa on jäljellä noin 45 minuuttia.
  6. Nosta paisti ja kasvikset tarjoiluvadille. Nauti raikkaan salaatin kera.