Ruoka

Suomalaiset syövät lounaansa yksin ja kiireessä

Fazer Food Servicesin lounastutkimus kertoo suomalaisten kärsivän kiireestä lounaalla. Kolmannes tutkimuksen vastaajista syö työpisteen äärellä viikoittain, ja 39 prosenttia tekee töitä lounaalla joka viikko. Ruokaseurana suomalaisilla on yllättävän usein vain haarukka ja veitsi, sillä kaksi kolmesta syö lounaansa yksin viikoittain.

Tutkimus osoittaa suomalaisen lounaskulttuurin olevan yksinäinen, sillä kaksi kolmesta suomalaisesta syö yksin vähintään kerran viikossa. Päivittäin yksin lounastaa 31 prosenttia vastanneista ja viikoittain 36 prosenttia vastanneista.

Miehet ruokailevat vailla seuraa selvästi naisia useammin. Yli kolmannes (36 %) miehistä syö lounaan yksin päivittäin, kun naisista neljäsosa kertoo tekevänsä näin.

Merkittävä osa tutkimukseen vastanneista ei osaa luopua työnteosta lounaallakaan. Työssäkäyvistä vastaajista yli viidennes (22 %) syö lounaan työpisteensä äärellä päivittäin ja noin kuudennes (17 %) viikoittain. Lisäksi kolmannes (31 %) työssäkäyvistä tekee töitä lounaalla vähintään viikoittain.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erityisesti työssäkäyvät 36–55-vuotiaat sekä etelä- ja länsisuomalaiset laiminlyövät lounaansa. Lounaan ylivertaisesti yleisin pilaaja on kiire, jonka mainitsee yli kolmannes (39 %) vastaajista. Naisia kiire häiritsee enemmän (43 %) kuin miehiä (36 %).

Yli puolet vastanneista arvostaa lounastauoillaan eniten hyvää ruokaa. Neljännekselle (25 %) tärkeintä on tauko töistä tai opiskeluista.

Erityisesti naisille lounas merkitsee irtiottoa työpäivästä. Heistä yli kolmannekselle (36 %) tärkeintä on rentoutumishetki työ- tai opiskelukavereiden kanssa tai tauko töistä ja opiskeluista. Miehistä tätä mieltä on 28 prosenttia.

Suomalaiset viettävät lounaansa joko kotona (37 %), ravintolassa (27 %, sisältäen henkilöstö- ja opiskelijaravintolat) tai taukotilassa eväiden äärellä (19 %). Tutkimuksen mukaan yli puolet (54 %) suomalaisista syö vain yhden lämpimän aterian päivässä.

Fazer Food Servicesin joulukuussa 2013 teettämässä tutkimuksessa tutkittiin tilastollisesti edustavassa online-paneelissa suomalaisten lounastottumuksia (arkiruokailu klo 10–15). Tutkimukseen osallistui 1067 15–64-vuotiasta suomalaista, ja sen toteutti tutkimuspalveluyritys Cint. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 3 prosenttia.