Ruoka

Granaattiomena on räjähtävän hyvä herkku

Granaattiomena on nimensä mukaisesti räjähtävä, sillä ilman oikeanlaista tekniikkaa siemeniä on hankala saada irti kuoresta. Tästä seuraa helposti se, että keittiön seinät, tasot ja kokin vaatteet ovat täynnä tummanpunaista hedelmämehua.

Granaattiomenaa kannattaakin pyöritellä voimakkaasti pöytätasoa vasten ennen sen halkaisemista, jotta siemenet irtoavat kuoresta. Vaihtoehtoisesti hedelmän pintaa voi myös koputella veitsen kahvaosalla ennen avaamista. Näiden toimenpiteiden jälkeen siemenet pystyy helposti naputtelemaan irti käyttöä varten.

Granaattiomena on tuttu lisäke erilaisissa salaateissa, mutta sitä pystyy hyvin hyödyntämään myös makeissa leivonnaisissa. Rapeat siemenet sopivat hyvin esimerkiksi tavallisen muffinitaikinan joukkoon tai juustokakun päälle.

Granaattiomena ei ole vielä kovin tuttu suomalaisissa keittiöissä, mutta K-Supermarket Hirvensalon hedelmä- ja vihannesosaston vastaavan Meira Niemisen mukaan hedelmän suosio on kasvussa.

– Odotan mielenkiinnolla, tuleeko granaattiomenasta samanlainen trendijuttu kuin avokadosta. Granaattiomenan menekki on nyt suurempaa kuin viime vuonna, Nieminen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Granaattiomena säilyy parhaiten jääkaapissa, jolloin hedelmä on syömäkelpoinen useamman viikon ajan. Salaatin ja leivonnaisten lisäksi sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi rahkan ja jogurtin joukossa.

Miten granaattiomenaa kannattaa käsitellä – katso vinkit, jossa Jonna Silén valmistaa avokadosalaattia.

Granaattiomenamuffinit

12 kpl

½  granaattiomenan siemenet
4½ dl vehnäjauhoja
1½  tl leivinjauhetta
½  tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl ruokosokeria
1½  dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl maitoa
Kuorrute 2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl tomusokeria
½  granaattiomenan siemenet
  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Halkaise granaattiomena ja irrota sisällä olevat siemenet kulhoon.
  2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Vaahdota voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa hetki kummankin kananmunan lisäämisen jälkeen. Sekoita jauhoseos vaahdon joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi sekaan puolikkaan granaattiomenan siemenet.
  3. Jaa taikina muffinipellille aseteltuihin paperivuokiin. Kypsennä noin 20 minuuttia. Voit testata muffinien kypsyyden cocktailtikulla: jos tikkuun jää kiinni taikinaa, muffini on vielä raaka.
  4. Valmista kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää tomusokeri ja sekoita. Nostele joukkoon vielä puolikkaan granaattiomenan siemenet ja sekoita varovasti. Lisää kuorrutetta jäähtyneiden muffinien päälle joko lusikalla, veitsellä tai pursotinpussin avulla. Voit lisäksi koristella muffinit halutessasi granaattiomenan siemenillä.
Granaattiomenasalaatti 1 granaattiomena
2 erilaista salaattia
(esim. keräsalaatti ja tammenlehvä)
½  rasiaa viinirypäleitä
n. 80 g cashewpähkinöitä
1 pkt (n. 250 g) halloumjuustoa
oliiviöljyä
  1. Halkaise granaattiomena ja irrota sisällä olevat siemenet kulhoon. Revi salaatit pienemmiksi paloiksi ja asettele tarjoiluvadille tai -kulhoon. Sekoita mukaan viinirypäleet puolitettuna tai kokonaisina.
  2. Paahda cashewpähkinät nopeasti pannulla. Leikkaa halloumijuusto kuutioiksi ja lämmitä paloja pannulla niin kauan, että juuston pintaan tulee kaunis, ruskea väri. Lisää pähkinät ja juustokuutiot salaattiin ja ripottele päälle granaattiomenan siemenet. Valuta päälle vielä oliiviöljyä.