Kevyttä ja ravitsevaa ruokaa linsseistä

ANNAMARI NURMINEN

Linssit ovat proteiinipommeja, joissa ei ole liiemmin kaloreita. Siksi dal eli linssimuhennos on täyttävää ja maukasta alkuvuoden tsemppiruokaa.

Punaisia, keltaisia, vihreitä ja mustia. Linssejä löytää lähimarketinkin hyllyltä monta eri sorttia.

Linssien puolesta puhuu se, että ne ovat terveellisiä ja edullisia. Niillä voi hyvin korvata osan viikoittaisesta liha-annoksesta. Linssit ovat proteiinipommeja, joissa on enemmän proteiinia kuin esimerkiksi kikherneissä.

Linsseissä on lisäksi kuituja sekä sydän- ja verisuonitaudeilta suojaavia antioksidantteja.

Linssien väri kertoo niiden käyttötarkoituksesta. Vihreät ja mustat linssit eivät puuroudu yhtä helposti kuin keltaiset tai punaiset linssit, joita myydään myös kuorittuina. Kuorellisia linssejä keitetään parikymmentä minuuttia, kuoritut kypsyvät puolet lyhyemmässä ajassa.

Mustia belugalinssejä on hyvä käyttää esimerkiksi salaateissa, punaisista ja keltaisista syntyy parasta muhennosta.

Linssit ovat nopeita valmistaa, sillä niitä ei tarvitse papujen tapaan liottaa. Huuhteleminen riittää. Keitettyinä linssit säilyvät jääkaapissa kolmisen päivää. Kuivana niiden säilytysaika on vuosi.

Linssit on kätevä keittää kasvisliemessä. Nestettä varataan sen verran, että se imeytyy kokonaan linsseihin. Linssit kypsennetään kaavalla: 1 osa linssejä ja 2 osaa vettä.

Dal-reseptit ovat neljälle. Jokaisessa niissä annosta kohti on alle 300 kilokaloria.

Dal punaisista linsseistä

1 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia kuorittuina ja ohueksi viipaloituna
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl sinapinsiemeniä
½ tl chilijauhetta
3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja pieneksi
silputtuina
2 prk tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä
3 dl vettä
suolaa
tuoretta korianteria silputtuna

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hienonnetut sipulit. Sekoita joukkoon kurkuma, juustokumina, sinapinsiemenet ja chilijauhe ja kuumenna niitäkin hetki. Varo, etteivät mausteet pala.

Lisää silputtu valkosipuli, tomaattimurska

ja huuhdotut linssit. Kaada joukkoon

vesi ja anna kiehua 20–30 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa vettä. Dal ei saa olla liian löysää. Mausta suolalla.

Tarjoa tuoreen korianterin kanssa.

Dal vihreistä linsseistä

3 dl vihreitä linssejä
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl juustokuminan siemeniä
1 sipuli viipaloituna
2 tl kurkumaa
tuoretta minttua tarjoiluun
  1. Huuhtele linssit ja keitä niitä kasvisliemessä
  2. 20 minuuttia. Kuumenna öljy pannulla. Lisää pannulle juustokuminan siemenet ja sipuliviipaleet, viimeiseksi kurkuma (älä paista sitä!). Sekoita kypsät linssit ja sipulipaistos.
  3. Tarjoa tuoreen minttusilpun kanssa.

3 dl keltaisia linssejä
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
100 g pala tuoretta inkivääriä
3 vihreää chiliä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl juustokuminan siemeniä
3 keskikokoista tomaattia
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
1 tl korianteria
tuoretta persiljaa
  1. Huuhtele linssit ja keitä niitä kasvisliemessä
  2. 20 minuuttia. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Poista chileistä siemenet ja silppua ne.
  3. Kuumenna öljy pannussa ja lisää pannulle juustokuminan siemenet. Paista niitä hetki ja
  4. lisää silputut sipulit sekä chili ja inkivääriraaste.
  5. Paloittele tomaatit ja soseuta ne tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää sose pannulle. Sekoita joukkoon loput mausteet ja kypsät linssit. Tarjoa persiljasilpun kera.
  6. Dal punaisista linsseistä