Ruoka

Suomen paras piparileipuri

Piparinleivonnan suomenmestarina hiljattain palkittu raisiolainen Ninna Mäkinenei tyydy joululeivonnassa pelkkiin tavallisiin taloihin. Jo lapsesta asti pipareita tehnyt perheenäiti rakastaa kokeilla uusia ideoita, ja hänen käsissään onkin syntynyt muun muassa karuselleja, linnoja, linnunpönttöjä ja korkokenkiä.

– Internetin myötä pääsin aikanaan ihastelemaan muiden tekemiä piparkakkuteoksia, ja lähdin kokeilemaan niitä itsekin. Olen kerännyt kaikki tekemäni kaavat yhteen kansioon, jonka lisäksi esittelen luomuksiani omassa blogissani, Mäkinen kertoo.

Piparkakkujen tekemiseen hurahtanut Mäkinen haki mukaan Myllyn Paras Oy:n järjestämään piparinleivonnan suomenmestaruuskilpailuun jo viime vuonna, jolloin hän pääsi kymmenen parhaan joukkoon. Tänä vuonna hänet kutsuttiin mukaan finaaliin. Kauppakeskus Jumbossa järjestetyssä kilpailussa Mäkinen teki keinuhevosen, joka hurmasi tuomarit.

– Kaikki talot seisovat paikallaan, joten halusin kehittää finaaliin jotakin uutta ja erilaista. Halusin mukaan liikkeen ja keksin keinuhevosen, joita tehdään yleensä puusta, Mäkinen sanoo.

Hän treenasi keinuhevosen tekemistä kotona kuudesti ennen finaalipäivää. Yhden ainoan kerran työ meni palasiksi. Valmistaikinan käyttäminen oli Mäkiselle uutta, sillä hän tekee taikinan aina itse alusta alkaen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kilpailussa työn toteuttamiseen oli aikaa puolitoista tuntia. Siinä ajassa piti myös piirtää kaavat. Haastavinta oli löytää sopiva paistoaika sekä palojen kiinnittäminen toisiinsa sulalla sokerilla. Yleensä teen sen pikeerillä, mutta kisassa siihen ei ollut aikaa.

Mäkinen aloittaa piparkakkujen tekemisen joka vuosi aina parisen kuukautta ennen joulua. Tänä vuonna margariinia on kulunut jo viitisen kiloa ja sokeria reilut kuusi kiloa. Siirappia on pistetty taikinoiden joukkoon lähes kolme litraa ja kananmunia noin 150 kappaleen verran. Kaikki nämä määrät eivät kuitenkaan mene Mäkisten perheen omaan suuhun, sillä Ninna valmistaa piparkakkutaloja myös tilauksesta ystäville, tutuille, sukulaisille ja joulumyyjäisiin.

Ninna Mäkisen blogi löytyy osoitteesta .

Ninnan piparkakkutaikina

300 g margariinia
1½ dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
2 tl kardemummaa
2 tl soodaa
750 g vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Mittaa kattilaan margariini ja siirappi. Sekoita sokeri ja jauhetut mausteet keskenään ja lisää kattilaan. Kuumenna seos, anna kiehahtaa ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä haaleaksi.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jäähtyneeseen siirappimausteseokseen kananmunat yksi kerrallaan välillä sekoittaen ja sitten jauhot.

Peitä taikina esimerkiksi kattilan kannella. Anna taikinan olla jääkaapissa seuraavaan päivään, jotta se kiinteytyy ja maku paranee.

Jauhota leivinpöytä. Ota taikinaa vain osa kerrallaan. Pehmennä taikinaa ensin kämmenillä ja taputtele taikina sitten jauhotetulle leivinpöydälle. Kauli taikina kevyesti ja varmista, ettei taikina tartu alustaan. Sirottele taikinan alle ja päälle jauhoja tarvittaessa.

Paista samalla leivinpaperilla vuoratulla pellillä lähes samankokoisia osia. Suuret osat kypsyvät hitaasti 170 asteessa ja pienemmät osat nopeasti 180 asteessa. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

Koristelu 3 munanvalkuaista
n. 500 g tomusokeria
½ tl leivinjauhetta
karamelliväriä
nonparelleja, makeisia yms.
  1. Vatkaa sähkövatkaimella munanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää siivilöity tomusokeri, jonka joukkoon on lisätty leivinjauhe. Sekoita vatkaimella tasaiseksi. Leivinjauhe nopeuttaa kuorrutteen kuivumista, muttei muuta sen makua.
  2. Ohuella kuorrutteella voi tehdä tasaista pintaa ja paksummalla reunarajauksia ja kuviopursotuksia. Paksulla kuorrutteella saat liimattua talon osat yhteen. Koristele katto ja seinät ennen kokoamista ja anna kuivua. Kokoamisen jälkeen voit tehdä talon kulmiin koristeelliset nurkat ja räystään pielet.