Ruoka

Joululaatikot joutuisasti – tai pitkän kaavan mukaan

Joulupöydän keskipiste on yleensä kinkku tai kalkkuna. Päätähden lisäkkeeksi sopivat perinteiset juureslaatikot – lanttu- porkkana- ja perunalaatikot – joiden valmistamista ei kuitenkaan tarvitse aloittaa aivan alusta asti. Valmiit juuressoseet ovat oivallisia joulukiireen helpottajia. Niissä ei ole mausteita, joten joululaatikosta saa omilla suosikkimausteillaan mieluisia. Soseita löytyy niin eines- kuin pakastevalikoimistakin.

Miedosta ja lempeästä bataatista valmistuu herkullinen joululaatikko, jonka voi maustaa lanttulaatikon tapaan inkiväärillä, muskottipähkinällä ja valkopippurilla. Siirapin voi vaihtaa muscovado-sokeriin, joka pyöristää mukavasti bataatin makua.

Tarjolla on myös valmiita joululaatikoita, joita voi tuunata omilla maustesekoituksilla ja kermalisäyksillä. Einesvalikoimasta löytyy valmista riisipuuroa, josta saa näppärästi valmistettua kotitekoisen porkkanalaatikon.

Oman lempijouluruokansa eteen jokainen kokki haluaa kuitenkin nähdä vaivaa. Imelletty perunalaatikko kuuluu oleellisesti hämäläiseen joulupöytään, mutta sen onnistuminen tuntuu olevan ”korkeemmas käres”.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perunalaatikon raaka-aineista tärkein on peruna. Sen pitäisi olla mahdollisimman jauhoista eli tärkkelyspitoista. Hyviä perunalajikkeita ovat Pito, Puikula ja Kulta.

Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi, josta muodostuu perunalaatikkoon makea maku. Tähän prosessiin tarvitaan amylaasientsyymiä, jota saa viljasta eli perunasurvokseen lisättävästä vehnäjauhosta.  Missään tapauksessa makeutta ei tuoda laatikkoon siirapilla tai sokerilla.

Perunalaatikon valmistuksessa keskeisintä on imeltymisen kannalta suotuisa lämpötila. Imeltyäkseen perunasurvoksen pitäisi olla yli 50 astetta lämmintä, mutta alle 75 astetta. Vari eli imeltymislämpötila on noin 60 astetta.

Sopivan lämpöisen tilan perunalaatikkotekeleelle saa noin 55 asteisesta uunista. Yksi tapa saavuttaa ihanteellinen lämpötila on sähköinen lämpötyyny, juuri sellainen venähdysten kotihoitoon suunniteltu. Kääri perunakattila paksuun froteepyyhkeeseen ja nosta se lämpötyynylle, peittele kattila toisella pyyhkeellä ja sujauta mukaan digitaalinen paistolämpömittari, jolla pystyy seuraamaan perunasurvoksen lämpötilaa. Jätä perunaseos imeltymään yön yli.

Imelletty perunalaatikko

1½–2 kg jauhoisia perunoita
vettä
perunoiden keitinlientä
noin 1 dl vehnäjauhoja
2–3 tl suolaa
50 g voita
noin 4 dl täysmaitoa
voita vuoan voitelemiseen

Pese perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota osa keitinvedestä talteen ja kuori perunat heti keittämisen jälkeen, jotta ne säilyvät lämpiminä.

Survo perunat huolellisesti. Notkista survos keitinvedellä sakean puuron vahvuiseksi.

Ripota melkein kaikki vehnäjauhot perunasurvokseen ja sekoita hyvin. Ripota loput jauhot survoksen pinnalle. Siirrä kattila noin 55 asteiseen uuniin tai muuhun lämpimään paikkaan imeltymään.

Perunasurvoksen pitäisi olla yli 50 asteista, mutta alle 75 astetta. Muutaman tunnin kuluttua imellöksessä pitäisi näkyä jo merkkejä prosessin käynnistymisestä: survos muuttuu liukkaan näköiseksi, hieman vetiseksi. Jos mitään ei ole tapahtunut, ripota survokseen lisää jauhoja. Imeltymiseen on syytä varata aikaa 3–5 tuntia, mutta mielellään koko yö. Lisää imeltyneeseen perunasurvokseen suola, sulatettu voi ja maito. Vatkaa sileäksi. Tässä vaiheessa laatikon voisi pakastaa.

Voitele laakea uunivuoka ja kaada perunaseos vuokaan. Jätä vuokaan kuohumisvaraa. Nosta vuoka 150 asteiseen uuniin, ja kypsennä sitä ainakin 2 tuntia, mielellään 4–5 tuntia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jouluinen punakaalilisäke

½ punakaali (n. 400 g)
1–2 hapahkoa omenaa
2 dl laimentamatonta glögitiivistettä
½ dl sokeria
(vettä)

Suikaloi punakaali. Kuori ja viipaloi omenat. Mittaa laimentamaton glögitiiviste kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon kaalisuikaleet sekä omenaviipaleet. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia silloin tällöin sekoitellen. Lisää tarvittaessa vettä.

Mausta haudutettu punakaali lopuksi sokerilla ja tarjoa joulukinkun tai -kalkkunan lisäkkeenä.

Joulunmakuinen bataattilaatikko

800 g valmista bataattisosetta
1½ dl kermaa
1 dl korppujauhoja
1 kpl kananmuna
¾ dl Muscovado-sokeria tai ½ dl siirappia
1 tl suolaa
½ tl inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
½ tl valkopippuria
voita uunivuoan voitelemiseen
mantelilastuja bataattilaatikon pinnalle

Sekoita bataattisoseeseen kaikki ainekset. Tarkista maku. Voitele uunivuoka ja levitä bataattiseos vuokaan. Ripota pinnalle runsaasti mantelilastuja.

Nosta bataattilaatikko 175-asteiseen uuniin ja kypsennä tunnin ajan.

Helppo porkkanalaatikko

600 g valmista riisipuuroa
600 g porkkanasosetta
1 kpl kananmuna
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
voita uunivuoan voitelemiseen
korppujauhoja ja voinokareita porkkanalaatikon pinnalle

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku. Voitele uunivuoka ja levitä porkkanalaatikko vuokaan.

Ripota pinnalle korppujauhoja ja tee siihen lusikalla aaltoileva koristekuviointi. Pudottele laatikolle muutama voinokare.

Nosta porkkanalaatikko 175-asteiseen uuniin ja kypsennä noin tunnin ajan.

Luitko jo nämä?