Ruoka

Kokataan kaurasta

Kaurapuuro, kauraleipä, kaura-omenapaistos. Siinä tutuimmat, kotoisat, kauraa sisältävät ruuat.

Kauraa voi kuitenkin käyttää monipuolisesti ruuanlaitossa, esimerkiksi leivonnassa lisäämällä taikinaan kauraleseitä tai -hiutaleita tai korvaamalla nesteitä kauramaidoilla, -jugurteilla tai -kermoilla. Oppia tähän saivat tällä viikolla Turun Puropellon koulun kahdeksasluokkalaiset kotitaloustunneillaan.

Ensi viikolla vietetään kauraviikkoa, ja Suomen kaurayhdistys on luonut tänä vuonna yläkouluille suunnatun tietopaketin kauran terveyshyödyistä. Mukana seuraa myös tuotepaketti, jossa on erilaisia kauratuotteita. Niistä kokataan kauravälipaloja paketissa olevan ohjelehtisen mukaisesti. Tilaisuuteen on tarttunut 50 yläkoulua, yksi niistä on Puropellon koulu.

Makeat herkut kiinnostavat oppilaita eniten, vihkosesta löytyvät poromuffinit ja lohi-parsakaalipiiras vähiten. Mutta kaikkea on päätetty kokeilla, ja opettaja, kotitalouden lehtori Elina Suvantojakaa jokaiselle pienryhmälle tehtävät.

Pian kaurajauhot pölisevät ja vatkaimet surraavat.

Suvanto pitää tieto- ja tuotepakettia mielenkiintoisena ja värikkäänä, joskaan ei aivan loppuun asti mietittynä.

– Ainesten hinta ylitti hurjasti kotitaloudentunneille annetut määrärahat, esimerkiksi poro ja kylmäsavukirjolohi eivät ole halvimmasta päästä. Myöskään mascarpone ei kuulu normaalisti käytössä oleviin raaka-aineisiimme, miettii Suvanto.

Resepteistäkin löytyy epätarkkuuksia, osa työvaiheista on selitetty turhan epämääräisesti ja määrät heittelevät. Vihkon mukaan tehdystä muffinitaikinasta tulee luvatun kahdeksan sijaan peräti 21 muffinia, ja kaksi ja puoli desiä sokeria taikinaansa saaneesta kaura-omenapaistoksesta tuli ylimakea.

– Toisaalta se on hyvä, että oppilaat saavat kokeilla erilaisia reseptejä ja huomaavat, että ruuanlaitto on riskinottoa! Kaikista resepteistä ei aina tiedä, mitä tulee.

Sämpylätaikina on vasta kohoamassa, kun kaura-vaniljamousse on jo valmis. Osa ryhmistä alkaakin kattaa pöytiä, sillä kun kaikki on valmista, päästään itse asiaan, eli syömään.

Ja kun kauraherkut on syöty, suosikkiasetelma on keikahtanut päälaelleen. Yllättäen oppilaiden kärkeen kirivätkin poromuffinit, kakkostilan jakoivat sämpyläruudut ja raparperipiirakka. Suvannon oma suosikki oli kirjolohi-parsakaalipiirakka, joskaan hän ei oikein lämmennyt sen pohjataikinalle.

– Myös paprikakeikaus on kokeilemisen arvoinen resepti, sen on ihanan syksyisen värinen! Lisäksi uunista tuli mehevät valkosipuliset tuoksut, kun paistoimme sitä, hän kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tomaatti-poromuffinit

8–12 kirsikkatomaattia
1 pkt (100 g) kylmäsavuporoa
tuoretta rosmariinia
taikina 2 kananmunaa
1 dl juoksevaa margariinia
1 dl maitoa
3 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1½ dl juustoraastetta
lisäksi muffinivuokia

1. Halkaise tai lohko kirsikkatomaatit. Puolita neljä poroviipaletta ja säästä ne koristeeksi. Hienonna loput poroviipaleet. Hienonna teelusikallinen tuoretta rosmariinia.

2. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon rasva ja maito. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, hienonnettu rosmariini ja suola keskenään. Lisää jauhoseos, kuutioitu poro ja juustoraaste taikinaan.

3. Lusikoi taikina muffinivuokiin. Asettele pinnalle kirsikkatomaatit. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

4. Koristele muffinit poroviipaleen puolikkailla ja rosmariininoksilla.

Vinkeä kaura-vaniljamousse

4 dl maustamatonta tuorejuustoa (esim. mascarpone)
3 dl vaniljanmakuista hapatettua kauravälipalaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 dl kermavaahtoa
2 dl kauraleseitä
pinnalle marjoja, marjakastiketta

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.

2. Sekoita vaniljanmakuinen kauravälipala ja raastettu sitruunankuori tuorejuustoon.

3. Sekoita kermavaahto massaan kevyesti nostellen ja lisää kauraleseet.

4. Anna vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua. Jos mousse on liian tiivistä, lisää kermavaahtoa.

5. Annostele maljoihin, koristele marjoilla tai marjakastikkeella.

Muhkeat kaurasämpylät

5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g pala tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl leipäsiirappia
5 dl sämpyläjauhoja
3 dl kauraleseitä
3 dl kaurahiutaleita
pinnalle: kaurahiutaleita

1. Murenna hiiva kulhoon, lisää suola ja leipäsiirappi. Mittaa vesi päälle ja sekoita.

2. Vaivaa sämpyläjauhot sekaan tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Kohota peitettynä.

3. Sekoita joukkoon leseet ja kaurahiutaleet, vaivaa tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla peitetyn uunipellin päälle. Muotoile taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Leikkaa taikinaan viillot ja peitä liinalla. Anna nousta ja voitele pinta vedellä. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

4. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia.

Paprikakeikaus

pohja 100 g leivontamargariinia
2½ dl vehnäjauhoa
½ dl kauraleseitä
½ dl kylmää vettä
täyte 3 paprikaa (punainen, keltainen ja vihreä)
1 sipuli
1 rkl öljyä
1–2 valkosipulinkynttä
1 tl pizzamaustetta
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 prk (385g) salaattijuustokuutioita suolavedessä

1. Nypi rasva, jauhot ja leseet murumaiseksi seokseksi käsin tai käytä monitoimikoneen leikkuuterää. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappiin, siksi aikaa kun valmistat täytteen.

2. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Suikaloi paprikat ja sipuli. Kuullota niitä öljytilkassa noin 5-10 minuuttia eli kunnes osa nesteestä on haihtunut. Lisää puristettu valkosipuli ja mausteet.

3. Kaada paprikaseos voidellun piirasvuoan (halkaisija. 26 cm) pohjalle. Lisää hyvin valutetut salaattijuustokuutiot.

4. Kauli taikinasta vuoan kokoinen pyöreä levy ja nosta se täytteiden päälle. Painele reunat tiiviiksi ja pistele haarukalla muutama ilmareikä.

5. Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Irrota piiras vuoan reunoista esimerkiksi veistä apuna käyttäen ja kumoa tarjoiluvadille.

Reseptit: