Ruoka

Tallinnan parhaat palat

- Tallinnasta löytyy todella upeita ravintoloita, mutta kannattaa tehdä kotiläksyt, eli ottaa asioista selvää ennen matkaa. Jos menee sokkona lähimpään ravintolaan, ei välttämättä saa laadukasta ruokaa, summaa Tallinnassa omaa ravintolaa pyörittävä Kristjan Peäske.

- Virolainen ravintolakulttuuri on kehittynyt viime vuosina huimasti, kun moni virolainen kokki on ollut ulkomailla opiskelemassa ja palannut sitten takaisin kotimaahansa ja avannut ravintolan.

Tässä vinkit kolmeen keskenään hyvin erilaiseen, mielenkiintoiseen ravintolaan Tallinnassa:

”Viron parasta dine diningia”

Ehdottomasti koko Viron parasta fine diningia, luonnehtii moni ravintola-alan ihminen . Tallinnan Vene-kadulla sijaitseva, Hotel Telegraafin yhteydessä toimiva ravintola on valittu useita kertoja Viron toiseksi parhaaksi ravintolaksi (ykköspaikkaa piti viime vuonna Muhun saarella sijaitseva Alexander).

Tänä vuonna tunnustusta on tullut myös Tripadvisorin kautta, kun Telegraaf valittiin Viron parhaaksi hotelliksi.

- Olemme todella tyytyväisiä, että olemme saaneet kiitosta sekä ammattilaisilta että asiakkailta, hymyilee yritysmyynnin johtaja Marko Karotam.

Ravintola Tchaikovsky ammentaa tsaarin ajan venäläisestä keittiöstä, ja yhdistää sen perinteiseen ranskalaiseen keittiöön. Keittiömestari Vladislav Djatšukhaluaa herättää henkiin unhoon jääneitä herkkuja – mutta tehdä niistä nykyaikaisia tulkintoja.

Ravintolan suosituimpiin annoksiin kuuluu kuningasrapu tillimajoneesin ja kaviaarikastikkeen kera. Listalta löytyy muun muassa blinejä ja pelmenejä, mutta asiakkaiden suosikkeja ovat kampasimpukat ja virolainen härän sisäfilee, jälkiruokien kuningatar on pavlova.

Ravintolan eleganttiin sisustukseen on panostettu paljon, ja esimerkiksi kankaiset lautasliinat on taiteltu laseihin joutsenen muotoon. Karotam kertoo, että asiakkaista suuri osa on esimerkiksi syntymäpäiviään juhlivia virolaisia, mutta myös suomalaisasiakkaita on paljon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ravintolasalissa on 52 paikkaa, avaralla sisäpihalla 48 lisää. Tarjolla on usein elävää musiikkia.

Ravintola Tchaikovsky osoitteessa Vene 9. Alkuruuat n 15-20 euroa, pääruuat 20-25 e, maistelumenu 72 euroa.

 Salainen puutarha keskustan ytimessä

Yksi Tallinnan parhaista salaisuuksista – sitä on ravintola . Kadulla on vain pieni, vaatimaton ja vaalea kyltti, sen vierestä nousevat kiviportaat, jotka johtavat rautaportin läpi. Mielen täyttää epäusko, onko täällä ravintolaa ollenkaan? Mutta kyllä vain, portaitten jälkeen avautuu vanhan vartiotornin ja kaupungin muurin kyljessä oleva valtava, vehreä sisäpiha, joka on täynnä pöytäryhmiä. Tuntuu, kuin olisi astunut salaiseen puutarhaan.

- Juuri kukaan ei eksy tänne sattumalta, naurahtaa Kristjan Peäske, toinen omistajista. Mutta onneksi sana kiertää. Ravintola on erittäin suosittu tallinnalaisten keskuudessa, ja turistitkin ovat löytäneet sen viidakkorummun välityksellä. Nytkin monessa pöydässä puhutaan suomea.

Leib eli leipä –nimistä ravintolaa pyörittävät kolmekymppiset Peäske ja Jarno Lepik.  Paikassa oli ennen skottilainen ravintola, mutta se ei oikein istunut Tallinnaan. Kaksi vuotta sitten energiset nuoret miehet esittelivät paikan omistajille ideansa: paikallisista raaka-aineista valmistettua, tasokasta ruokaa. Se oli erikoista, sillä paikallisesta ruuasta ei ollut vielä tullut Virossa trendiä. Leib on bistro pikemmin kuin fine dining –paikka, sinne on helppo piipahtaa ystävien kanssa päivän pääteeksi. Annokset ovat kuitenkin mietittyjä ja kauniita.

Itse ravintolarakennuksessa on pääsali ja monta pienempää kabinettia ja tilaa. Remonttia ei tehty suurella rahalla, vaan kekseliäisyydellä ja omalla työllä.

Kysymykseen asiakaspaikkojen määrästä Peäske naurahtaa: niin monta kuin tarvitaan. Tuoleja ja pöytiä kannetaan paikasta toiseen asiakkaiden tarpeiden mukaan, ja henkilökuntaa on suomalaisittain huikea määrä. Salin puolella on tavallisena päivänä 13-14 tarjoilijaa, päälle tulevat kokit, joita on sekä sisä- että avokeittiössä pihan puolella.

Ravintola Leib osoitteessa Uus 31, Alkuruuat 7-8 e, pääruuat 9-20 euroa.

Seikkailu turistireittien ulkopuolelle

Vähän vanhan kaupungin ulkopuolella, Toompean mäen takana sijaitsee elämää nähnyt puutalo. Siinä toimii ravintola nimeltä .

- Kyllä tänne tulee aina välillä uteliaita katsomaan, että millaisesta paikasta oikein on kyse, naurahtaa ravintolapäällikkö Kairi Orro.  Mutta vähäpukeisia tarjoilijoita on turha odottaa – nimi on saanut inspiraatiota toisen omistajan rakkaudesta alaston kokki Jamie Oliveriin. Lisäksi nimi tarkoittaa, että luvassa on paljaita, puhtaita, tuoreita makuja.

Aluksi Neikid oli leipomo, mutta siitä kasvoi ravintola, jota pyörittävät Kadi Parelja Jakob Saks.

Paikka on kuuluisa edullisesta lounaastaan, joka on saanut innoituksensa Espanjan menú del día  –käytännöstä. Tarjolla on kaksi alku- ja kaksi pääruokavaihtoehtoa sekä yksi jälkiruoka, ja paketin hinta on yhdeksän euroa. Lounasta tarjoillaan joka päivä kello kolmeen, sitten on vuorossa à la carte.

Neikidin ruoka on välimerellistä, listalla on muun muassa risottoa, pastaa ja erilaisia liharuokia. Raaka-aineet tulevat pääosin Virosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ravintola on paikallisten suosiossa, noin kolmannes asiakkaista on turisteja. Ravintolassa on viitisenkymmentä asiakaspaikkaa.

- Jos omistajamme haluaisivat tehdä kovaa bisnestä, ravintolan pitäisi muuttaa vanhaan kaupunkiin, koska suurin osa turisteista käy siellä. Mutta tämä on heille elämäntapa, ja tänne löytääkseen ihmisten pitää seikkailla hieman!

Ravintola Neikid osoitteessa Wismari 3. Alkuruuat 5-10 e, pääruuat 7-19 euroa.

Muita kiinnostavia ravintoloita Tallinnassa:

Fine dining:

  • Ravintola Dominic, Vene 10
  • Ravintola Cru, Viru 8

Nuorekasta ja mutkatonta:

  • Kalamajassa: Sesoon, Kamahouse, Boheem, F-Hoome, Kolm Sibulat
  • Kadriorgissa: Salt
  • Piritassa: Pirita jahtklubi

Vinkit antoi Mall Oja Tallinnan matkailutoimistosta