Ruoka

Kotitekoista jäätelöä ja viilentäviä jäätikkareita

Kesäkauden suurin herkku jäätelö näkyy nyt kustantajien uutuuskirjoissa. Yksi kauneimmista jäätelökirjoista tänä vuonna on  Elisabeth Johanssonintekemä Jäätelö. Kotitekoista jäätelöä, sorbetteja, paletoja sekä muita jäisiä herkkuja. Tammen kustantamassa kirjassa on yli 170 reseptiä ja paljon inspiroivia kuvia.

Reseptien joukossa on lukuisia eri tavoin maustettuja jäätelöitä, jäätelöpuikkoja ja -kakkuja, mehujäitä, semifreddoja ja jäädykkeitä. Kirjassa annetaan vinkkejä myös paletojen tekemiseen. Ne ovat meksikolaisia mehujääpuikkoja, jotka tehdään tuoreista hedelmistä ja hedelmämehuista. Jäätelöiden lisäksi vinkkejä saa myös lisukkeisiin ja kastikkeisiin, esimerkiksi hunajamurujen, paahdetun myslin ja mustikkaströsselin tekemiseen. Erityyppiset jäätelöt on jaettu selkeästi omiin osioihinsa.

Kirja alkaa vinkkilistalla jäätelöiden tekemisen maailmaan. Kirjoittaja kannustaa kokeilemaan reseptejä, vaikka ei omistaisikaan jäätelökonetta. Ainakin jäädykkeiden ja tuorejuustojäätelön tekemisen pitäisi onnistua mainiosti ilman konetta.

Perinteisten vanilja-, mansikka- ja vadelmajäätelöiden lisäksi resepteissä on käytetty myös erikoisempia raaka-aineita, esimerkiksi ruusunmarjaa, vihreää teetä ja viskiä. Myös suosituista drinkeistä on tehty omia jäätelöversioita. Löytyypä sivuilta myös punajuurella ja porkkanalla maustettuja puikkoja, joita voi tarjoilla vaikka aterian väliannoksina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä kirjassa ei ole unohdettu myöskään erikoisruokavaliota noudattavia. Mukana on reseptejä niin kananmunattomille kuin kaura- ja soijamaitopohjaisille jäisille herkuille.

Elisabeth Johansson (suom. Päivi Kivelä): Jäätelö. Kotitekoista jäätelöä, sorbetteja, paletoja sekä muita jäisiä herkkuja. Tammi 2013, 157 s.

Kauden toinen uutuuskirja on Gummeruksen kustantama Jäätelöt ja pirtelöt. Kirja sisältää 70 reseptiä, joiden joukossa on myös ohjeita erilaisiin kastikkeisiin. Kirjan ulkoasu on värikäs ja simppeli, ja suurin osa ohjeista sopivan yksinkertaisia aloittelijoillekin. Klassisten kerma- ja suklaamakujen lisäksi mukana on muun muassa hedelmillä ja marjoilla varustettuja reseptejä.

Jäätelöt ja pirtelöt. Gummerus 2013, 80 s.

Kolmas jäinen kirja vie lukijansa jäätikkareiden maailmaan. Sunil Vijayakarinkirjoittama ja Gummeruksen kustantama Jäätikkaritkertoo kaiken olennaisen kotitekoisten mehujäiden tekemisestä.

Kirjan alussa annetaan hyödyllisiä vinkkejä mehujäiden tekemiseen ja tarvittaviin välineisiin. Tiesitkö esimerkiksi sen, että itse keitetty sokerisiirappi tuo jääpuikkoon sopivan pehmeän rakenteen, ja sen avulla myös maut leviävät puikossa tasaisesti? Kirjasta löytyy myös vinkki tikkuihin: puiset jäätelötikut ovat edullisia ja toimivat hyvin, mutta niiden sijasta tikuksi voi kokeilla vaikka pitkiä kanelitankoja ja sitruunaruohon varsia.

Kirjan sivuilta lukija löytää monenlaisia reseptejä niin hedelmäisiin, suklaisiin kuin erilaisilla mausteilla varustettuihin herkkuihin. Kirjasta löytyy oma osionsa myös aikuisille, ja niissä resepteissä mehujäiden joukkoon on lorautettu erilaisia alkoholeja. Ne voisivat toimia hyvin aurinkoisen kesäpäivän tervetuliaisjuoman korvaajana.

Sunil Vijayakar: Jäätikkarit. Gummerus 2013, 80 s.

Otavan uudessa jäätelöaiheisessa kirjassa puolestaan annetaan reseptejä jäätelöiden lisäksi myös jäädykkeisiin, erilaisiin jäädytettyihin jälkiruokiin, sorbetteihin ja ruokaisiin jäätelöihin. Chris ja James Tannerin tekemä Jätskiä antaa myös hyvät vinkit jäätelön tekemiseen ilman konetta sekä sokerilämpömittarin käyttämiseen.

Jäätelöiden lisäksi sivuilta löytyy myös muutamia reseptejä kastikkeisiin ja siirappeihin. Kirjan 30 reseptin joukossa on myös erikoisuuksia, esimerkiksi ohje intilaiseen kulfiin, sisilialaiseen pommiin ja siideriomenasorbettiin. Kirjan ruokaisat jäätelöt herättävät mielenkiinnon: tomaatilla, maissilla, avokadolla ja vuohenjuustolla maustetut jäätelöt ovat niin erikoisen kuuloisia, että niitä on melkein pakko päästä testaamaan.

Chris & James Tanner: Jätskiä. Kylmää hyvää: jäätelöt, jäädykkeet, sorbetit. Otava 2013, 64 s.

 

Oletko tehnyt koskaan itse jäätelöä? Onko sinulla hyviä vinkkejä onnistumiseen? Kommentoi tätä juttua sunnuntai-iltaan 30.6. mennessä ja voita itsellesi Jäätelöt ja pirtelöt -kirja!