Ruoka

Koko suomi leipoo -kilpailijat ovat tässä

Koko Suomi leipoo -ohjelma perustuu brittiläiseen The Great British Bake-off-menestysformaattiin.

24.9. alkavan ohjelman juontajana toimii Anne Kukkohovi. Hän ja kilpailun ammattilaistuomarit Mika Parviainenja Sami Granrothetsivät 12 kilpailijan joukosta Suomen parasta kotileipuria. Ohjelmassa leivotaan mitä erilaisimpien teemojen ja tunnelmien mukaan - tehtävät ovat niin teknisiä kuin taidonnäytetehtäviäkin.

Mika Parviainen on Suomen vanhimman konditorian, Ekbergin kahvilan, kondiittori. Sami Granroth puolestaan on menestyksekkään Kakkugallerian perustaja ja omistaja.

Mukana olevat 12 kilpailijaa ovat iältään 17–57-vuotiaita ja he ovat kotoisin eri puolilta Suomea. Monella on vuosikymmenien intohimoinen suhde leipomiseen, toisilla taas leipomisharrastus on alkanut vasta äskettäin, mutta siihen suhtaudutaan sitäkin suuremmalla tarmolla.

Tässä ovat ohjelman kilpailijat:

Hanna Lindblom, Helsinki

Kilpailun kuopus on 17-vuotias Hanna. Helsinkiläinen lukiolainen kertoo leiponeensa jo pienestä asti. Entinen kilpaluistelija pitää itsensä haastamisesta ja niinpä hän kehitteleekin mielellään valmiita reseptejä. Uuden opettelu ja siinä onnistuminen palkitsevat. Ulkopuoliselle meno ei siltä välttämättä näytä, mutta neidon mukaan keittiössä vallitseva kaaos on aina hallittu; rapatessa roiskuu, mutta tarjoiluvaiheessa leivonnaiset on viilattu viimeisen päälle koristeluja myöten. Tulevaisuudessa Hanna haluaisi elättää itsensä pyörittämällä omaa konditoriaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mailis Penttilä, Hauho

Hauholla asuva 23-vuotias Mailis on löytänyt tiensä leivonnan pariin yläasteella. Lapissa nuoruutensa asuneen Mailiksen siskot innostivat neidon leivonnan pariin. Hän leipoikin mielellään piiraita ja kakkuja, hyödyntäen erityisesti omalta pihamaalta löytyviä marjoja. Mailis kertoo kovan paineen alla työskentelyn toimivan hänelle usein jopa etuna, mikä on hyvä, sillä naisen tähtäimessä ovat aina mahdollisimman kauniit ja näyttävät leivokset.

Hannu Oja, Kolari

Pohjoisin leipuri on kolarilainen 48-vuotias Hannu. Poliisina työskentelevä aktiiviurheilija liikkuu usein ulkomaille asti tutustumaan muiden maiden leipomiskulttuureihin. Paikallisissa leipomoissa ja konditorioissa hän seuraa ammattilaisia työssään ja kerää lisää vinkkejä omaan työskentelyynsä. Hannu nimeää itsensä peräänantamattomaksi leipojaksi, joka ei anna periksi, vaikkei ensimmäisellä kerralla onnistuisikaan.

Ritva Laukkala, Sastamala

Jo 30 vuotta leipomistaitojaan kartuttanut 57-vuotias Ritva asuu Sastamalassa. Äidiltään ja isoäidiltään leivonnan perusasiat oppinut nainen ylläpitää myös blogia, jossa hän jakaa kokemuksiaan leivontaan ja muuhun elämään liittyen. Pikkutarkkuutta rakastava Ritva nauttii päästessään toteuttamaan luovuuttaan esimerkiksi juuri bravuurileivoksensa marsipaanikakun koristelussa.

Emma Iivanainen, Tampere

Emma on 25-vuotias teollisuustalouden diplomi-insinööriopiskelija Tampereelta. Leipominen on hänelle rentoa ajanvietettä, ja sen ympärillä elämä onkin pääosin pyörinyt viimeiset kolme vuotta muun muassa taidekakkublogia pyörittäen. Neitoa kiehtoo makuyhdistelmien ja koristelutyylien loputon kirjo. Emman lempipuuhiin kuuluu reseptien muokkaaminen nopeammiksi ja helpommiksi, jotta koristelulle jäisi enemmän aikaa. Hiljattain amerikkalaistyylisistä ja visuaalisesti näyttävistä leivonnaisista innostunut nainen haaveilee omasta yrityksestä, joka myy taidekakkuja.

Sanna Laukkanen, Porvoo

Sanna on 27-vuotias ensihoitaja Porvoosta. Intohimo alaan syntyi yläasteaikoina, kun äiti langetti perheen leivontavastuun hänelle huomattuaan tyttärensä lahjat. Sannan keittiöstä raikuvat tunteet laidasta laitaan, itkusta ilonkiljahduksiin ja raivosta riemuun, sillä jauhopeukalointi on hänelle suuri intohimo. Nainen kertoo, että sitä tunnetta, kun tekee täydellisen ilmavan kakkupohjan tai jumalaisen hyvän jälkiruoan, ei voita mikään!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Minna Meriläinen, Tampere

Parturi-kampaajana työskentelevä 28-vuotias Minna asuu Tampereella. Viimeiset viisi vuotta aktiivisemmin leiponut Minna nauttii, kun hänen luomuksensa tuovat ihmisiä yhteen ja ovat juhlien kohokohta. Minna omistautuu harrastukselleen: värjätessään 1,5 kiloa marsipaania Minna mursi sormensa kahdesta kohtaa, mutta kivusta välittämättä sitkeä nainen sai tekeillä olleen kakun valmiiksi!

Santeri Starck, Nokia

Nokialla parturi-kampaajana työskentelevä Santeri on ollut kiinnostunut leipomisesta aina yläasteajoista lähtien. 23-vuotias mies on vahva esteetikko eli visuaalinen leipoja, joka haluaa leivonnaistensa ehdottomasti näyttävän hyvältä. Vaikka muodista ja kauneudesta kiinnostunut mies voisi koristella luomuksiaan loputtomiin, pyrkii hän leivoksissaan kuitenkin ensisijaisesti makuihin, jotka räjähtävät suuhun. Itsenäistymisen myötä Santeri alkoi leipoa enemmän kolmisen vuotta sitten ja tulevaisuudenhaaveissa onkin oman pitopalveluyrityksen perustaminen.

Sarita Launiala, Parola

Parolassa sairaanhoitajana psykiatrisella osastolla työskentelevä 31-vuotias Sarita on itseoppinut leipuri. Sarita puuhastelee kaikista mieluiten makeiden leivonnaisten parissa ja hän seuraa ohjeita jämptisti lukuunottammatta täytekakkujen täytemousseja. Blogeja aktiivisesti seuraava nainen haaveilee voivansa tulevaisuudessa luoda kakkuharrastuksestaan jotain suurempaa.

Anders Wickström, Sipoo

33-vuotias tiedottaja Anders kertoo olevansa erinomainen leipuri ja kondiittori. Se ei ole ihme, sillä mies on harrastanut leipomista jo lähes 20 vuoden ajan. Andersin mukaan leipominen on tarkka laji, jossa reseptiä tulee ehdottomasti seurata ja vain täytteessä voi soveltaa. Tuoretta leipää ja pullaa rakastavan miehen haaveena on perustaa kahvila, jossa myydään kaupungin parasta pullaa.

Elina Pulli, Espoo

49-vuotias Elina on perheenäiti, joka tykkää tehdä usein samoja ja hyväksi havaittuja herkkuja. Varhaiskasvatuksen asiantuntija on leiponut jo kolmen vuosikymmenen ajan, ja toistakymmentä kirjaa julkaisseen naisen kohdalla ei juurikaan yllätä, että ensiaskeleet leivonnan parissa syntyivät yläasteen kotitaloustunnilla saadun oppikirjan tuella. Kolmen lapsen äiti on sisäistänyt oman isoäitinsä opit eikä mitään heitetä hukkaan. Elina myöskään sooloile resepteissä: jos tarvikkeet sattuvat kuitenkin loppumaan, improvisoi nainen rohkeasti pelastaakseen tilanteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heidi Harjula, Kangasala

Heidi on 28-vuotias terveydenhoitaja. Kahden viime vuoden aikana hänen leipomisvimmansa on kasvanut entisestään, jonka myötä ylpeä nainen kertoo, että on oppinut vihdoin saamaan leivonnaisten ulkonäön vastaamaan makua. Erityistaitonaan Heidi pitää sitä, että paniikkitilanteessa hän osaa pelastaa tuhoon tuomittuja tekeleitä hyvin.