Ruokamatka Ahvenanmaalle

VIVI WIHANTO

Ahvenanmaalta löytyy paljon nähtävää ruoasta kiinnostuneille kesälomalaisille. Viljelijät, tuottajat, kahvilat ja ravintolat sekä pienet pihaputiikit ovat levittäytyneet ympäri saarta, joten reissuun kannattaa lähteä autolla ja suunnata myös Maarianhaminan ulkopuolelle.

Tyrni on yksi Ahvenanmaan suosituimmista viljelymarjoista. Niitä kasvaa paljon myös luonnonvaraisena, joten marjoja voi poimia kotiin vietäväksi itsekin. Tyrnimehu on suosittu paikallinen tuote, mutta sen lisäksi tyrnistä valmistetaan esimerkiksi marmeladeja, hyytelöitä ja jogurttia.

Saarella tehdyistä raaka-aineista ja tuotteista mantereen puolelle tuodaan eniten omenaa ja perunalastuja. Niiden lisäksi isoja vientituotteita ovat myös oluet, leivät, juustot, voi, kalat, hunaja ja lampaanliha. Omenaviina Calvadoksen tapainen Ålvados on yksi Ahvenanmaan perinnejuomista ja tuttu myös mantereen puolella.

Mikäli Ahvenanmaan erikoisuuksia haluaa viedä myös kotiin, kannattaa suunnata tuottajien pitämien pihaputiikkien lisäksi myös isompiin ruokamarketteihin. Niistä löytyy usein hyvät valikoimat paikallisia lähiruokaherkkuja.

Smakbyn Åland

Ahvenanmaan suurin ruokamatkailukohde on tällä hetkellä keittiömestari Michael Björklundinja hänen vaimonsa Jennynluotsaama Smakbyn. Kastelholman linnan vieressä sijaitseva makukeskus tarjoaa kävijöille runsaan kattauksen puhtaita paikallisia makuja ja läheltä tulevaa ruokaa.

Smakbyn 170-paikkainen päärakennus avattiin viime vuoden lopulla, ja siellä tarjotaan sekä lounasta että herkkuja á la carte -listalta. Samassa rakennuksessa on myös tislaamo, jossa valmistetaan muun muassa Ålvadosta ja erilaisia likööreitä. Björklundien ajatuksena on kasvattaa Smakbyn tarjontaa hiljalleen vuosi kerrallaan, ja tulevaisuudessa alueelle nousevat ainakin teurastamo, savustamo sekä meijeri. Turisteja majoittava hotelli valmistuu jo ensi vuonna, ja sen tiloissa Micke alkaa vetää yksityistä kokkikoulua.

– Ensimmäiset oppilaat otetaan sisään kolmen vuoden päästä, ja kuka tahansa innostunut ja ruoanlaitosta ammatin haluava voi hakea mukaan. Haastattelen itse jokaisen hakijan ja tärkein juttu on, että valituilla on intohimoa ruokaan, Michael Björklund sanoo.

Smakbyssä ruoka valmistetaan alusta asti itse käsin raaka-aineiden pesusta ja pilkkoamisesta lähtien. Keittiössä järjestetään myös kaikille avoimia kokkikursseja, jotka alkavat taas elokuussa sesongin jälkeen.

Makukylän kokonaisuuden olisi tarkoitus olla valmis noin 14 vuoden päästä. Michael Björklundin tavoitteena on, että kymmenen vuoden päästä Smakbyn on Pohjoismaiden suosituin turistikohde.

Parsaa suoraan tilalta

Godbyn kylässä, 16 kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitsee Virpija Tage Karlssoninparsatila. Lassasin tila on yksi Suomen suurimmista parsanviljelijöistä: Karlssonit aloittivat parsan kasvattamisen vuonna 2006 ja nyt parsaa nousee maasta jo seitsemän hehtaarin kokoisella alueella.

Karlssonit kasvattavat vihreää parsaa, joita he myyvät muun muassa keskusliikkeisiin, Viking Linelle sekä suoraan ravintoloihin. Väkimäärään suhteutettuna suurin osa tuotannosta menee Ahvenanmaalle, vaikka Karlssonien kasvattamat parsat ovat tuttuja myös mantereen puolen ruokakaupoissa.

Kiinnostuneet saavat käydä kurkkaamassa Lassasin tilan viljelmiä ja ostaa parsaa vaikka kotiinkin, vaikka Karlssonit eivät haluakaan mainostaa tämän tyylistä matkailua. Toiminta kun halutaan pitää pienessä mittakaavassa.

Johannas Hembakta

Ahvenanmaalla sijaitsee lukuisia pieniä kahviloita, joista yksi uusimmista on Kvarnbon kylässä sijaitseva Johannas Hembakta. Pappilana ja emäntäkouluna toimineeseen tilaan avattu ekologinen kahvila avattiin vuosi sitten, ja sen valikoimissa on muun muassa leipiä, kakkuja, voileipäkakkuja ja pikkuleipiä. Leipomossa kaikki tehdään alusta asti itse, ja suosituin tuote on kiviuunileipä. Johannas Hembaktan tuotteita löytää myös Ahvenanmaalla sijaitsevista kahviloista ja herkkukaupoista. Kauniisiin pusseihin pakattuja tuotteita voi ostaa kahvilasta myös kotiin viemiseksi.

Bolstaholms gård

Getan kunnassa sijaitseva Henrikja Ann Sundberginkarjatila myy naudanlihaa suoraan kuluttajille. Tilalla ei ole erillistä pihaputiikkia, mutta etukäteen soittamalla ja tilaamalla tilalta voi käydä ostamassa lihapaketteja, makkaraa ja hampurilaispihvejä. Lähitulevaisuudessa Sundbergien tavoitteena on perustaa verkkokauppa, jonka kautta lihapaketteja voi ostaa myös mantereelta käsin.

Bolstaholms gårdissa järjestetään parisen kertaa vuodessa myös isompia tapahtumia. Toinen niistä pidetään aina toukokuussa, jolloin lehmät pääsevät ensimmäisen kerran ulos laitumelle. Syyskuussa järjestettävä sadonkorjuujuhla tuo tilalle aina tuhansia kävijöitä.

Karl-Ers frukt

Ahvenanmaa on tunnettu omenoistaan, sillä 68 prosenttia Suomen omenatuotannosta viljellään saarella. Yksi isoimmista omenatiloista on Kristianja Annika Karlssoninpitämä Karl Ers frukt, joka sijaitsee 25 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Tilalla on yhteensä 94 000 omenapuuta ja valikoimassa 20 erilaista lajiketta, joista osasta tehdään myös tuorepuristettua mehua sekä alkoholitonta siideriä. Omenoiden lisäksi Karlssonit kasvattavat myös päärynöitä.

Tuotantotilojen ja viljelmien lisäksi tilalla on myös vanhaan kuivuriin tehty kahvila ja sen yhteydessä oleva pihaputiikki. Se on auki juhannuksesta eteenpäin koulujen alkamiseen asti joka päivä kello 12–16. Putiikista voi ostaa muun muassa omenamehua ja siidereitä ja kahvilassa on tarjolla leipiä, keittoa ja pannukakkua.

Stallhagenin olutpanimo ja pubi

Grelsbyn kylässä sijaitseva Stallhagenin olutpanimo valmistaa vuodessa 15–20 erilaista olutlaatua. Yli puolet tuotannosta viedään mantereelle, ja Stallhagen onkin tuttu niin kauppojen hyllyiltä kuin ravintoloiden valikoimistakin. Panimon yhteydessä on myös pubi, jonka yrittäjänä toimii Christian Ekström.

Pubissa on tarjolla lounasta joka arkipäivä kello 10.30–14, ja viikonloppuisinkin ruokaa saa heti aamupäivästä alkaen. Tarjolla ei ole erillistä listaa, sillä ruokalajit vaihtelevat päivittäin raaka-aineiden ja vuorossa olevien kokkien mukaan. Ruoan lisäksi pubista voi ostaa myös olut-tastingeja ja heinäkuussa kiinnostuneille esitellään ilmaiseksi panimoa kello 13 ja 15 alkavilla kierroksilla.