Ruoka

Kira on uusi MasterChef!

26-vuotias helsinkiläinen yrityspankin assistentti Kira Åkerström-Kekkonenteki viime kesänä rohkean ratkaisun. Hän irtisanoutui työstään ja laittoi hetkeksi kaiken yhden kortin - tai pikemminkin kilpailun - varaan. Kira päätti satsata kaikkensa televisiossa tänä keväänä nähtyyn MasterChef-ohjelmaan.

– Kaipasin jotain actionia elämääni ja perhe patisti hienotunteisesti minua mukaan siihen kisaan, joten päätin, että katsotaan nyt sitten, miten tässä käy.

Nyt on helppo sanoa, että riski kannatti: Kira otti ja voitti koko ohjelman, samalla hänestä tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen MasterChef-voittaja.

Kira alkaa nauraa, kun häneltä kysyy, missä vaiheessa hän alkoi uskoa voittavansa.

– En missään vaiheessa! Aluksi tavoitteeni oli päästä kymmenen parhaan joukkoon, sitten ajattelin että olen onnellinen jos olen viiden parhaan joukossa ja sitten, oho, olinkin finaalissa, hän sanoo.

Kauniita ja maukkaita annoksia tehnyttä Kiraa vaivasi kisassa valtava itsekriittisyys.

– En aluksi uskonut itseeni ollenkaan, ja siksi en pitänyt ohjelman alussa mitään meteliä itsestäni. No, se meinasi tulla omaan nilkkaanikin, kun olin niin kriittinen omia ruokiani kohtaan, Kira muistelee.

– Esimerkiksi omenatehtävässä olin varma, että tipun, kun annokseni oli mielestäni niin ruma ja minulla oli niin huono fiilis koko tehtävän ajan. Ja sitten annokseni oli päivän paras. Se oli käännekohta. Sanoin itselleni, että et voi koko ajan kritisoida itseäsi. Alat vaan kehua annoksiasi, Kira muistelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

MasterChefin katsominen kotisohvalta on ollut Kiralle mielenkiintoista, sillä esimerkiksi tuomarien kommentteja on kuullut laajemmin kuin ohjelmaa kuvattaessa.

– Itse kisassa jäi välillä vähän hämäräksi, mitä mieltä he oikeasti olivat annoksistani.

– Kisan tärkein anti minulle oli se, että sain itseluottamusta. Että ehkä olen sittenkin ihan hyvä kokki, vaatimaton Kira mietiskelee.

– Lisäksi sain hienoja ystäviä, meillä oli tosi hyvä henki! Pidämme vieläkin yhteyttä melkein päivittäin, ja toivon että nämä ystävyydet kestävät läpi elämän.

Kira on tiennyt voittonsa jo pitkään, mutta ei ole voinut puhua siitä kellekään. Salaisuuden pitäminen ei ole ollut helppoa, ja mitä pitemmälle ohjelma on edennyt, sitä enemmän kyselyjä on tullut.

– Toisaalta siihenkin on tottunut, että ei vaan yksinkertaisesti voinut kommentoida mihinkään mitään.

Kira uskookin, että voitto alkaa tuntua voitolta vasta kun se julkistetaan televisiossa ja asiasta tulee julkinen. Hän katsoi finaalin yhdessä muiden kilpailijoiden kanssa, sitten lähdettiin porukalla ulos syömään.

Voitto on vasta tuore, mutta MasterChef on jo nyt muuttanut Kiran elämän: hän on työskennellyt kevään helsinkiläisessä Social Food -yrityksessä, jota vetää vuoden 2012 MasterChefin voittanut Mika Tuomonenja neljänneksi tullut Lauri Skyttä. – Tosin Kira on taas irtisanoutunut, ja muuttaa miehensä mukana ulkomaille, San Franciscoon.

– Toivon että voisin sieltä käsin tehdä ruokatoimittajan, stylistin tai kuvaajan töitä Suomeen, ja olen avoin kaikille työtarjouksille, Kira miettii.

Kiran blogia voi seurata osoitteessa .