Ruoka

Eräs maailman maukkaimmista hedelmistä

Turkulaiset ovat kokeilunhaluisia: erilaiset erikoishedelmät katoavat kauppojen tiskeiltä, ja osan niistä käyttö on jo varsin arkipäiväistynyt. Esimerkiksi persimon on jo todellinen volyymituote, granaattiomenoita ja viikunoita menee paljon, avokado on noussut hitiksi ja mango ja papaijakin päätyvät yhä useampaan ostoskärryyn, luettelee Liisa Nurmi.

– Erikoishedelmiä ostavat ihan kaikenikäiset! Nuoret ja opiskelijat ovat usein kokeilunhaluisia, mutta yhtä lailla niistä innostuvat vaikkapa jo eläkkeelläkin olevat, Nurmi sanoo.

Ostajat tietävät erikoishedelmistä paljon, kuten että passionhedelmä on paras kun se on ryppyinen ja painava, tai että tähän aikaan vuodesta ei kannata kysellä enää persimonia, nyt on Israelista tulevan sharonin aikakausi.

Nurmi itsekin on erikoisten hedelmien ystävä, ja vinkkaa, että niitä on mukava tarjota vieraille vaikka aterian päätteeksi tai juustojen kera.

– Ostan muutaman erikoisemman hedelmän ja jossain vaiheessa iltaa sanon, että maistetaanpa näitä. Ne ovat aina takuuvarma huomionherättäjä, hän nauraa.

Tällä kertaa Nurmi haluaa nostaa esiin annoonan, joka tunnetaan myös nimillä kirimoija ja cherimoya. Sen satokausi on hyvin lyhyt ja sitä on kaupoissa vain hetken, joten se on jäänyt monelle vieraaksi. Mutta jos sitä mielii maistaa, aika on juuri nyt.

– Annoona on yksi maailman maukkaimmista hedelmistä! Se maistuu kermaiselle, vaikka siinä ei ole yhtään rasvaa! Siksi monet pitävät siitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erikoinen hedelmä on koostumukseltaan vähän kuin vadelma, ja sen mausta voi aistia banaania, päärynää, kookosta ja mansikkaa. Sen siemeniä ei syödä.

Hedelmä kannattaa halkaista kahtia ja syödä lusikalla kuorestaan. Sen voi myös jäähdyttää pakastimessa, jolloin sen koostumuksesta tulee jäätelömäinen.

Annoonan voi myös soseuttaa tai siitä voi puristaa mehua, annoona sopii mainiosti myös hedelmäsalaatteihin.

Parasta juuri nyt -sarjassa tutkaillaan hevi-osastojen tarjontaa. Sarjan vakiokommentaattorin a toimi tämän kevään ajan heviosaston tavararyhmävastaava Liisa Nurmi Stockmannin Herkusta.