Suloiset syötävät kukkaruukut

HELI NIEMINEN

Mintun oksilla koristellut syötävät kukkaruukut ovat hilpeä jälkiruoka vaikka pääsiäispöytään. Minttu maustaa paitsi lampaan, myös salaatit ja kastikkeet.

Pääsiäinen räjäyttää kevään yrttisesongin: esimerkiksi lammas kaipaa kylkeensä rosmariinia ja timjamia, salaatteihin taas uppoaa basilikaa ja rucolaa, jälkiruokiin tarvitaan sitruunamelissaa.

Oma menekkinsä on aina tillillä ja ruohosipulilla, moni tahtoo myös korianteria. Lisäksi turkulaiset tuntuvat rakastuneen minttuun.

– Se on todella ponnahtanut nyt pinnalle! Olemme viimeisten parin-kolmen vuoden aikana kymmenkertaistaneet mintun viljelyn, kertoo yrittäjä Liisa LindrothLindrothin puutarhalta.

– En ihmettele mintun suosiota, siinä on niin ihana tuoksukin, huudahtaa Liisa NurmiStockmannin Herkusta.

Mihin minttua sitten käytetään? No, mojitoihin tottakai, mutta oikeastaan sitä voi laittaa melkein mihin tahansa.

– Yrttien käytössä ei oikeastaan ole mitään sääntöjä. Kaikki on kiinni siitä mistä kukakin tykkää! Kannustan aina ihmisiä, että osta jokin yrtti ja paneudu siihen. Haistele, maistele ja kokeile sitä eri ruokiin. Sillä tavalla pääset sen kanssa tutuksi, neuvoo Nurmi. Hän itse tykkään syödä yrttejä mietoon juustosiivuun käärittynä, silloin niiden maku on hänen mielestään parhaimmillaan.

Nurmi muistuttaa, että yrttejä ei saa säilyttää jääkaapissa, vaan pöydällä valossa. Vetoa ne eivät siedä, ja ruukussa pitää olla aina vettä.

Minttu sopii niin liharuokiin, salaatteihin, kastikkeisiin kuin jälkiruokiinkin. Minttu antaa uuden säväyksen vaikkapa kurkku-tomaatti-feta-salaattiin. Jos salaatin tarjoilee vielä veneen muotoisesta rapeasta salaatinlehdestä, näyttävä ja helppo alkuruoka on valmis.

Liisa Lindrothin suosikki on mintulla maustettu kylmä kastike, joka sopii mainiosti esimerkiksi pääsiäislampaalle.

Takuuvarma keskustelun herättäjä ovat pikkuiset suklaiset kukkaruukut, joista ”kasvaa” mintunoksa. Idea niihin on saatu Martha Stewartinnettisivuilta.

Kukkaruukkuihin käytettävän moussen reseptin pohjana on suklaaganache. Ellei halua käyttää raakaa munaa tai tahtoo muuten vain oikaista, moussen voi valmistaa myös sekoittamalla sulatetun suklaan vaahdotettuun kermaan ja maustamalla seoksen. Tällöin munaa ei tarvita.

Tavallisen mintun lisäksi kaupoissa on piparminttua, ja Lindrothilla on viljelty nyt kolmen vuoden ajan makuminttuja. Valikoimassa on muun muassa suklaa-, banaani-, mansikka- ja inkivääriminttua.

– Niiden kanssa ollaan vielä ihan alussa, ja niiden käyttö on marginaalista. Nuoret naiset ovat kuitenkin innostuneita niistä, erityisesti mansikkamintusta.

Lindroth  kertoo käyttävänsä makuminttuja smoothieihin. Inkivääriminttu taas tuo mukavan säväyksen aasialaisiin ruokiin.

Kokeile minttua:

  • jäätelön päälle
  • smoothieen
  • booliin
  • hedelmäsalaattiin
  • uusien perunoiden
  • kanssa
  • silakkarulliin tillin kanssa
  • teehen

Minttukuningattaren kastike

kuudelle

5 dl kreikkalaista jugurttia tai kermaviiliä
½–1 tl yrttisuolaa tai suolaa
1 rkl hunajaa
10 oksaa tuoretta minttua
  1. Sekoita jugurttiin suola ja hunaja, silppua minttu ja sekoita joukkoon.
  2. Anna kastikkeen tekeytyä kylmässä hetken. Kastike sopii esimerkiksi lampaalle ja kanalle.

Minttuinen salaatti

neljälle

1 kurkku
1 rasia kirsikkatomaatteja
tuoretta minttua
suolaa, pippuria, öljyä, sitruunaa
Cosmopolitan-salaattia
½ pkt fetaa
  1. Huuhtele kurkku ja tomaatit. Kuutioi kurkku, puolita tomaatit, sekoita keskenään kulhossa. Hienonna minttu ja lisää joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla, lorauksella oliiviöljyä ja sitruunamehua.
  2. Irrottele Cosmopolitan-salaatista lehtiä ja täytä ne salaatilla, murentele pinnalle fetaa.

Syötävät kukkaruukut

6–8 pientä annosta

2 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata
2 munanvalkuaista
1–3 tl sokeria
vaniljasokeria
piparminttuaromia
murenneltuja keksejä
mintun (tai sitruunamelissan) oksia
  1. Kuumenna kerma kattilassa, älä keitä. Paloittele tumma suklaa kulhoon. Kaada kerma suklaan päälle ja anna suklaan sulaa rauhassa. Kun suklaa on lähes sulanut, vispaa seosta pallovispilällä, kunnes se sakenee ja kiinteytyy. Seos vispautuu parhaiten jäähtyneenä.
  2. Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Sekoita vaahto varovasti käännellen suklaan joukkoon.
  3. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla (niiden määrä riippuu suklaan makeudesta) sekä piparminttu-
  4. aromilla. Lisää sitä lusikan kautta vähän kerrallaan.
  5. Kaada tai lusikoi suklaamassa pieniin kulhoihin tai laseihin ja laita jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi.
  6. Murenna keksit ja ripottele niitä ”mullaksi” kukkaruukkujen pinnalle. Lisää yrtinoksat taimiksi juuri ennen tarjoilua. Halutessasi voit tarjolla kukkaruukut sanomalehden päältä ja ripotella ”multaa” myös tarjoilualustalle.

Lammasburgerit

(4 annosta)

Pihvit 300 g karitsan paistijauhelihaa
100 g naudan paistijauhelihaa
1½ dl vettä
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
1dl tuoretta minttua hienonnettuna
1 tl chilijauhetta
suolaa
mustapippuria
  1. Kastike
1prk kermaviiliä
2rkl minttua hienonnettuna
½ tl suolaa
Lisäksi tomaattia
punasipulia
salaattia
makeaa chilikastiketta
maalaisleipää
  1. Valmista pihvitaikina sekoittamalla jauhelihat, vesi, korppujauho, kananmuna ja mausteet. Anna taikinan maustua hetki. Pyörittele pihveiksi ja paista pannulla tai grillissä.
  2. Valmista kylmä minttukastike kermaviilistä ja mintusta. Mausta ripauksella suolaa.
  3. Kokoa burgerit pihvistä, viipaloiduista tomaateista, punasipulirenkaista, rapeasta salaatista ja paahdetusta voileipäviipaleista. Tarjoa kylmän minttukastikkeen sekä makean chilikastikkeen kanssa.
  Resepti on kirjasta, Lisää lipstikkaa, rohkeasti rosmariinia, koonnut Jaana Mattila, Kristian Ahlroth, Petteri Tolonen. Kirjassa on runsaasti ennakkoluulottomia yrttireseptejä, suosittelee Liisa Nurmi.