Ruoka

Ugli, kumkvaatti ja ne tutummat sitrukset

Kevättalvi on sitrusten aikaa: tehokkaasti brändätyt jaffa-appelsiinit ovat täällä taas, greipin toinen satokausi on edellistä parempi ja hevi-tiskeiltä löytyy monelle uusiakin tuttavuuksia, kuten rumelo ugli.

Liisa Nurmenei tällä kertaa tarvinnut miettiä hetkeäkään sitä, mitä valitsisi tällä kertaa Parasta juuri nyt -juttusarjaan.

Nurmi, Stockmannin herkun heviosaston tavararyhmävastaava, pesee aina sitrushedelmät ennen käyttöä ja suosittelee tapaa muillekin.

– On hyvä huuhtoa hedelmistä matkapölyt pois hedelmien pinnasta, Nurmi naurahtaa.

Sitrusten valinnassa on omat niksinsä: jos haluaa paljon limemehua, kannattaa valita napakka, myrkynvihreä hedelmä. Sen sijaan maukkainta greippiä haluavan kannattaa etsiä tiskistä painava, hiukan jo pehmennyt yksilö. Pomelon paksua höttöistä kuorta ei kannata heittää pois, se nimittäin sopii kauneudenhoitoon!

Sitrukset sopivat muun muassa salaatteihin ja jälkiruokiin, mutta monet niistä ovat parhaimmillaan sellaisinaan.

Parasta juuri nyt -sarjassa tutkaillaan hevi-osastojen tarjontaa. Sarjan vakiokommentaattorin a

toimii tämän kevään ajan heviosaston tavararyhmävastaava Liisa Nurmi Stockmannin Herkusta.

Tiesitkö että...?

  • Sitrukset säilyvät parhaiten jääkaapissa, mutta niiden maku ja mehukkuus on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä. Jos siis haluat puristaa sitruunasta tai limestä mehua, ota ne ajoissa huoneenlämpöön.
  • Sitruunasta ja limestä saa paremmin mehua, kun niitä pyörittelee kädellä pöytää vasten ennen puristamista.
  • Jos käytät ruokiin tai leivonnaisiin sitrushedelmän kuorta, pese hedelmä ennen käyttöä. Valitse raastettavaksi mieluiten luomuhedelmä. Raastaminen onnistuu parhaiten hienoteräisellä raastimella, sillä kuoren alla oleva valkoinen osa on kitkerää, eikä sitä ole tarkoitus saada raasteeseen mukaan.
  • Kokeile sitrushedelmien leikkaamista kalvottomiksi. Se ei ole vaikeaa!

Appelsiini

Appelsiineja saa nykyään ympäri vuoden, mutta niiden lajikkeet ja alkuperämaat vaihtelevat, samoin niiden maku ja mehukkuudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heti tammikuun alusta kauppoihin tulevat mehukkaat ja edulliset navel-appelsiinit, näinä aikoina myyntitiskit valtaavat tehokkaasti brändätyt, paljon mainostetut jaffat. Jafaft ovat paksukuorisia mutta maukkaita ja mehukkaita.

Napa-appelsiinit eli navelit tulevat Espanjasta, Kreikasta tai Egyptistä, shamoutit eli jaffat taas Israelista.

Greippi

Parhaillaan on meneillään greipin toinen satokausi, ja se on Nurmen mielestä selkeästi parempi kuin ensimmäinen.

– Kun valitset greippiä, ota sellainen, joka on painava. Se on mehukkain, Nurmi opastaa. Vaikka hedelmä näyttäisi olevan vähän nuupallaan ja sen kuori olisi jo hiukan pehmennyt, sitä ei kannata jättää ostamatta, sillä juuri silloin se on parhaimmillaan.

Kumkvaatti

Pikkuruista kumkvaattia on turha kuoria, sillä sitten käteen ei jää mitään. Kumkvaatit syödään siis kuorineen päivineen. Makean ja kitkerän yhdistelmältä maistuvat hedelmät sopivat söpön olemuksensa ansiosta hyvin erilaisten ruokien koristeluun, lisäksi niistä saa maistuvaa marmeladia.

Lime

Lime on alkanut syrjäyttää sitruunaa niin kokkiohjelmissa kuin kotikeittiöissäkin. Sillä on kaksi etua sitruunaan verrattuna: ensinnäkään limessä ei ole siemeniä, ja toiseksi sen maku ei ole niin hallitseva ja muita raaka-aineita peittävä kuin sitruunalla.

– Parhaimmat ja mehukkaimmat limet ovat niitä myrkynvihreitä, opastaa Nurmi.

Luomuappelsiini

Sitrushedelmistä luomuna myydään eniten appelsiinia, sitruunaa ja limeä.

– Tämä Solarino-luomuappelsiini on ikivanhaa maatiaislajiketta, ja peräisin Sisiliasta. Se saa kasvaa rauhassa ja siksi siinä on ihana vanhan ajan appelsiinin maku. Kun sitä on maistanut, siihen jää koukkuun, kehuu Nurmi.

Pomelo

Kaupoissa punaiseen verkkopussiin pakattu pomelo on kasvattanut suositaan viime vuosina. Jotkut pitävät pomeloa kalliina siksi, että hedelmän osuus on pienempi kuin ulkoapäin luulisi. Kuori on toki paksu, mutta höttöinen, eikä paina paljoa.

Kuoriosaa ei myöskään kannata viskata menemään, vinkkaa Liisa Nurmi. Kuoren sisäpuoli sisältää eteerisiä öljyjä, joten sitä voi hieroa esimerkiksi käsiin ja saada käsistä ihanan pehmeät ja sileät.

Pomelo kannattaa leikata veitsellä kalvottomaksi ja nauttia joko sellaisenaan tai jälkiruuissa. Nurmi suosittelee pomeloa myös ankkaruokiin ja liharuokiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ugli

Hevitiskin kauneimman hedelmän titteli ei mene uglille, mutta sympaattinen tämä karunoloinen sitrus on. Ugli on kaikkien pikkusitrusten äiti. Sitä ostavat yleensä vain ne, jotka tuntevat uglin entuudestaan ja tietävät, että ruman kuoren alla on mehukas ja maistuva, siemenetön hedelmä. Uglia viljellään nykyisin vain Jamaikalla.

Veriappelsiini

Vulkaanisessa maaperässä kasvavat veriappelsiinit tulevat tällä hetkellä Italiasta. Kasvaakseen nämä hedelmät vaativat suuret lämpötilaerot: lämpimät päivät ja kylmät yöt. Muuten hedelmäliha ei ala punertua.

Veriappelsiini on maultaan tavallista appelsiinia hapokkaampi. Siinä on enemmän c-vitamiinia, rautaa ja flavonoideja kuin muissa sitruksissa. Veriappelsiinien sesonki on lyhyt, joten niitä mielivän on syytä toimia nopeasti.

Veriappelsiini-greippisalaatti hujajaisen jugurtin kera

2 veriappelsiinia
2 verigreippiä
appelsiini
2 rkl appelsiininkukkavettä
jugurtti
3 dl maustamatonta jugurttia
2-3 tl hunajaa
2 granaattiomenan siemenet
silputtuja mintunlehtiä

Kuori ja viipaloi sitrushedelmät ja pirskottele päälle appelsiininkukkavettä. Mausta jugurtti hunajalla. Halkaise granaattiomenat ja ripottele niiden siemenet ja silputtu minttu jugurtin päälle.