Ruoka

Jaffat tulloo!

Jaffa-appelsiinit ovat yksi tehokkaimmin brändätyistä hedelmistä.

Niiden saapuminen kauppoihin on vahva kevään merkki, ja nyt  niitä jo saa. Kevät saa siis tulla, ja eiköhän televisioonkin pian pamahda mainos, jossa on tuttu mummohahmo potkukelkallaan lumihangessa viilettämässä.

Helmi-maaliskuun vaihteessa kauppoihin saapuvat, Israelista peräisin olevat shamouti- eli jaffa-appelsiinit  hallitsevat koko kevään appelsiinitarjontaa. Jaffa on paksukuorinen, mutta sen kanssa kannattaa jaksaa nähdä vaivaa: kuoren suojissa oleva hedelmä on maukas ja mehukas.

– Jaffat saapuivat 1960-luvulla Suomeen laivoilla, ja ensimmäisten laivojen saapuminen Suomeen oli valtava tapahtuma, kertoo Liisa Nurmi, Stockmannin herkun heviosaston tavararyhmävastaava. Hän on hevimyyjä jo toisessa polvessa, ja muistelee äitinsä kertoneen tapauksesta.

– Ostajat ja tukkurit saapuivat satamaan omien astioidensa kanssa, ja ne olivat tarpeen, sillä appelsiinit olivat ruumassa aivan irrallisina. Niitä sai jokainen sitten kauhoa astioihinsa, Nurmi kertoo.

Jaffoista on sittemmin tullut brändi, ja monet asiakkaat oikein odottavat, milloin niitä taas saa, Nurmi kertoo.

Lisää sitrushedelmistä torstaina TS Ruoka -sivustolla ja Turun Sanomien ruokasivuilla.