Ruoka

Pinnoitettu vai valurauta?

Erilaisia paistinpannuja on nykyisin kymmenittäin. Kuluttaja on tuotetta valitessaan melkoisessa viidakossa.

– Uutta pannua valitessa on mietittävä, mihin käyttötarkoitukseen se tulee, eli mitä pannulla valmistaa, Iittala outletin Turun myymälän myymäläpäällikkö Elina Kipinoinenpainottaa.

Hän toteaa, että keittiössä olisi hyvä, jos olisi vähintään kaksi erilaista pannua käytössä.

– Olisi esimerkiksi hyvä pihvipannu ja toinen pannu kevyempää paistamista, kuten munakasta, varten.

Viidelläkympillä saa jo hyvän keittiötuotteen.

– Itse en ole kokeillut ns. halpamallia, mutta hyvällä pannulla ruuanlaitto on mielekkäämpää. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos pannu on käteen otettaessa kovin kevyt, se ei välttämättä ole kovin pitkäikäinen.

Erilaisille tuotteille sopivat parhaiten erilaiset pannut. Tosin hyviä yleispannujakin on olemassa; niissä voi valmistaa kaiken. Esimerkiksi Hackmanin suosittu Kovanaama-malli on tällainen.

Jos valmistaa esimerkiksi yksinomaan kasviksia, wok-pannu on oiva valinta. Paistokasarissa voi sekä ruskistaa että valmistaa kastikkeen, grillipannu käy parhaiten pihveille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nykyisin uusien pannujen kyljessä on merkinnät siitä, mihin käyttöön ne sopivat, millaiselle liedelle ne käyvät, ja kestävätkö ne uunia ja astianpesukonetta.

– Hyvä kikka kokeilla, sopiiko pannu induktioliedelle, on tämä: Jos magneetti ottaa kiinni pannuun, pannu käy liedelle, Kipinoinen vinkkaa.

Keraamiselle liedelle sekä kaasu- ja sähköliesille sopivat kaikki pannut. Alumiinipohjainen pannu ei koskaan sovi induktioliedelle.

– Jos tällainen pannu jättää keraamiselle liedelle ”rinkulat”, ne on syytä puhdistaa heti käyttökerran jälkeen pois.

Perinteinen paistinpannu on valmistettu valuraudasta. Valuraudan lisäksi valmistusmateriaaleista suosittuja ovat alumiini ja ruostumaton teräs.

Kun ennen puhuttiin tarttumattomasta teflon-pannuista, nyt pinnotteiden nimet kuulostavat mahtipontisilta: Hardtec Superior non-stick, Ceratec, Teflon® Platinum Plus, timanttikide, Ultimium Pro, Prometal Pro ... Valinnanvaraa on, ja kovemmat hinnat kielivät tuotteen tasokkuudesta.

Pinnoitteet ovat kehittyneet lyhyessä ajassa valtavasti senkin takia, että liesiäkin on nykyisin moneen lähtöön. Pinnoitteisten pannujen kanssa on muistettava varoa ylikuumentamista.

Sekä pinnoitteisilla että valurautaisilla pannuilla on vankat kannattajansa.

– Valurauta on ”kunnon pannu”, siirtyy vanhemmilta lapsille, kestää hyvin korkeita lämpötiloja sekä kovaa käsittelyä ja kulutusta. Sillä saa kunnon paistotuloksen. Joillekin asiakkaille valurauta on ”se ainoa oikea”, Kipinoinen tietää.

”Sillä ainoalla oikealla” saa näiden käyttäjien mielestä parhaat pihvit, letut ja ruskean kastikkeen.

Periaatteessa valurautapannu vain paranee ajan kanssa. Oikeastaan ainoa tapa rikkoa se on pudottaa se maahan.

Valurauta on kuitenkin työteliäämpi. Sitä ei esimerkiksi ikinä voi pestä astianpesukoneessa tai edes astianpesuaineella. Käytön jälkeen astian puhdistamiseen riittää kuitenkin vain pyyhkäisy talouspaperilla tai pesu kuumalla vedellä ja harjalla.

Valuraudan kuivausta ei saa unohtaa; muuten vaarana on astian ruostuminen. Valurautapannun sisäpinta kannattaa myös aika ajoin pyyhkäistä ruokaöljyllä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huonokuntoisen valurauta-astiankin voi vielä pelastaa rasvapoltolla. Pannu pestään aluksi poikkeuksellisesti pesuaineella ja ruoste hangataan pois patapadalla tai ruokasuolalla. Valurautapannu huuhdellaan ja kuivataan hyvin. Tämän jälkeen pannun sisäpintaan hierotaan joko suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä ja kuumennetaan astia uunissa.

Mikäli voiteluun on käytetty sianihraa, pidetään pannua 250 asteessa noin puoli tuntia ja ruokaöljyn kohdalla 150 asteessa 1-2 tuntia. Viilenneestä pannusta pyyhitään lopuksi ylimääräinen rasva pois.

Näin pannusi voi hyvin

  • Älä koskaan laita tyhjää pannua levylle kuumentumaan. Laita pannuun vettä, öljyä (ei kylmäpuristettua) tai rasvaa, kun alat paistaa. Astia on sopivan kuuma, kun vesi on haihtunut tai rasva on sulannut.
  • Käytä matalia lämpötiloja. Lieden asteikolla 1–6 useimmiten 4 riittää. Yli 250 asteen lämpötila vaurioittaa pinnoitetta.
  • Käytä puu- tai muovilastaa. Mikään pinnoite ei kestä leikkaamista.
  • Jos levy on pienempi kuin pannu, aseta pannu levyn keskelle, näin sähkönkulutus minimoituu. Ja samoin pannu keskelle, jos levy on suurempi.
  • Pinnoitetussa astiassa ei saa säilyttää ruokaa.
  • Älä laita pakastunutta ruokaa kuumaan astiaan tai kuumaa astiaa kylmään veteen.
  • Kaikille pannuille suositellaan käsinpesua, koska konetiskiaineet ovat vahvoja. Pinnoitteisille pannuille saa käyttää astianpesuainetta.
  • Valurautapannua ei saa pestä astianpesuaineella eikä astianpesukoneessa. Ennen ensimmäistä käyttökertaa valurautapannu kannattaa voidella ruokaöljyllä.