Ruoka

Gotlanti valittu vuoden 2013 ruokapääkaupungiksi

Gotlanti valittiin Ruotsin vuoden 2013 ruokapääkaupungiksi kovassa kisassa seitsemän muun loppukilpailuun päässeen kaupungin kanssa. Nimityksen perusteena on menestyksellinen työ ruoan parissa, perustuotannosta ruokamatkailuun ulottuva kokonaisuus.

Gotlanti tulee kantamaan vuoden ruokapääkaupungin arvonimeä koko vuoden 2013 ajan. Nimitys on osoitus laadusta ja pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta työstä, jota on tehty tuotannossa, jalostuksessa ja ruoanvalmistuksessa.

Gotlanti on ennestään laajalti tunnettu varhaisvihannesten ja tryffelien kaltaisista tuotteista, mutta nimityksen ansiosta huomio kiinnittyy myös muihin piirteisiin. Vuoden aikana tehdään suuria panostuksia, ja tavoitteena on sekä kehittää Gotlannin ruokakulttuuria että myös vakiinnuttaa ruokapääkaupunki/Matlandethuvudstaden-käsite sekä Ruotsissa että kansainvälisesti. Tämä puolestaan kulkee käsi kädessä Ruotsi-vision – ruoan uuden mahtimaan – kanssa.

Tuomariston perustelut:

”Gotlannissa on elinvoimainen maatalous, jolla on vahvat yhteydet uutta luovaan elintarvikkeiden jalostukseen. Täällä on laaturavintoloita, luonnonläheisiä ateriaelämyksiä ja pyrkimys lisätä paikallisten raaka-aineiden osuutta ravintola- ja laitosruoassa sekä vähentää ruokahävikkiä.

On jännittävää nähdä, miten laitosruokailua koskevat tavoitteet toteutuvat. Ruokasaari Gotlanti ottaa lähtökohdakseen perustuotannon. Aurinkoinen ilmasto ja kalkkipitoinen maaperä luovat edellytykset erinomaiselle laadulle ja ainutlaatuisten, luonteeltaan erottuvien, sekä kansallisesti että kansainvälisesti kiinnostavien tuotteiden kehittämiselle. Gotlanti valitaan vuoden 2013 ruokapääkaupungiksi tavoitteellisen työn ansiosta ja siksi, että Gotlanti tarkoittaa ruokaa!”