Mistä jäävuorisalaatti on saanut nimensä?

HELI NIEMINEN

Salaatit voidaan makunsa puolesta jakaa kahteen ryhmään, mietoihin ja voimakkaisiin. Jälkimäisiin kuuluvat esimerkiksi sikurit ja endiivit, ensimmäisiin taas muun muassa roomansalaatti, keräsalaatti, lollo rosso ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti.

Jäävuorisalaatti – niin. Mistä juontuu erikoinen nimi juontuu? Mitkä ihmeen jäävuoret?

- Nimi juontaa Pohjois-Amerikkaan. Kun jäävuorisalaattia kuljetettiin viljelmiltä eri puolille maata, se tapahtui junilla. Junavanuissa oli suuria jäälohkareita, jotka viilensivät vaunut ja pitivät salaatit tuoreina. Ihmiset alkoivat puhua, että ”jäävuoret tulevat”, ja sitä myöten salaateista tuli jäävuorisalaatteja (englanniksi icebergs), kertoo Stockmannin Hevi-osaston vastaava .

Jäävuorisalaatti tunnetaan myös alkuperänsä takia myös nimillä amerikansalaatti ja jenkkisalaatti, ja rapea keräsalaatti.

Suomessa myydyin salaatti oli pitkään pehmeä keräsalaatti eli lehtisalaatti, sillä juuri muuta ei ollut tarjolla. Nykyisin se tunnetaan monessa kaupassa nimellä ”mummo”, koska se on monien tuttu lapsuudesta, ja siitä tehdään niin sanottua ”mummon salaattia”, johon tulee muun muassa etikkaa ja kanamunaa.

Lehtisalaatin seuraajaksi ilmaantui hyvin säilyvä rapea keräsalaatti eli juuri se jäävuorisalaatti.

Mutta sitten suomalaiset hullaantuivatkin kiinankaaliin, jota alettiin käyttää salaatin tapaan. Kukapa voisikaan unohtaa 1980-luvun kiinankaali-kurkku-tomaatti –salaatin, joskus vielä pikantisti hernemaissipaprika-yhdistelmällä täydennettynä!

Kauppojen salaattitarjonta alkoi laajentua vasta 1980-1990 -luvun vaihteessa, jolloin alettiin saada kotimaisia ruukkusalaatteja. Valikoimat täydentyivät muun muassa tammenlehvällä, friseellä ja roomansalaatilla.

2000-luvun alkupuolella suomalaiset hurahtivat rucolaan, joka on italialaisen keittiön myötä tutuksi tullut, voimakas ja pähkinäinen salaatti.

Rucolan miedompana korvaajana voidaan käyttää Kiinasta ja Japanista kotoisin olevaa mizunaa joka on maultaan miedompi, mutta ulkonäöltään kaunis ja koristeellinen.

Nykyisin kauppojen salaattitarjonta on käsittämättömän laaja, eikä ihme, sillä yhtä ja samaakin salaattia on tarjolla montaa eri sorttia: eri viljelijöiltä, pussissa ja ruukussa, luomuna ja tavallisena.

Uudempia  tulokkaita kauppaan ovat esimerkiksi vitamiinivihannes tatsoi, a-vitamiinipitoinen mangoldi, vuonankaali, suomalaiset salaattiseokset, kirjorevonhäntä ja uudet luomu-silmusalaatit.

Miksi Nurmi sitten valitsi salaatin Parasta juuri nyt–sarjaan, keskellä tammikuuta?

Nurmi innostuu: siksi, että keskellä talveakin tarjolla on kotimaista, laadukasta salaattia, joka vielä on lähiruokaa.

-  Siinä ei mene kuin kymmenen minuuttia kun Lindrothin Liisa ajaa tuolta Maariasta aamulla leikatut salaatit mukanaan tänne, samoin Inkisen puutarhalta tulee koko ajan tuoretta tavaraa. Tuntuu, että ellei niitä olisi, niin ei koko osastoa voisi edes aukaista, nauraa Nurmi.

Vaikka kotimaista tuotantoa on paljon, sitä täydentävät ulkomailta, muun muassa Italiasta tulevat tuotteet. Asiakkaiden suosikkeja ovat rasiat, joissa on villirucolaa, punasalaattia, vuonankaalia, mangoldia, paksoita ja mizunaa, sekoituksina tai sinällään.

Nurmi sanoo, että erityisesti miesasiakkaat suosivat punaista salanovaa. Se on kukkamaisen kaunis salaatti, ja myös kätevä: kun sen kannan leikkaa irti, salaatti hajoaa lautaselle pieninä lehtinä.

- Salaatti on todellista pikaruokaa! Siitä saa nopeasti hyvän aterian. Nykyisin on tarjolla vaikka mitä ihania öljyjä, etikoita ja yrttejä mausteeksi. Vihanneksia, hedelmiä tai marjoja  joukkoon ja pinnalle juustoa, kanaa, kalaa tai lihaa, ja ruoka on valmis!

Parasta juuri nyt -sarjassa tutkaillaan hevi-osastojen tarjontaa. Sarjan vakiokommentaattorin a toimi tämän kevään ajan heviosaston tavararyhmävastaava Liisa Nurmi Stockmannin Herkusta.

TS Ruoka -sivuston bloggarien herkullisia salaattireseptejä: