Mbakery menestyy mummovainaan resepteillä

LIISA ENKVIST

Mikko Hietalakoristelee kirkkaankeltaista kakkua Turun Mälikkälässä sijaitsevassa leipomossa. Päälle tulee houkuttelevan näköinen keko mansikoita, mustikoita ja muita marjoja. Myös leivokset ovat väriltään hehkuvan punaisia.

– Olemme panostaneet maun lisäksi erityisesti väreihin, kertoo Hietala.

Mbakery sai alkunsa kun Mikko Hietalan, 27, silloinen työpaikka, Aschanin leipomo Mälikkälässä lopetettiin. Vaihtoehtona oli joko työttömyys tai oman yrityksen perustaminen.

– Tein päätöksen nopeasti ja yritys syntyi melkein samantien. Ostin Aschanin tuotantolaitteet ja -välineet, tilat ovat vuokralla, kertoo Hietala.

Taloudellinen riski ei hirvittänyt, sillä Aschanin omistaman Tammimetsän palveluksessa Hietala oli tottunut erilaisiin taloudellisiin haasteisiin.

Hyvin nopeasti kävi ilmi, että uudenlaisille ja laadukkaille konditoriatuotteille oli markkinarako. Hietasen mukaan tuotteiden vastaanotto oli jopa hämmentävän hyvä.

– Paikallisille tuottajille ja tuotteille näyttää olevan kysyntää. Esimerkiksi Länsikeskuksen Citymarketin kauppias antoi meille hyllytilaa hyvästa paikasta ja jopa huomioi meidät kahdessa suuressa mainoksessa, Hietala kertoo.

Viking Gracelle

nimikkole

ivos

Mbakeryn tuotteita saakin nyt lähes kaikista suurimmista päivittäistavarakaupoista. Tuotteita toimitetaan myös muun muassa Jokioisten Leivälle, Turun konserttitaloon ja Kaupunginteatteriin. Kakkuja ja leivoksia löytyy myös Prismoista, Citymarketeista, Wiklundilta ja Stockmannilta.

Yksi hienoimmista saavutuksista on Hietalan mukaan se, että Mbakery sai tehdä Viking Linen uuden laivan Gracen nimikkoleivoksen.

– Silloin kyllä shampanjapullot poksahtelivat meillä.

Aschanin leipomossa työskenteli vain kaksi henkeä, nyt leipomossa on kolme ja sen lisäksi markkinointia ja myyntiä hoitaa kaksi henkeä.

Pieni kate,

hyvät raaka-aineet

Hietalan mukaan menestys pohjautuu siihen yksinkertaiseen asiaan, että tuotteiden hinta-laatu -suhde on erinomainen.

– Meidän tuotteemme tehdään aivan alusta saakka itse, kaikki raaka-aineet ovat juuri sitä mitä luvataan, voi on voita ja kerma on aitoa kermaa, kertoo Hietala.

Hietalan mukaan Mbakery tekee myös tuotteensa pienemmällä katteella ja myynti tapahtuu suoraan vähittäiskauppaan ilman turhia ja kalliita väliportaita. Suosituimmat kakut ja leivokset on tehty Hietalan mummo-vainaan resepteillä.

– Mummo teki esimerkiksi suklaamoussekakkua, joka on yksi suosituimmista tuotteistamme, Hietala kertoo.

Eniten myyvä tuote tällä hetkellä on valkosuklaalimekakku, joka suunniteltiin alunperin ystäväpariskunnan häihin. Mbakery on panostanut leivonnaisiissaan varsinkin väreihin.

Tulevaisuudessa

suolaisia leivoksia

Tulevaisuudessa Hietala aikoo satsata yhä enemmän suolaiselle puollelle.

– Nykyisten bistropiirakoiden lisäksi haluaisin tehdä esimerkiksi suolaisia leivoksia, ne olisivat hieman voileipäkakun tyyppisiä pieniä herkkupaloja, joita voi nauttia esimerkiksi valkoviinin kera, Hietala suunnittelee.

Hietalan mukaankahvipöytiin ostetaan yhä enemmän valmista.

Osa kuluttajista on hyvinkin kiinnostuneita leipomisesta edelleen, mutta omien kädenluomusten lisäksi pöydistä löytyy myös ostettua.

– Nykyään ei ole enää häpeä jos on ostokakkua pöydässä, kakku voi olla jopa asiakkaan oman reseptin mukaan tehty, mutta teetetty meillä, kertoo Hietala.