Ruoka

Suomen ensimmäisen ulkokanalan munat markkinoille helmikuussa

Vaahteramäen tilalla Somerolla on Suomen ensimmäinen ulkokanala, ja siellä tuotettuja munia saadaan kuluttajille helmikuun alusta. Maailmalla tällaisia ”free range”-munia on ollut markkinoilla jo pitkään.

Ulkokanojen kananmunat tarjoavat uuden vaihtoehdon vihreämpiä arvoja hakeville ja tulevat sijoittumaan hinnan osalta vapaan kanan- ja luomukananmunien välimaastoon. Luomutuotannon ja ulkokanojen erot löytyvät muun muassa ruokinnasta. Ulkokanat syövät perinteistä, viljapohjaista rehua.

Vaahteramäellä on ulkoilumahdollisuus otettu käyttöön jopa pakkasilla.

- Näin talvisäällä ulos ovat uskaltautuneet ne rämäpäisimmät yksilöt, mutta ne siellä sitten viihtyvätkin. Jopa siihen pisteeseen asti, että lumen keskeltä on löytynyt munia. Eli kyllä kana ulos haluaa mennä muulloinkin kun auringonpaisteella, toteaa Vaahteramäen tilan isäntä Mikko Välttilä.

Uusi tuotantomuoto antaa kanalle päätösvallan siitä, milloin happea käydään haukkaamassa.

- Näin talvella kovimpien pakkasten aikaan on ulkoiluluukkuja pidetty auki kuutisen tuntia päivässä, eli valoisan aikana. Kyllähän siellä käydään luukuilla nokkaa näyttämässä ja happea haukkaamassa, vaikkei ihan pihalle asti haluta paukkupakkasilla mennä, Välttilä kertoo. Tilaa kanoille pihalla riittää, sillä sitä löytyy aidattuna Vaahteramäen tilalta 36 000 m 2.

Ulkokanat asustavat lattiakanalassa, jossa ne saavat liikkua vapaasti ja muodostaa kuppikuntia myös sisätiloissa. Kanat voivat kuopsutella pehkuissa ja kanalasta löytyvät myös munintapesät ja orret.

- Kanat saa virikkeeksi heinää ja porkkanoita. Munintalinjalle tipahtelee aina silloin tällöin porkkananpalasia eli kanojen joukosta löytyy selkeästi myös humoristeja, Välttilä naurahtaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomen ensimmäiset ulkokanojen munat pakkaa laitilalainen Munax oy, ja munat tulevat aluksi myyntiin suurimpiin Prismoihin.

- Aktiivinen ote ja vallalla olevien ajatusten kyseenalaistaminen mahdollistavat nyt sen, että uutuus on kuluttajien ulottuvilla. Kukaan ei ole aiemmin uskaltanut pysähtyä oikeasti miettimään, mikseivät kanat voisi ulkoilla ympäri vuoden myös Suomessa. Me otimme Munaxilla riskin ja lähdimme ministeriötä myöten asiaa selvittämään, sanoo Munaxin toimitusjohtaja Janne Torikkakertoo.