Mitä on Slow Food?

HELI NIEMINEN

Monella on Slow Foodista väärä käsitys. Se ei tarkoita tuntikausia valmisteltua ateriaa, jota syödään vastaavasti tuntitolkulla. Slow Food on Italiassa syntynyt, nykyisin kansainvälinen yhdistys ja kansalaisliike, joka on ottanut tehtäväkseen suojella ruoan ja maanviljelyn monimuotoisuutta sekä maailman ruokakulttuuriperintöä.

- Tottakai sen nimen on tarkoitus olla vastaveto pikaruualle, fast foodille ja siinä tarkoitetaan myös elämäntyyliä, jossa rauhoitutaan, miettii Marjo Uusikylä.

Hän on kirjoittanut liikkeestä kirjan, jota piipahti esittelemässä Turussa. Uusikylä on itse taustaltaan biologi ja innostui aatteesta kirjoitustyön kuluessa siinä määrin, että liittyi itsekin mukaan Slow Foodiin. Kirjasta ei tehty keittokirjaa, vaan liki 200-sivuinen tietokirja. Se kertoo Slow Foodin toiminnasta, vaikuttavuudesta ja liikkeessä toimivista ihmisistä.

- Lähdin tekemään kirjaa Slow Foodin ulkopuolelta ja tarkoitus oli ottaa mukaan myös kaikki liikettä kohtaan osoitettu kritiikki. Se on mukana, mutta oma käsitykseni liikkeestä tuli koko ajan positiivisemmaksi, mitä enemmän siihen tutustuin.

- Kirjan tekeminen on vaikuttanut niin, että käyttää yhä enemmän lähi- ja luomuruokaa ja miettii ruuan alkuperää, kertoo Uusikylä.

Slow Food vai fast food? Kommentoi ja voita Slow Food - hyvää puhdasta ja reilua ruokaa -kirja nimmarilla. Kommentointiaikaa on sunnuntai-iltaan 27.1. asti, voittajan nimimerkki kerrotaan maanantaina 28.1.