Suomen pienin panimo toimii kellarissa

HELI NIEMINEN

Suomen pienin panimo on aloittanut toiminansa Rosalan saaressa, Kemiönsaaren kunnassa.

Rousal Brygghus -nimisen panimon tavoitteena on valmistaa ensi kesän markkinoille kolmea erilaista olutta.  Luvassa on pils, bock ja ale-tyyppinen olut. Suunnitelmissa on tuottaa vuosittain 20 000 litraa olutta.

Panimon on perustanut Patrik Laine, ja se toimii hänen vanhempien talon kellarissa.

– Sain idean tähän pari vuotta sitten vieraillessani Saksassa. Siellä joka kylässä oli oma panimo, mutta sellainen kulttuuri puuttuu Suomesta, Laine kertoo.

Hän haki oppia panimotoimintaan kurssilta Ruotsista, ja on tehnyt parin vuoden ajan kokeiluja aiheen tiimoilta.

– Lupia on ollut vähän hankala saada, mutta lopulta kaikki järjestyi, Laine sanoo.

Oluet on tarkoitus myydä lähialueilla, esimerkiksi Rosalassa, Kasnäsissä ja Taalintehtaalla, lisäksi Laine toivoo löytävänsä yhteistyökumppanit Turusta ja Helsingistä.

Laine sanoo, että hänen panimonsa oluet ovat suodattamattomia, joten niissä on paljon makua. Laine käyttää oluihinsa saksalaista ja yhdysvaltalaista humalaa.

Alkuun oluet pullotetaan käsin. Jos niiden menekki osoittautuu kovaksi, Laine aikoo satsata koneisiin. Hänestä on kuitenkin parasta aloittaa varovasti.

Uutisen Suomen pienimmästä panimosta kertoi ensimmäisenä Åbo Underrättelser.