Ruoka

Lohisalaatti wasabikastikkeella

Jos tykkäät sushista, koukutut tähän salaattiin. Ellei sushi ole suosikkejasi, kokeile silti: kala ei ole raakaa vaan paistettua, ja salaatin maku mukavan kirpeä. Resepti on samaa alkujuurta kuin hitiksi noussut avokadopasta. Kolmipäiväisen jouluruokaputken jälkeen moni kaipaa kevyempää ruokaa ja erilaista makumaailmaa. Siis raikas salaatti pienellä twistillä, kyllä kiitos!

Viime syksyn puhutuimpiin keittokirjoihin kuuluvasta-teoksesta löytyy muitakin mainioita reseptejä kuin Se . Omaksi suosikikseni on noussut Lohi-avokado-salaatti. Siihen yhdistyvät sushista tutut maut, inkivärilastut ja wasabitahna. Juuri ne ovat myös salaatin juju, ja saavat sen maistumaan erilaiselta kuin tavalliset salaatit.

Jos wasabi-öljykastikkeen tekeminen tuntuu turhan työläältä, tai wasabi on vieras maku, kastikkeen voi myös valmistaa sekoittamalla haluamansa määrän wasabitahnaa tai -jauhetta laadukkaaseen täysmajoneesiin.

Oma lisäykseni reseptiin on se, että ohuiksi suikaleiksi leikatut porkkana- ja kurkkuviipaleille kaadetaan reilusti sushi-riisiviinietikkaa. Se tekee etenkin porkkanoihin mainion, kirpeän maun. Kaupasta saa valmiina sushille tarkoitettua riisiviinietikkaseosta (esimerkiksi Seasoning for sushi), jossa on suola ja sokeri valmiina. Sen puuttuessa vastaavaa voi toki sekoitella itsekin.

Porkkana- ja kurkkusuikaleet voi rullata kuten kuvassa, tai sitten sekoitella ne rennosti salaattipohjan joukkoon. Itse laitan niitä (ja kalaa) salaattiin reilummin kuin mitä alkuperäisreseptissä mainitaan. En myöskään käristä kalaa tulikuumalla pannulla, vaan suosin miedompaa paistolämpöä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä salaatti on riittävän juhlava tarjottava vaikkapa uudenvuoden aattoon. Salaatin voi toki tehdä suurelle vadille, mutta lautasille tehdyt annokset ovat jotenkin fiinimpiä.

Pieni varoitus vielä – salaattiin tulee himo! Sitä kannattaa siis tehdä reilusti.

Huom! Resepti on mitoitettu yhdelle, kastike kahdeksalle.

Wasabikastike

kahdeksan annosta

½ sitruuna
½ tl suolaa
1 tuubi (45 g) wasabia
1 dl rypsiöljyä
  1. Purista sitruunan mehu kulhoon, lisää wasabi ja suola, sekoita.
  2. Kaada huoneenlämpöinen rypsiöljy nauhana koko ajan vispaten, niin että kastike sakenee.