Ruoka

Nuotallinen moderneja joulun makuja

Perinteiset silakat ja sillit ovat takuuvarmoja joulupöydän herkkuja, mutta miksei niihin voisi lisätä välillä edes ripauksen verran maailman makuja?

tiskiltä vaihtoehtoja löytyy perheen jokaiselle herkkusuulle, mutta ylivoimainen hittituote joulun alla on limellä ja inkiväärillä graavattu lohi. Kun joulukaupan aikana tiskiltä myydään perinteistä graavilohta noin 50–60 kilon verran, siivutetaan lime-inkiväärilohta reilusti yli 500 kiloa.

– Myös omista silleistä löytyy makuvaihtoehtoja. Tarjolla on esimerkiksi tähtianiksella ja kanelilla sekä camparilla maustettuja sillisekoituksia. Henkilökuntamme on innokkaita ideoimaan ja testaamaan erilaisia makumaailmoja. Jotkut floppaavat, jotkut taas jäävät suosikeiksi tiskiin, Herkkunuotan yrittäjä ja keittiömestari Johan Hellstenkertoo.

Herkkunuotta laskettiin veteen viitisen vuotta sitten ja siitä asti se on pysynyt samassa paikassa hallissa. Muutoksia on tosin luvassa, sillä Kauppahallin remontin myötä yritys laajenee ja saa lisätilaa. Mutta mihin lisätila käytetään ja mihin toimintoihin panostetaan, se on vielä yrittäjillekin arvoitus.

– Joudumme jättämään jo nyt paljon pois tiskistä ahtauden vuoksi. Tavaraa kyllä on, mutta joudumme hakemaan sitä alakerran kylmätiloistamme. Tiski on meille ylpeyden aihe ja käyntikortti, ja haluamme rakentaa sen joka aamu huolella ja hyvin, Hellsten sanoo

Tällä hetkellä Herkkunuotalla ei ole lämpimänä tarjottavia kalaruokia lukuunottamatta keskiviikon burgeripäivää. Silloin asiakkaat saavat herkutella lounasaikaan rapu-kalapihvillä, salaatilla, juustolla ja jokirapumoussella täytetyistä hampurilaisista. Laajennuksen myötä burgeripäivät saattavat venyä pian koko viikon mittaisiksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotimaisten kalojen lisäksi Herkkunuotta on suuntautunut ulkomailta tuotaviin erikoisuuksiin.

Valikoima vaihtelee päivittäin, mutta haastattelupäivänä tarjolla on esimerkiksi merikrotin poskilihaa, vongole-simpukoita sekä tuoretta tonnikalaa ja kampasimpukkaa. Kalat saapuvat halliin ympäri maailmaa: lähimmät tulevat kalastajilta Ruissalon niemenkärjestä, kauimmaiset Intian valtamereltä asti

Kalojen lisäksi tarjolla muun muassa erilaisia salaatteja, mousseja ja kastikkeita sekä blinejä. Ne kaikki valmistetaan alusta asti itse hallin alakerrassa sijaitsevassa kylmäkeittiössä

– Alusta asti kantava ajatuksemme on ollut, että tarjoamme asiakkaille myös puolivalmiita tuotteita. Eli siis sellaisia, jotka voi laittaa kotona helposti vain uuniin tai pannulle. Kokoamme nämä tuotteet itse, eli kyseessä ei ole teollinen valmistuote, Hellsten toteaa.

Nyt joulun alla Herkkunuotta on laajentanut tarjontaansa myös kirjallisuuteen. Hiljattain painosta tullut Nuotallinen kalaherkkuja tarjoaa lukijalle 50 ohjeen ja lähes sadan sivun verran Herkkunuotan parhaimpia kala- ja äyriäisreseptejä. Kirjaprojektin parissa on vierähtänyt vuosi, ja Herkkunuotan henkilökunnan lisäksi tiimissä on ollut myös -blogia ja Turun Sanomissa -nimistä blogia pitävä Heli Aalto. Aalto on kokannut ja kuvannut suurimman osan kirjan resepteistä.

Lukijoiden kommentteja Herkkunuotasta:

  • "Meidän mielestämme Vuoden paras palvelu ja tuoreus löytyy Herkkunuotasta. Olemme Paimiosta, mutta on ilo lähteä vapaapäivänä ostamaan tuoretta kalaa paikasta jos asiakas on todellakin ykkönen." -Nina
  • "Vakiomyymälämme on Herkkunuotta, jonka limegraavattu lohi kuuluu suosikkeihimme. Kaikenkukkuraksi saamamme palvelu ja ohjeet ovat huippuluokkaa. He ovat todella ystävällisiä ja iloisia kauppiaita." - Tyytyväinen asiakas

Millaisia kalaruokia tarjoat jouluna? Onko sinulla resepti, jonka haluat jakaa lukijoiden kanssa? Kommentoi tiistai-iltaan mennessä, niin voit voittaa itsellesi Nuotallinen kalaherkkuja -kirjan.

Tämä juttu on osa Hallin herkku -sarjaa. Onko sinulla Onko sinulla suosikkituote, jota käyt ostamassa Turun Kauppahallista? Onko jokin hallin tuote tai palvelu ylitse muiden? Vinkkaa niistä meille sähköpostilla ts.ruoka@ts.fi.