Ruoka

Mandariini, klementiini vai satsuma?

Nyt kun on persimon-kaki-sharon -ongelma, voidaan paneutua pikkusitruksiin. Siis mitä eroa on mandariinilla, klementiinillä ja satsumalla?

Kun puhutaan pikkusitruksista, puhutaan usein mandariineista.

Oikeasti juuri mandariinejaon kaupoissa enää harvemmin. Syy on siinä, että mandariinissa on siemeniä. Niistä eivät tämän päivän kuluttajat tykkää, kertoo hevi-vastaava Meira Nieminen.

Sen sijaan kaupan heviosastolta löytyy useimmiten mandariinista risteytettyjä, lähes siemenettömiä klementiinejä ja satsumia.

Klementiinion mandariinin ja pomeranssin risteytys, jonka algerialainen pappi Pierre Clementinkehitti vuonna 1902.

Satsumataas on mandariinin ja klementiinin välimuoto, joka on alunperin kotoisin Japanista Kiushun saarelta.

Klementiinit ovat oransseja ja mehukkaita, ja niiden kuori irtoaa helposti. Satsumat taas ovat ohutkuorisia ja niiden kuoressa on usein vihreitä läikkiä.

– Klementiineissä ja satsumissa on lajike-eroja ihan kuten omenoissakin. Siksi on harmi, ettei kaikissa kaupoissa kerrota lajikkeita. Silloin ostajat eivät tiedä, mitä lajiketta esimerkiksi viimeksi ostettu, maukas satsuma oli, eivätkä pysty ostamaan sitä uudelleen.

Meira itse merkitsee lajikkeet hoitamalleen heviosastolle ja sanoo, että tällä hetkellä suosittuja satsumalajikkeita ovat Okitsu ja Owari. Vaikka niiden nimet viittaavat Japaniin, ne tulevat Suomeen Espanjasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Satsuma-aika on juuri nyt parhaimmillaan, sitten tulee klementiinin vuoro. Satokautta kestää useita kuukausia, ja vuoden alussa alkaa appelsiinien sesonki.

– Kaikki varmaan muistavat sen mainokset, että ”Jaffat tulloo”, Meira nauraa.

Pikkusitrusten säilyttämisessä on kahta koulukuntaa: toiset pistävät ne jääkaappiin, toiset pitävät huoneenlämmössä. Makuasia, mutta jääkaapissa ne säilyvät huomattavasti pitempään.

Pikkusitrukset syödään useimmiten sellaisinaan, ja siihen käyttöön Meirakin niitä suosittelee. Toki hauska jälkiruokaidea voisi olla tehdä perinteinen pienempikokoisena, ja käyttää appelsiinien sijaan satsumia tai klementiinejä.

Reseptin sijaan Meira antaa tällä kertaa koristeluvinkin: appelsiineihin tai pikkusitruksiin voi pistellä kokonaisia nelikoita haluamallaan tavalla ja saada näin kotiin ihanaa jouluista tuoksua!

Parasta juuri nyt -sarjassa tutkaillaan hevi-osastojen tarjontaa. Sarjan ensimmäisenä vakiokommentaattorin a toimii hevi-vastaava Meira Nieminen, K-Supermerket Hirvensalo.

Luitko jo nämä?