Ruoka

Beaujolais nouveau myyntiin torstaina

Uuden sadon punaviinin beaujolais nouveaun myynti alkaa ympäri maailmaa aina marraskuun kolmantena torstaina. Tänä vuonna viini saapuu Alkoihin 15.11.2012.

Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden Gamay-rypäleistä, ja se tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Alkoon tulee yksi beaujolais nouveau -viini: Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête(9,99 €)

Beaujolais Villages Nouveau Louis Tête on maultaan kevyt, vähätanniininen, marjainen, punaherukkainen ja kevyen vadelmainen. Viini on pakattu normaalia kevyempiin 395 gramman lasipulloihin hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Pulloissa on metallinen kierrekapseli.

Viinin on valmistanut perheyritys Domaine Louis Tête, joka on tehnyt viiniä Beaujolais’ssa 1900-luvun alusta lähtien. Tuotetta on ostettu 34 740 pulloa ja sitä edustaa Suomessa Red Bev Oy

Näin nautit nouveauta

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan.

Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Valmistusmenetelmä

Beuajolais nouveau valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käymisessä syntyvä hiilidioksidi työntää käymisastiassa olevan hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin.

Tämä menetelmä tuottaa hedelmäistä ja runsasaromista punaviiniä.

Vuosikerta 2012

Vuosi 2012 oli haastava niin Beaujolais’n kuin monen muunkin eurooppalaisen viinialueen tuottajille. Helmikuun kovat pakkaset pienensivät satoa 20-50 prosentilla tuhoamalla osan silmuista ja vanhoista köynnöksistä.

Viileä alkukesä, ukkoset ja raekuurot pienensivät myös sadon määrää. Elokuun ja syyskuun alun lämpö ja kuivuus takasivat kuitenkin sadon laadun, mutta satomäärä jäi huomattavasti normaalia pienemmäksi. Viinit ovat raikkaan hedelmäisiä, klassisia beaujolais nouveau -viinejä, ja vuoden 2012 pienen sadon laatuarvio on erittäin hyvä.