Toukkia, samppanjaa ja pullapitkoanalyysejä

HELI NIEMINEN

Anna Hillgrénerottui bloggareiksi hakeneiden joukosta persoonallisella hakemuksellaan: mukana olivat reseptit toukkatacoihin ja friteerattuihin heinäsirkkoihin. Miksi näin, siitä Anna kertoo ensimmäisten postaustensa aikana.

Anna työskentelee Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa projektipäällikkönä ja hän työskentelee paljon yhteistyössä elintarvikealan pk-yritysten kanssa. Annan työn tärkeä teema on ruokaketjun vastuullisuus.

- Ajattelen siis työnikin puolesta ruokaa paljon joka päivä!

Elintarvikekemistiksi kouluttautunut Anna toimii myös koulutettuna arvioijana työpaikkansa aistilaboratoriossa.

– Osaamme erotella ruuista esimerkiksi suolaisuuden ja makeuden tietyllä asteikolla ja purkaa vaikkapa pullapitkon eri mauiksi. Yritysten tuotekehitykselle tällainen tieto on arvokasta.

Anna sanoo, ettei käytä arviointitekniikkaansa esimerkiksi ravintolaruokaa syödessään, mutta kiinnittää kyllä monipuolisesti huomiota annoksen tuoksuun, esillepanoon sekä tietysti makuun.

Anna on siitä erikoinen ruokabloggari, että hän kokkaa kotonaan harvoin.

– Matkustan työni takia paljon ja olen kotona vain vähän, joten tuntuu turhalta ostaa jääkaappiin ruokaa joka menisi taas vanhaksi kun olen pois. En halua tuottaa turhaa ruokajätettä.

– Sitä paitsi en yleensä syö lämmintä ruokaa kuin kerran päivässä.

Anna kuitenkin pitää ruuanlaitosta, ja kokkailee useimmiten ystäviensä ja äitinsä kanssa näiden luona sekä syö ravintoloissa.

Anna sanoo arvostavansa sekä kotiruokaa että ravintoloiden tarjoamia makuelämyksiä.

– Tärkeintä ruuassa on hyvä maku ja sitä voi löytyä yhtä hyvin mökin äijän halstratuista silakoista kuin Michelin-ravintolan amuse bouchesta. Siitä juontuu Annan blogin nimi: Makuammuntaa.

Anna on myös kiinnostunut viineistä, ja eikä voi vastustaa lasillista hyvää samppanjaa.

Annan ensimmäinen resepti ovat Euranrinikilät.

- Rinkilät sopivat mainiosti kuplivien juomien kanssa nautittavaksi, vaikka perinteisesti kuuluvatkin kahvipöytään. Resepti on vanha, ja suvussammetekemisen ohessa siirretty, joten mittayksiköt saattavat olla enemmän tai vähemmän luovia, sanoo Anna.

Euranrinkilät

(noin 30 rinkilää)

2 dl kuohukermaa
pieni nokare hiivaa (noin maustemitallinen)
100 g voita
230 g vehnäjauhoja (kakkujen ja pikkuleipien leivontaan tarkoitettu jauho toimii parhaiten)
1-2 dl sokeria
  1. 1. Kaikkien aineiden pitää olla huoneenlämpöisiä, joten muista ottaa ne ajoissa huoneenlämpöön.
  2. 2. Liuota hiiva kermaan.
  3. 3. Sekoita voi kermaan puhtain käsin.
  4. 4. Lisää vehnäjauhot kerralla ja sekoita ne taikinan joukkoon nopeasti, ettei taikinaan tule sitkoa.
  5. 5. Leivo taikina pikkuleiviksi heti: tee taikinasta noin kolme senttiä paksu pötkö ja leikkaa se sentin levyisiksi viipaleiksi. Tee jokaisesta viipaleesta suurin piirtein lyijykynän paksuinen pötkö. Mitä kapeampi pötkö, sitä sirommat rinkilät - tässä on jokaisella leipurilla oma kokemuksen kautta
  6. syntynyt kädenjälkensä.
  7. 6. Kaada leivinpöydälle keko sokeria - noin desi (lisää tarpeen mukaan). Pyörittele kapeat pötköt kauttaaltaan sokerissa ja muotoile rinkilöiksi. Rinkilän saat aikaiseksi   laittamalla pötkön päät rinnakkain, kiertämällä ne kerran toistensa ympäri ja taittamalla ne pötkön keskikohdan muodostaman lenkin päälle.
  8. 7. Paista rinkilät heti 210(°C) -asteisessa uunissa, kunnes ne ovat juuri saaneet hieman väriä pintaansa (noin 4-6 minuuttia). Paksummat rinkilät joutuu väistämättä paistamaan vähän tummemmiksi, jotta ne kypsyvät kunnolla. Rinkilöiden kuuluu kuitenkin jäädä vaaleiksi, joten sirompia rinkilöitä suositellaan.
  9. 8. Anna jäähtyä ja tarjoile!
  10. P.S. Rinkilät säilyvät kuivassa, pimeässä ja huoneenlämmössä oikein hyvin, joten ne voi valmistaa jo päiviä ennen tarjoilua.