Ruoka

Raadelman rouvan sesonkiherkut

Raadelman rouvan keittiössä käsitellään puhtaita ja aitoja makuja ja konstailematonta suomalaista kotiruokaa. Piikkiössä asuva Heli Aaltosaattaa olla tuttu jo useimmille ruokablogeja kahlaaville, sillä hän aloitti oman blogin pitämisen jo parisen vuotta sitten työttömäksi jäämisen myötä.

– Aluksi kirjoitin vain taitojen ylläpitämisen takia, mutta hiljalleen kirjoitukset lipsahtivat ruokamaailman suuntaan. Huomasin, että lukijakunta tykkäsi kovin ja kommenttejakin alkoi tulla. Sitten hankin paremman kameran ja homma karkasi käsistä, 52-vuotias Aalto muistelee.

-nimistä blogia pitävä Aalto on koulutukseltaan kotitalousopettaja. Valmistumisen jälkeen hän koki, että koulutus ei valmistanut häntä tarpeeksi ruoanvalmistukseen. Niinpä rouvan tie vei Englantiin kansainväliseen Cordon Bleu -tutkintoon, josta taskussa on sertifikaattitason koulutus. Opiskelun jälkeen Aalto on tehnyt töitä muun muassa Raisio Yhtymän koekeittiössä, jossa hän sai tuntumaa ruokakuvauksien maailmaan.

– Ruoanlaitosta on nyt tullut lempiharrastukseni. Englannin ajoilta sain kipinän ranskalaiseen ruoanvalmistustaitoon, joka sopii hyvin yhteen suomalaisten makujen kanssa. Ranskassakin ruoka maistuu siltä mitä on, eikä raaka-aineita peitetä mausteiden alle. Ranska on yllättävän lähellä suomalaista ruokakulttuuria, yrittäjänä verkkoviestintäalalla työskentelevä Aalto sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vastavalmistunut web designer kannattaa lähiruokaa ja sesongit ovat hänelle tärkeitä. Kirjoituksissaan Aalto haluaa seurata aikaa ja nykypäivän trendejä.

– En halua olla mikään muumio, joka pyörittelee vain pelkkiä perinneruokia. Haluan olla ajan hermolla, mutta perinteitä kunnioittaen.

Ensimmäisessä postauksessaan Raadelman rouva antaa lukijoille kuha Walewskan ohjeen. Resepti yhdistelee perinteistä ruoanvalmistusta ja paikallisia raaka-aineita. Se julkaistaan TS Ruoka -sivustolla ensi viikolla.

Lue myös kahdesta muusta uudesta TS Ruokablogista kertovat jutut ja.

Mascotte-leivokset

(noin 15 kpl)

Kakkupohja 4 kananmunaa
2 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus ½ dl sokeria
½ dl vettä
½ dl konjakkia
Mantelipraliini 100 g manteleita
1 dl sokeria
½ dl vettä
Täyte- ja kuorruteseos 1 dl sokeria
½ dl vettä
1 kananmuna
150 g voita
1½ dl mantelipraliinia (tai vähän enemmänkin)
½ dl konjakkia
pinnalle paahdettuja mantelilastuja (n. 150 g) ja tomusokeria
  1. Valmista kakkupohja: vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos kuohkeaan muna-sokeri-vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä se leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
  2. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. Kumoa leivinpaperille tai puhtaalle keittiöpyyhkeelle, poista leivinpaperi kakkupohjasta ja jäähdytä.
  3. Valmista kostutusliemi: kiehauta sokeri ja vesi, lisää konjakki ja jäähdytä.
  4. Valmista mantelipraliini: levitä mantelit leivinpaperille tasaiseksi kerrokseksi. Keitä sokeria ja vettä sekoittelematta paksupohjaisessa kattilassa kohtalaisella lämmöllä kunnes sokeri muuttuu vaaleanruskeaksi. Kaada sokeri välittömästi manteleiden päälle ja anna jäähtyä. Jauha sokeroidut mantelit esimerkiksi monitoimikoneella karkeaksi muruksi.
  5. Valmista täyte- ja kuorrutusseos: varaa kaikki aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Keitä seos lankailevalle asteelle. Sopivan asteen tunnistaa siitä, että sokeriliemi lakkaa poreilemasta ja sakeutuu hieman. Jätä odottamaan hetkeksi.
  6. Vaahdota kananmuna ja lisää siihen sokeriliemi jatkuvasti vatkaten. Aloita nyt huoneenlämpöisen voin lisääminen: tipauttele voita nokareittain muna-sokerivaahtoon jatkuvasti vatkaten. Lisää lopuksi joukkoon mantelipraliini ja konjakki.
  7. Leikkaa kakkupohja puoliksi ja kostuta osat. Levitä noin kolmasosa täytteestä toiselle kakkupohjista ja nosta toinen levynpuolikas sen päälle. Anna leivospohjan vetäytyä kevyen painon alla jääkaapissa noin puoli tuntia.
  8. Leikkaa leivospohjasta noin 15 palaa. Levitä loppuosa täytteestä leivospalojen pinnalle ja reunoille. Painele leivosten pintaan paahdettuja mantelilastuja. Aivan lopuksi siivilöi leivoksille tomusokeria.