Ruoka

Eurooppalaisia herkkuja Helsingin messuilla

Turun ruokamessuilla tarjoiltiin runsaasti lähiruokaa ja paikallisia herkkuja, mutta Helsingissä viikonlopun ajan auki olevilla Ruoka, viini ja hyvä elämä -messuilla on toisenlainen tunnelma. Messuilla on suuri eurooppalainen herkkutori, jossa on näytteilleasettajia Englannista, Ranskasta, Italiasta, Hollannista, Tanskasta, Ruotsista ja Kreikasta.

Esimerkiksi hollantilainen Dutch and Delicious on mukana valtavalla osastolla, jossa myydään salamityyppisiä makkaroita. Niitä on eri kokoisina ja eri tavoin maustettuina.

- Nämä ovat hyvin suosittuja Hollannissa, mutta Suomessa näitä ei tunneta vielä kovin hyvin. Makkarat kuuluu syödä ihan tällaisinaan, joko alkupalana tai pienenä suolapalana, esimerkiksi oluen tai viinin kanssa, osastolta kerrotaan.

Pelkästään messuja varten Suomeen visiitille tullut yritys on tapahtumassa mukana nyt toista kertaa.

Lähiruoka jyllää trendinä, mutta kuluttajat haluavat myös vaihtelua ja muualta tuotuja herkuttelutuotteita, uskoo Ceestashopin toimitusjohtaja Cristian Form.

- Me ostamme tuotteemme italialaisilta pientuottajilta, eli tämä on italialaista lähiruokaa, hän naurahtaa. Valikoimassa on esimerkiksi emmervehnästä tehtyä pastaa, kaksi viikkoa sitten pullotettua oliiviöljyä ja cantucci-keksejä, joita suomalaiset ostavat paljon joulun alla. Form kertoo, että suomalaiset pientuottajat ovat käyneet osastolla ottamassa oppia siitä, miten italialaiset ovat pakanneet tuotteensa kuluttajille houkuttelevalla tavalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- He ovat ostaneet esimerkiksi näitä keksipaketteja ihan vain malliksi, hän kertoo.

Ruokamessujen näytöskeittiössä vieraita isännöi Savoyn keittiömestari Kari Aihinen. Perjantaina Aihisen vieraina olivat Suomen ensimmäinen Master Chef -voittaja Joonas Hämäläinen,mallina tunnettu, omaa catering-yritystä pyörittävä Pipsa Hurmerintaja Safkaa-kirjansa avokadopastalla Suomen sekaisin saaneet Hanna ja Alexander Gullichen. Esitykset kiinnostivat messuyleisöä laajalti.

Viikonlopun aikana keittiössä vierailevat muun muassa amerikkalainen kokki ja keittokirjojen tekijä Lindsay Nixonsekä suomalaiset huippukokit Henri Alénja Tomi Björck.

Helsingin messujen pop up -ravintola on Trattoria Salute Gli Amici. Se on kehitysvammaisten ylläpitämä ravintola, jonka esikuvana on Roomassa toimiva samanniminen trattoria. Gli Amici tarkoittaa ystävyyttä ja ravintolassa työskentelee kehitysvammaisia apunaan joukko vapaaehtoisia. Idean kummisetänä on teologi ja kirjailija Jaakko Heinimäki.

Ravintola tarjoaa keittiömestari Antti Vahteransuunnitteleman, varsin kohtuuhintaisen italialaisen menun ja on auki messujen aukioloaikana. Messuravintolan tuotot käytetään konseptin jatkokehittämiseen.

- Tarkoituksenamme on kehittää maailmanlaajuinen konsepti kehitysvamma-alan käyttöön, jotta myös muualla voitaisiin järjestää vastaavanlaista toimintaa, kertoo ruokapalvelupäällikkö Aki KyyröRavimäkiyhdistyksestä. Ravintolan henkilökunta tulee haminalaisen Ravimäkiyhdistyksen kautta.

Messujen viinialueella ovat esillä merkittävimmät maahantuojat ja maisteltavana on satoja viinejä Alkon valikoimista ja maailmalta. Viinialueen keskellä on samppanjabaari, jossa maisteltavana on parisenkymmentä samppanjaa.

- Rose-samppanjat tekevät voimakkaasti tuloaan, samoin erittäin kuivat samppanjat, osastolta kerrotaan.

Turkulainen ruuan monitoimimies Aki Wahlmankokkasi messujen viinialueella ja jakeli maistiaisia. Idearikkaalla Wahlmanilla on taas monta rautaa tulessa, ja hän lupaili että uusista suunnitelmista kuullaan pian lisää.

Kuulumisia messujen viinialueelta TS Ruoka -sivustolla perjantaina. Tulossa myös haastattelut Joonas Hämäläisestä, Pipsa Hurmerinnasta ja Hanna ja Alexander Gullichenista.