Makea persimon on suomalaisille uusi tuttavuus

HELI NIEMINEN

Persimon, sharon vai kaki? Riippuu siitä, missä hedelmä on kasvanut.

Persimonit tulevat Espanjasta, Kakit Japanista ja Sharonit Israelista. Kaikki ovat saman hedelmän eri lajikkeita.

Juuri nyt on aluillaan persimonin sesonki. Tämä lajike on kooltaan suurin, noin sitruunan kokoinen, ja hinnaltaan edullisin. Sen hinta on omenoiden kilohinnan tuntumassa.

– Persimonin voi syödä kovana tai pehmeänä, samaten sharonin, mutta kakin vain pehmeänä. Kovassa kakissa on paljon parkkihappoa, ja sen maku on jäätävän paha, naurahtaa Meira Nieminen.

Persimon-hedelmät syödään usein sellaisenaan, lisäksi niitä voi käyttää suolaisiin tai makeisiin salaatteihin. Hedelmäsalaatissa Nieminen laittaisi persimonin pariksi omenaa, koska toinen hedelmistä on pehmeä, toinen taas kova ja rapea.

Nieminen kuorii persimonit aina, ja yleensä kuori lähtee helposti irti kuorimaveitsellä.

Persimon on hedelmäosastoilla suhteellisen uusi tuttavuus, eivätkä kaikki ole vielä lämmenneet sille.

- Se on vähän kuin homejuusto tai selleri, siitä joko tykkää tai sitten ei, Nieminen sanoo.

Hän huomauttaa, että hedelmä on paljon maukkaampi kuin mitä sen karunpuoleinen ulkonäkö antaisi ymmärtää

Moni vieroksuu hedelmää kun se muuttuu ruskealaikulliseksi. Se on kuitenkin vain merkki siitä, että hedelmän sisältämät hiilihydraatit ovat muuttuneet sokeriksi, samaan tapaan kuin banaanissa. Ruskeatäpläisen persimonin voi mainiosti syödä ja itse asiassa se on maultaan makeimmillaan.

Miten käytät persimonia? Lue myös juttu, jossa reseptit persimonrahkaan ja persimon-fetasalaattiin!

Parasta juuri nyt -sarjassa tutkaillaan hevi-osastojen tarjontaa. Sarjan ensimmäisenä

vakiokommentaattorina toimii hevi-vastaava Meira Nieminen, K-Supermerket Hirvensalo.