Hyla-, luomu-, gefilus-, soija- vai plusMAITO?
Kaupan maitohylly on nykyisin runsautta pullollaan. K un ruokakaupan maitohyllyssä on pitkälti toista sataa erilaista maitovaihtoehtoa, miten ostaja ikinä osaa valita siitä rykelmästä itselleen sopivimman?
Perusmaitojen, joihin kuuluvat täys-, kevyt-, ykkös- ja rasvaton maito, kulutus oli viime vuonna 133,5 litraa per henkilö. Näistä täys- ja kevytmaitojen kulutus on ollut jo useamman vuoden lievässä laskussa. Itse asiassa punaisen maidon menekin piikki ajoittuu enää jouluun, kun ihmiset keittävät riisipuuronsa rasvaisempaan, 3,5-prosenttiseen nesteeseen.
Ykkös- ja rasvattoman maidon osuus perusmaidoissa kasvaa koko ajan.
Näiden rinnalla kirivät muut vaihtoehdot.
Maitojen tuoteryhmään on viime aikoina tullut monia uusia tuotteita, joiden tarkoituksena on täyttää kuluttajan erityisvaatimuksia, liittyivät ne sitten terveyteen, periaatteisiin tai puhtaasti vaihtelunhaluun.
– Terveysvalistus on purrut. Luomu-, gefilus- ja lisäaineelliset maidot lisäävät suosiotaan, toteaa K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen.
Kylmähyllyssä on nykyisin muun muassa yömaitoa, laktoositonta maitojuomaa, tuoresoijamaitoa, kalsiummaitoa, vanhanajanmaitoa, on laktoositonta ja vähälaktoosista, jopa kaakaomaitojuomaa. Huonelämpötilassa myydään lisäksi soijamaitoa.
Tölkki- ja pakkauskokoja riittää puolestatoista litrasta pariin desiin ja kaikkea siltä väliltä.
– Kymmenessä vuodessa valikoima on kymmenkertaistunut. Ei 2000-luvun alussa ollut laktoosittomia vaihtoehtoja, ei gefilusmaitoa, ei plus-maitoja, kauppias Itkonen muistelee.
Hän laskee, että tällä hetkellä suurin kasvu on laktoosittomissa maitojuomissa.
Jukka Itkonen kuitenkin uskoo, että kuluttaja löytää haluamansa.
– Hinta määrää, jos taustalla eivät ole terveydelliset syyt. Erikoismaitojen hintataso on selvästi tavallisia kalliimpi. Laktoosittoman kevytmaitolitran hinnalla saa kaksi tavallista kevytmaitoa, hän vertaa.
Perusmaitojen lisäksi on paljon erilaisia vaihtoehtoja:
* gefilus: maitoon on lisätty LGG-maitohappo- bakteeria* yömaito: lypsetään yöllä, sisältää pieniä pitoisuuksia”unihormoni” melatoniinia
* luomumaito: tuotetaan tiloilla, jotka ovat sitoutuneet luonnonmukaiseen rehuviljelyyn, luomulehmät jaloittelevat ulkona myös talvella
* laktoositon maitojuoma: pastöroitu korkeassa lämpötilassa, valmistetaan poistamalla osa maidon laktoosista kokonaan ja loput pilkotaan entsymaattisesti
* plusmaito: sisältää reilusti enemmän hyvänlaatuista maitoproteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia kuin tavallinen maito, hyvä B-vitamiinin ja kaliumin lähde
* kahvimaito: laktoositon, rasvaa 2 %
* maustetut maidot: esimerkiksi maitokaakao ja mansikkamaitojuoma
* Profeel-proteiinijuomat: sisältää runsaasti maidon hyvälaatuista proteiinia
* UHT-maidot: iskukuumennettu maito, säilyvyys avaamattomana 3 kk, käsittely hävittänyt pilaantumisen aiheuttajat, voidaan myydä lämpimästä
* soijamaidot
* runsasrasvainen (4,1–4,4 %) vanhanajanmaito