Ruoka

Maistelemalla viinien maailmaan

Luottakaa omaan makuunne. Ei ole väliä onko viini halpa vai kallis, onko se punaista vai valkoista. Tärkeintä on se, miltä se teidän mielestänne maistuu, opastaa Tommi Westerlund.

Kolea syksyinen maanantai-ilta muuttuu tunnelmaltaan toiseksi, kun astuu kynttilöin valaistuun ravintolaan ja saa eteensä useamman lasillisen viiniä. Niitä ei ole tarkoitus kulauttaa kurkkuun kerralla, sillä nyt ollaan tastingissa.

Reilut kahdeksan vuotta Turun keskustassa toiminut Viinille-ravintola on pitänyt tastingeja koko toimintansa ajan. Osallistujista yleensä puolet on jo monia tastingeja kiertäneitä kanta-asiakkaita, puolet uusia.

Viime vuonna Suomen vuoden viiniravintolaksi valitun paikan ei tarvitse tastingejaan markkinoida, ne täyttyvät rivakasti muutekin, kertovat yrittäjät Tarmo Koskenojaja Mika Melasniemi. Koko kuluvan syyskauden kaikki maanantai-tastingit onkin jo loppuunmyyty.

Tastingien teemat kiertyvät yleensä jonkin alueen tai rypäleen ympärille, tällä kertaa teemana ovat erikoisemmat ja vähemmän tunnetut viinimaat, kuten Georgia, Turkki ja Bulgaria. Maanantaisin iltoja vetävät maahantuojien edustajat, tällä kertaa myyntipäällikkö Tommi Westerlund AMKAsta, muutoin vetäjänä on Koskenoja.

Karismaattinen ja leppoisa Westerlund on erinomainen tastingin vetäjä, ja hän karsii heti kättelyssä pois viininmaisteluun liittyvää turhaa mystiikkaa.

– Luottakaa omaan makuunne. Ei ole väliä, onko viini halpa vai kallis, onko se punaista vai valkoista. Tärkeintä on, miltä se teidän mielestänne maistuu, Westerlund sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos joku viini maksaa kolme tuhatta euroa pullo ja sitä on koko maailmassa vain kolme pulloa, se ei silti tarkoita sitä, että se olisi hyvää!

Viinit maistellaan yksi kerrallaan, Westerlund kertoo taustoista ja viinien luonteesta. Kolmannen lasillisen kohdalla kohtelias hiljaisuus muuttuu puheensorinaksi ja naurunpyrskähdyksiksi. Westerlund muistuttaa, että oikeita tai vääriä vastauksia ei viinien suhteen ole – jokaiselle tulee omanlaisiaan mielleyhtymiä.

Sitten eteen saadaan tuhti maistelulautanen, ja osallistujat saavat vapaasti kokeilla, miten eri viinit reagoivat ruokiin.

”Kantavaivakkaiksi” itseään kutsuvat, ravintolan alkuajoista asti säännöllisesti tastingeihin osallistuneet Jukka Finneman ja Sirpa Saarinen nyökyttelevät tyytyväisinä.

– Nyt alkaa se paras osuus, he sanovat ja viittaavat lautasiinsa. Juuri ruuan ja viinien yhdistäminen kiehtoo heitä kaikkein eniten.

– Tarmo on kyllä saattanut tehdä tänne lautaselle jonkin ”miinan”, naureskelee Finneman ja tutkii annosta arvioivasti. Hän miettii, onko lautasella jokin elementti, maku, joka yllättää maistelijat täysin.

Viinille-ravintolan tastingit maksavat noin 40 euroa. Kevätkausi tulee myyntiin ennen joulua.

Viinitastingeja järjestetään Turussa myös viiniravintola E. Ekblomissa. Yleisölle avoimia maisteluita on noin kerran kuukaudessa, lisäksi tastingeja järjestetään tilauksesta.

• Tintåssa ei ole erillistä tasting-tilaa, joten maisteluita järjestetään vain tilauksesta.