Ruoka

Mikä on Suomen paras ruokablogi?

- Ruoka- ja sisustusblogit ovat saaneet aikaan sen, että kodit ja keittiöt ovat tulleet avoimemmiksi, ja sisustuksesta ja ruuasta on tullut entistä enemmän jaettu ilo. Lisäksi ruokablogit ovat tuoneet myös "iloisen mokaamisen kulttuuria" – ei ole niin vakavaa jos jokin ei onnistu, summaa Glorian ruoka&viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulin.

Hän on sukeltanut syvälle ruoka- ja sisustusblogien maailmaan, sillä perjantaina jaetaan ensimmäiset Gloria Blog Awards –palkinnot vuoden parhaille ruoka- ja sisustusblogeille. Ruokablogeja palkitaan kolmessa kategoriassa: vuoden paras, vuoden kaunein ja lukijoiden suosikkiblogi.

Lukijat saivat äänestää suosikkiaan kaikkien suomalaisten ruokablogien joukosta, mukana olivat myös paras- ja kaunein -kategorioiden blogit. Äänestysaika päättyi tämän viikon maanantaina.

- Kun ajattelee, miten suuri merkitys blogeilla ihmisten arjessa on, on suorastaan ihme ettei niitä ole juurikaan palkittu aiemmin, Maskulin.

- Enää ei oikein edes muista, millaista oli kun oli vain Pastanjauhantaa, mutta ei juuri muita ruokablogeja. Mitä silloin oikein tehtiin, hän naurahtaa.

Kussakin kategoriassa oli ehdolla kymmenen blogia. Jo niiden seulominen suomalaisesta blogosfääristä oli melkoinen urakka. Pohjatyön teki viestintätoimisto Hill + Knowlton, joka on ollut muutenkin aktiivisessa roolissa hankkeessa. Glorian lisäksi mukana on muitakin isoja suomalaisia ruoka-alan toimijoita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Oli vaikea rajata kymmenen joukkoon pääseviä blogeja, kun toisaalta mukana oli pitkän linjan uranuurtajia ja toisaalta kiinnostavia, uusia tulokkaita, Maskulin sanoo. Valintakriteereinä olivat muun muassa blogin suosio, persoonallisuus, visuaalisuus ja erottuvuus.

Maskulin pysyy vielä vaitonaisena äänestystuloksista, mutta sanoo, että lukijat äänestivät suosikkejaan innokkaasti. Ruokablogien kohdalla hajonta ei ollut niin suurta kuin sisustusblogien, vaan ruokamaailman huiput erottuivat helposti.

Vuoden parhaan ja kauneimman blogin valitsi ammattilaisraati. Sen yhtenä jäsenenä oli Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila.

Hän kertoo, että raadin jäsenet tutustuivat ehdolla oleviin blogeihin huolella ja arvioivat niitä muun muassa sisällön, lähestymistavan, laajuuden, henkilökohtaisuuden, kuvien ja reseptiikan kannalta.

Anttila kertoo, että osa blogeista oli hänelle entuudestaan tuttuja, sillä hän seuraa aktiivisesti useita leivontablogeja. Osaa ehdolla olevista blogeista Anttila ei tuntenut etukäteen.

- Ehdokkaat olivat tyyliltään hyvin erilaisia, ja me raadissa keskustelimme niistä pitkään ennen äänestystä.

Anttila luonnehtii äänestystä hyvin tiukaksi, mutta sanoo omien suosikkiensa sijoittuneen kärkisijoille.

- Suomessa on laaja kirjo tasokkaita ja hyviä, ammattimaisia blogeja. Lisäksi suomalainen ruokablogien kenttä on rikas ja monipuolinen.

Paras ruokablogi -sarjassa kilpailevat:

Kaunein ruokablogi -tittelistä kisaavat: