Ruoka

Unohdettu ruusunmarja

Ruusunmarjapensaat hohtavat punaisenaan kiulukoista, mutta keittiöön ne päätyvät harvoin. Itse valmistettu sose on kuitenkin vaivan arvoinen.

Ruusunmarjat eli kiulukat vaativat kärsivällisyyttä. Pensaat ovat piikikkäitä ja siementen poistaminen pienemmistä kiulukoista on hidasta. Tämä voikin olla yksi syy, miksi kiulukoiden hyötykäyttö on vähäistä.

– Kiulukoiden pitää olla napakoita, kypsät takertuvat sormiin, opastaa Suomen Ruususeuran aktiivi Pirjo Rautio, joka valmistaa ruusunmarjoista monenlaista hyvää syötävää.

Rautio käyttää mielellään kurtturuusun kiulukoita, sillä ne ovat suuria ja helppoja käsitellä. Tänä vuonna kiulukat ovat olleet poikkeuksellisen suuriakin.

Yleensä ruusunmarjat kerätään elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä mutta eivät vielä pehmenneitä. Tällä hetkellä kurtturuusun kiulukat ovat jo pehmeitä, joten pitää odottaa, että jatkuvasti kukkiva pensas tuottaa uutta satoa. Sitä vastoin villeinä Etelä-Suomessa kasvavien ruusupensaiden, kuten orjan- ja koiranruusun, kiulukat ovat parhaimmillaan.

– On suuri vahinko, ettei runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ruusunmarjoja käytetä enemmän. Kaikki ruusunmarjat ovat syötäviä, juhannusruusujen mustat kiulukatkin, vaikka ne eivät näytä kauniilta, Rautio toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruusunmarjoja voi Raution mukaan käyttää kuten muitakin marjoja. Ne sopivat hilloksi, soseeksi, mehuksi, kiisseliksi, kastikkeeksi, teeksi tai viiniksi. Jokainen voi kokeilla ja kehitellä omia sovellutuksiaan. Rautio itse sanoo valmistavansa niitä eniten omenoiden kanssa. Kun omenoiden sekaan lisää korkeintaan kolmasosan ruusunmarjaa, soseesta tulee lakan makuista.

Hieno jälkiruoka syntyy rahkasta, kermasta ja ruusunmarjasoseesta. Rautio käyttää sosetta myös piirakoiden, kääretorttujen ja kakkujen täytteenä. Sose sopii myös aamupuuron päälle, viiliin tai paahtoleivälle. Sitä voi laimentaa vedellä aamujuomaksi tai siitä voi keittää kiisseliä ja keittoja. Kuohkeaa vispipuuroa voi valmistaa soseesta ja tummista mannaryyneistä.

Tuoreita ruusunmarjoja Rautio ei pakasta sellaisenaan, vaan valmistaa ne heti soseeksi. Soseen hän pakastaa sopiviin annoksiin.

Siemenet saa kätevästi pois halkaistuista tuoreista kiulukoista pienellä lusikalla tai lusikanvarrella. Paloitellut kiulukat keitetään soseeksi veden ja sokerin kanssa. Marjat voi myös viipaloituina asettaa ritilälle kuivumaan huoneenlämpöön tai 40-asteiseen uuniin. Kuivatut marjat säilötään sellaisinaan lasipurkkeihin tai jauhetaan.

Kuivatuista marjoista valmistetaan esimerkiksi ruusunmarjateetä. Kupillista kohti tarvitaan ruokalusikallinen kiulukoita. Kiehuva vesi kaadetaan päälle ja haudutetaan.

Jauhetuista ja kuivatuista ruusunmarjoista voi tehdä myös mehua tai kiisseliä.

Ruusunmarjasose

1 kg ruusunmarjoja
3-5 dl vettä
sokeria
 1. Poista ruusunmarjoista kannat ja huuhtele marjat. Kaada ne kattilaan kiehuvaan veteen ja anna kiehua kannen alla kunnes marjat ovat pehmeitä, eli noin tunnin ajan.
 2. Painele marjat siivilän läpi. Lisää soseeseen kolmesta viiteen desiä vettä. Sose on aika väkevää, joten vettä tarvitaan todennäköisesti paljon.
 3. Kiehauta sose uudestaan ja painele siivilän läpi. Sekoita sokeria soseeseen maun mukaan.
 4. Säilö sose pakastamalla tai umpioimalla.

Ruusunmarjakeitto

1 l vettä
2 rkl sokeria
1 dl rusinoita
2 rkl perunajauhoja
2 dl ruusunmarjasosetta
2 rkl mantelilastuja
1 dl kermaa
 1. Mittaa kattilaan vesi, sokeria, rusinat ja perunajauhot. Sekoita huolellisesti. Nosta kattila liedelle ja kiehauta. Lisää keittoon ruusunmarjasose ja mantelilastut.
 2. Tarjoa jäähtyneenä kermavaahdon kera.
Lisää reseptejä: www.simolanrosario.com/artikkelit/ruusunmarjat

Ruusunmarja-omenamarmeladi

500 g ruusunmarjoja
500 g happamia omenoita
2–3 dl vettä
500 g sokeria
puolen sitruunan mehu
 1. Halkaise ruusunmarjat ja poista siemenet. Leikkaa marjat neljään osaan.
 2. Kuori omenat ja paloittele niin, että siemenkodat jäävät jäljelle.
 3. Keitä paloiteltuja marjoja ja hedelmiä vedessä hiljaa kannen alla 25 minuuttia. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella.
 4. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.
 5. Tölkitä marmeladi kuumana lasipurkkiin, ja sulje vasta kun sisältö on kunnolla jäähtynyt.
 6. Ohje: Veronica Sundman, Suomen Ruususeura/Kotimaiset Kasvikset ry