Ruoka

Helpot omenaherkut

Omenasato on juuri nyt parhaimmillaan. Perinteiset piirakat, paistokset ja herkulliset hillot pysyvät vuodesta toiseen sadonkorjuun juhlapöydän suosikkeina.

Kotimaisten omenoiden sesonki kestää useamman kuukauden ajan. Kotipihan puissa notkuvat herkut puristetaan usein mehuksi tai keitetään herkullisiksi hilloiksi ja hyytelöiksi, mutta ei kannata unohtaa myöskään perinteisiä piirakkareseptejä ja suussa sulavia kaurapaistoksia.

Vaniljakastike ja -jäätelö ovat takuuvarmoja valintoja omenajälkiruokien kaveriksi. Makeiden herkkujen lisäksi omenoita voi hyödyntää myös ruoanlaitossa, sillä ne sopivat esimerkiksi salaatin joukkoon tai chutneyn raaka-aineeksi.

Ruokaomenoiksi käyvät parhaiten happamat ja kovat lajikkeet, esimerkiksi Melba, Samo, Lobo ja Punainen kaneli. Ne pehmenevät kypsennettäessä paremmin kuin muut lajikkeet. Hilloon kannattaa käyttää Valkeaa kuulasta, Antonovkaa ja Atlasta.

Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen. Omena tummuu kuorimisen jälkeen nopeasti, mutta sitruunamehua käyttämällä omenan pinnasta ei tule ikävän näköistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaura-omenapaistos

(kuudelle)

4–5 omenaa
1 tl kanelia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl (100 g) sulatettua voita
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
  1. Poista omenista siemenkodat ja leikkaa reilun sentin paksuisiksi lohkoiksi. Omenoita ei tarvitse kuoria. Lado omenat voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle
  2. kaneli.
  3. Sekoita kaikki loput ainekset kulhossa ja levitä tasaisesti omenoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.
  4. Tarjoile esimerkiksi jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
  5. Huom! Valitse paistokseen mahdollisimman kovia omenoita. Liian kypsiä omenoita käyttäessä lopputuloksesta voi tulla hieman liian kuiva.

Aune-mamman pehmeä omenapiirakka

Taikina: 150 g voita
vajaa 1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 muna + 1 keltuainen
Täyte: omenasosetta
3–5 omenaa
kanelia ja sokeria
  1. Mittaa pehmeä voi, kuivat aineet ja muna sekä yksi keltuainen kulhoon. Sekoita käsin. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostein käsin.
  2. Levitä omenasosetta piiraspohjalle noin puolen sentin verran. Kuori ja lohko omenat. Lado piirakkapohjalle omenaviipaleita ja ripottele sokeria ja kanelia maun mukaan. Paista piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  3. Huom! Jos haluat tehdä piirakkaa uunipellillisen verran, tee resepti puolitoistakertaisena.

Snygg-omenahillo

6 litraa omenanlohkoja
1½–2 kg hienoa sokeria
  1. Valitse hilloon hapokas lajike, esimerkiksi Snygg.
  2. Lohko omenat ja leikkaa siemenkodat pois. Omenoita
  3. ei tarvitse kuoria jos käytössäsi on sosemylly, mutta
  4. jos teet hillon sauvasekoittimella, kuori ne.
  5. Kaada lohkot mehumaijaan ja höyrytä, kunnes lohkot pehmenevät. Ota myös mehu talteen.
  6. Soseuta lämmin sose sosemyllyllä, jotta kuoret lähtevät. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.
  7. Lisää sokeri; sen määrä riippuu omenoiden makeudesta. Neljälle litralle sosetta sopiva määrä sokeria on noin 1½ – 2 kiloa.
  8. Keitä sosetta hetki, maksimissaan 10 minuuttia hellalla, varo kuumia roiskeita. Säilö sose desinfioituihin kuumiin lasipurkkeihin.