Ruoka

Makkara makustuu värikkäällä kastikkeella

TS/Riitta Salmi<br />Grillissä kuumenevat hirvenlihaa sisältävä rukiinen ryynimakkara, porobalkan, halal-lihasta valmistettu naudanlihabratvursti, kalkkunainen tulikukko ja broilerinakit.
TS/Riitta Salmi
Grillissä kuumenevat hirvenlihaa sisältävä rukiinen ryynimakkara, porobalkan, halal-lihasta valmistettu naudanlihabratvursti, kalkkunainen tulikukko ja broilerinakit.

Vanhan sanonnan mukaan lenkkimakkara on Suomen suosituin vihannes.

Uskonvahvistusta tuohon sanontaan saa markettien makkarahyllyiltä, sillä erilaista lenkkimakkaraa tai sen serkkuja kyllä riittää metrikaupalla. Nimet vaihtelevat, mutta sana grilli toistuu niissä hyvin usein. Eikä ihme. Grillikausi on varsinaista makkara-aikaa.

Perusgrillimakkaran perustana on sianliha, joskin tilaa grilleillä ovat vähitellen valtaamassa myös muusta lihasta valmistetut makkarat. Ne ovat myös selvä vaihtoehto perusmakkaroille, joiden yhteinen piirre usein on varovaisuus mausteiden käytössä. Syynä on tietysti se, että makutottumukset ovat tiukassa.

Broilerin liha on yksi vaihtoehto makkaran kuoren sisällöksi, kalkkuna toinen yhä yleistyvä. Esimerkiksi Pirkkalassa toimiva Savupojat valmistaa useitakin erilaisia lammasmakkaroita. Helsingin makkaratehtaan tunnuksin valmistetaan Perniön lihan tuotantolaitoksilla Salossa porobalkania, jossa sianlihan rinnalla on 20 prosenttia poron lihaa. Grilliin käypiä kaikki tyyni. Muitakin kokeilevia pienvalmistajia on nykyään aika mukavasti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaihtoehtojen etsijöille löytyy myös tofu-makkaraa ja jopa porkkana- ja tomaattimakkaroitakin. Esimerkiksi kuopiolaisen Kasvis Gallerian valmistama porkkanamakkara sisältää porkkanan lisäksi rypsiöljyä, juustoa, kermaa ja munanvalkuaista sekä perunasosejauhetta. Tomaattimakkaraan on puolestaan lisämakua antamassa paprika.

Eteläisemmässä Euroopassa suositut, raakalihasta tehdyt tuoremakkarat eivät ainakaan toistaiseksi ole meillä kovin yleisiä. Hyviä vaihtoehtoja ne joka tapauksessa ovat varsinkin silloin, kun mausteena on käytetty reilusti yrttejä. Näiden makkaroiden käsittely tosin vaatii myös hellävaraisempaa otetta kuin perinteisen tukevakuorisen suomalaisen grillimakkaran käsittely.

Grillimakkaroiden perinteeseen kuuluu sinappi, ja joillakin myös tomaattiketsuppi. Vaihtelua sinapille ovat erilaiset kastikkeet, joita on helppo sekoitella. Miedoille broileri- tai kalkkunamakkaroille sopivat hyvin voimakkaan makuiset kastikkeet kuten punainen. Lihaisat makkarat pitävät vihreästä, ja tulisille sopii pehmentävä valkoinen, varsinkin jos siinä on valkosipulia varovasti. Kokeile ja vaihtele.

SEPPO LEHTINEN

TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi<br />Kastikkeet tuovat grillattuun makkaraan aivan uudenlaisia makuvivahteita.
TS/Riitta Salmi
Kastikkeet tuovat grillattuun makkaraan aivan uudenlaisia makuvivahteita.